x
Annonce
Sønderborg

Borgmester til regeringen: Kom og lær af os

Erik Lauritzen efterlyser en konkret lokal handlingsplan fra regeringen til at forbedre miljøet. Arkivifoto: Claus Thorsted

Regeringen præsenterede tirsdag sit klima- og luftudspil 'Sammen om en grønnere fremtid", der indeholder 38 initiativer på transport- og miljøområdet. Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), efterlyser konkrete handlinger til lokal forankring i regeringens udspil.

Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg Kommune, er ikke begejstret for regeringens nye udspil om et bedre miljø, som tirsdag blev præsenteret under visionen "Sammen om en grønnere fremtid".

Han opfordrer Folketinget til at komme til Sønderborg og lade sig inspirere. Efter ti år med Project Zero har Sønderborg ifølge borgmesteren en række erfaringer, som han gerne deler med resten af landet.

- Regeringen taler om, at vi skal gøre noget. I Sønderborg handler vi, og vi har med Project Zero-samarbejdet skabt konkrete resultater i mere end ti år, siger Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen.

Borgmesteren savner konkret lokale tiltag i regeringens udspil, da han mener, at den lokale forankring mangler:

- Netop Sønderborg-området er et eksempel på, at den grønne omstilling starter lokalt, og at en samlet handlingsorienteret indsats fra et enigt byråd, virksomheder, uddannelsessteder og borgere skaber resultater og klimaeffekter lokalt, siger han.

Blandt andet kører busserne i Sønderborg på gas i stedet for diesel, præcis som der nu lægges op til i regeringens udspil.

Annonce

Regeringens miljøudspil

Tirsdag formiddag blev regeringens klimaudspil præsenteret. Blandt de 38 tiltag lancerede regeringen følgende visioner:- Den sidste benzin- og dieselbil skal være solgt i 2030.

- Renere transport i by og på land.

- Mere miljøvenlig skibsfart på hav og i havn.

- Et effektivt og moderne landbrug.

- Grøn omstilling af boliger og erhverv.

Sønderborg inspirerer

Erik Lauritzen er derfor positiv for, at regeringen sætter fokus på transportområdet, hvor et af forslagene er at få flere el-, hybrid- og brintbiler på gaden. Han håber, at der vil være en bred opbakning i Folketinget til at lave en langvarig aftale på miljøområdet.

- Det er godt, at regeringen har indset, at der er behov for at gøre noget for miljøet, og vi ikke kun skal snakke om tingene, siger han.

Han peger på, at Sønderborgs erfaringer allerede inspirerer andre byer til at tage ansvar for klimaomstillingen.

- Hvis regeringen og Folketinget mangler inspiration, så er de altid velkomne til at besøge Sønderborg og se, hvordan den lokale grønne klimaomstilling er i fuld gang, siger han.

Onsdag deltager borgmesteren og 25 andre Sønderborg-aktører fra blandt andet boligforeninger, uddannelsessteder og virksomheder i ProjectZeros Roadmap2025-proces, hvor deltagerne skal lægge sidste hånd på planen for 2025 til at forbedre miljøet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kongehuset aflyser alle arrangementer i forbindelse med Genforeningen

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce