Annonce
Tønder

Borgmester: Stemmeseddel er fyldt med fejl

Fanøs borgmester Sofie Valbjørn: Stemmeseddel om turismesamarbejde er fyldt med urigtige oplysninger. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Når medlemmerne af Rømø-Tønder Turistforening stemmer om fremtidens tilhørsforhold, sker det ud fra forkerte forudsætninger. Det mener Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn (Alt.), som er formand Destination Vadehavet-udvalget.
Annonce

Tønder-Rømø: Når medlemmerne af Rømø-Tønder Turistforening, RTT, i disse dage stemmer om et fremtidigt turist-samarbejde med andre sydjyske kommuner, sker det på et fejlagtigt grundlag.

Det mener ihvertfald Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn, (Alt.). Hun er formand for det samarbejdsudvalg, der skal forberede Destination Vadehavet, som hun gerne så RTT som en del af. Ifølge Sofie Valbjørn er den stemmeseddel, som RTTs medlemmer har modtaget, fyldt med vildledende og urigtige oplysninger.

- Når jeg kigger på den (stemmesedlen, red.), er det meget tydeligt, at den er ligesom tonet til et bestemt resultat. Så jeg synes, den er farvet, siger Sofie Valbjørn, efter at have set den stemmeseddel, som RTTs bestyrelse har sendt til de cirka 100 medlemsvirksomheder.

- Hvad er det for punkter på stemmesedlen, du mener er forkerte?


Når jeg kigger på stemmesedlen er det meget tydeligt, at den er ligesom tonet til et bestemt resultat.

Sofie Valbjørn, borgmester, Fanø


- Dels er der nogle af de muligheder, der er listet op under Destination Sønderjylland, som i lige så høj grad kan stå under Destination Vadehavet. Der står, at vi kan bevare vores tilhørsforhold til Nationalparken Vadehavet. Det kan man også i Destination Vadehavet. Vi kan beholde vores bemandede turistinformationer på Rømø og i Tønder, hvis vi stemmer på Destination Sønderjylland. Det er der heller ingen, der siger, at man ikke kan i Destination Vadehavet, siger Sofie Valbjørn, som også mener, at påstanden om, at alle medarbejdere bliver fyret, hvis man stemmer for Destination Vadehavet, er lodret forkert.

- Det er ikke noget vi hverken kan, må eller vil bestemme. Det er noget, man afgør lokalt. Det er heller ikke noget, vi bestemmer, om der er økonomi til en lokal turistforening, siger Sofie Valbjørn.

Sådan ser stemmesedlen ud. Rømø Tønder Turistforenings bestyrelse anbefaler Destination Sønderjylland som samarbejdspartner

De 3 løsninger er således:

Destination Sønderjylland

En eksisterende organisation

Ingen aktivitetspause på grund af ny etablering af organisation

Vores kommune bliver den unikke i organisationen, i form af Vadehav, De 10 Kommuners Vestkyst samarbejde og UNESCOS Verdensarv

Vi bevare vores selvstændighed, i forhold til at kunne markedsføre os på vores unikke punkter med egne lokale webmastere, som i dag.

Vi bevare muligheden for at kunne igangsætte unikke initiativer og hjælpe den lille lokale aktør.

Vi kan beholde vores bemandede turistinformationer på Rømø og i Tønder

Vi kan bevare vores partnerskab i Nationalparken Vadehavet og Vestkyst samarbejdet. Prisen for et fuld medlemskab i Destination Sønderjylland er ca. 1.2 mio. kr.

Destination Vadehavet

Ny organisation som først skal etableres med de fordele og ulemper det medbringer.

Esbjerg og Fanø har konkluderet at der ikke vil være økonomi til en turistforening i Rømø & Tønder

Alle medarbejder i Rømø Tønder Turistforening bliver opsagt, evt. kan nogle ansættes i Destination Vadehavet. Webmastere og Turistchef er ikke en lokal placeret medarbejder mere.

Tønder Kommune bliver en del af Buiness Region Esbjerg

Destinationen får fysisk placering i Ribe, hvorfra også ledelsen styrer turismeindsatsen for regionen.

Det Kommunale bidrag som Tønder Kommune bidrager med i dag skal i fremtiden gå til Destination Vadehavet, bidraget er for fuld medlemskab ca. 3 mio. kr.

Selvstændig destination

Vi kan ikke søge ind i de 40 mio. kr. tilskud som gives til destinations organisationer, vi kan dog søge ind i alle øvrige statslige vækstpuljer.

Fonds ansøgninger er besværlige, hvis man ikke har en organisation som udfører disse.

Vi kan fortsætte som nu, med en egen selvstændig forening.

Annonce

Afvisning

Formanden for RTT, Martin Iversen, afviser blankt, at der er begået fejl under udformningen af stemmesedlen.

- Det er rigtigt, at det ikke er Sofie Valbjørn, der skal fyre vores medarbejdere. Men hvis det kommunale tilskud skal tages fra vores turistforening i dag og flyttes op i Destinationsselskabet (Vadehavet, red.), så har vi ikke lønkroner til de medarbejdere, vi har idag. Det er det, der står, og det er logisk tankegang, siger Martin Iversen.

- Hvad siger du til, at Sofie Valbjørn mener, at du gerne vil have et bestemt resultat, og at det er derfor, stemmesedlen ser ud som den gør?

- Ja, men det kan hun jo ikke sige, når det er den største del af vores seks-personers udvalg, som har lavet den anbefaling, vi nu har sendt ud til vores medlemmer. Det er jo ikke Martin Iversen, dette her. Jeg holder fast i, at jeg sammen med over 80 procent af vores medlemmer vil have en selvstændig turistforening i Tønder.

- Hvor ved du fra, at så mange vil det?

- Det ved jeg, fordi vi i 2019 lavede en afstemning om, hvor mange der fortsat ville have en selvstændig forening. Og da var vi oppe på mere end 80 procent, der fortsat ville være lokalt forankret, fortæller Martin Iversen.

Afstemningen afsluttes lørdag klokken 11, men resultatet offentliggøres først mandag, fordi det skal godkendes af en statsautoriseret revisor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fra sexchikane til alderschikane

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Esbjerg

Hjerneskadet mand fundet i god behold

Annonce