Annonce
Aabenraa

Borgmester står fast: Ældre får ikke flere penge i budgettet

Borgmester Thomas Andresen (V) er ikke indstillet på at ændre på budget 2020, fordi Seniorrådet beder om flere penge til de ældre. Mere åben er viceborgmester Ejler Schütt (DF). Arkivfoto: Claus Thorsted
Seniorrådet er ikke tilfreds med det 2020-budget, som byrådet førstebehandlede forleden. Borgmester Thomas Andresen (V) er ikke indstillet på at genåbne forhandlingerne. Modsat Dansk Folkeparti og Ejler Schütt.
Annonce

Aabenraa: Folkeskole og klima blev i høj grad betænkt i forhandlingerne om 2020-budgettet, men de ældre er blevet glemt. Det mener i hvert fald Seniorrådet i sit høringssvar til budgetforslaget.

- Man har fastholdt det nuværende serviceniveau, og det mener vi jo ikke er nok, fordi der er blevet skåret i de senere år, siger Hanne Mørup Priess Larsen, der er formand for Seniorrådet.

Rådet mener ikke, der er fulgt penge nok med til det stigende antal ældre og ønsker sig en "bufferpulje" til de større behov for omsorg og pleje. Samtidig med at hjemmeplejen generelt får et løft. Og så skal der være penge til flere nattevagter på de af kommunens plejehjem, hvor der ikke er to nattevagter på.

- Vi mener ikke, det er forsvarligt med kun én nattevagt. I Løjt, hvor der er 20 beboere, er der kun én nattevagt. Vi er nervøse for, hvad der kan ske, og det ved vi også, de pårørende er, siger Hanne Mørup Priess Larsen.

Vi mener også, de ældre skal have. Der er en god kassebeholdning. Økonomien er jo fin i kommunen.

Hanne Mørup Priess Larsen, formand for Seniorrådet

Annonce

DF vil samle forligspartier

Et af de syv partier bag budgetforliget, Dansk Folkeparti, åbner en dør lidt på klem.

- Alle vil jo gerne have mere. Hvis det viser sig, der er et akut og reelt behov for mere hjemmehjælp, må vi se på det i forligsgruppen. Men vi har aftalt, der kun kommer ændringer til budgettet, hvis alle er enige, forklarer gruppeformand Ejler Schütt (DF).

Ejler Schütt har skrevet til borgmester Thomas Andresen (V), at han gerne vil have belyst, om der ligger et reelt behov bag Seniorrådets ønsker.

- Jeg forventer, vi får et møde i forligsgruppen inden for de næste 14 dage, siger Ejler Schütt.

Det skal han dog ikke regne med, for borgmester Thomas Andresen smækker døren hårdt i. Han mener ikke, nogen af de indkomne høringssvar berettiger en genåbning af budgettet.

- Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra? Umiddelbart ser jeg ingen anledning til at indkalde igen. At Seniorrådet decideret skriver "send flere penge", overrasker mig ikke. Det skal de jo, mener Thomas Andresen.

Annonce

V: Ældre ikke glemt

Argumentationen fra Seniorrådet holder heller ikke vand ifølge Thomas Andresen, som afviser, at kommunen ikke forøger budgettet, så det tager højde for et stigende antal ældre.

- Vi tilfører hele området den fulde pulje af demografimidler. Jeg tror, det er omkring 12 millioner kroner. Der er fuld kompensation for de ældre, vi kender, så der er ingen servicereduktion, forklarer han.

- Og så har vi gjort det, at hele vores andel af "ældremilliarden" er blevet tilført, selvom det er frie midler, vi kunne have prioriteret på en helt anden måde, tilføjer Thomas Andresen.

Borgmesteren erkender, at de store vindere i budgettet er folkeskole og klima, men han mener ikke, andre områder er blevet glemt af den grund.

- Det med aften- og nattevagter har vi diskuteret med plejehjemmene, men det er ikke dér, skoen trykker, siger Thomas Andresen, der peger på, at plejehjemmene hellere vil have penge, de selv kan disponere over.

I valgkampen op til kommunalvalget i 2017 var ét af emnerne underbemanding af plejehjem aften og nat. Der blev tilført penge, men de blev ikke øremærket.

- Når vi spørger ude på plejehjemmene, er der stor forskel på udfordringerne, siger Thomas Andresen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Annonce