Annonce
Aabenraa

Borgmesteren er optimist: Sundhedshus kan stå færdigt i 2022

Aabenraas nye sundhedshus skal efter planen ligge centralt i byen på grunden, hvor Kvicklys tidligere bygning stadig står. Kommunen købte bygningen for et par år siden. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard.
Aabenraa har penge afsat på budgettet til et sundhedshus i Ramsherred i Aabenraa allerede fra næste år. Men der er mange brikker, der først skal falde på plads.

AABENRAA: Hvis ellers tingene falder i hak, kan kommunen i 2022 indvie et nyt Sundhedshus på den tidligere Kvickly-grund allerede i 2022.

Huset skal indeholde forskellige private praksis, men der skal også være plads til, at nogle af kommunens egne sundhedstilbud til borgerne kan få lokaler centralt i byen, hvor de er nemme at komme til for flest mulige.

Til næste år er der i følge budgetforslaget afsat tre millioner til sundhedshuset, i 2021 er der yderligere 12 millioner og endelig er der afsat 15 millioner kroner i 2022.

- Det er ikke fordi, der er fundet nye penge til sundhedshuset i budgetforslaget. De sammenlagt 30 millioner kroner har hele tiden figureret på kommunens langtidsbudget, forklarer Karsten Meyer Olesen (S), der er formand for socialudvalget.

Der er lige en hel del ting, der skal falde på plads først, men grundlæggende er borgmester Thomas Andresen optimist, når det gælder om at få de ambitiøse planer til at blive til virkelighed for de i alt 30 millioner kroner.

- Vi bygger jo huset efter det, vi har råd til, men udover de 30 millioner har vi forskellige muligheder for at få finansieret nogle lån. For eksempel regner vi med at få en indtægt på Hotel Danmark-grunden, forklarer han.

Annonce

Områdefornyelse

Det nye sundhedshus på Kvickly-grunden skal passes sammen med områdefornyelsen for den nordlige del af bymidten., som kommunen er i fuld gang med.

Et andet led i den plan er at nedrive det tidligere Hotel Danmark i Nørreport. Kommunen vil gerne sælge grunden videre til bolig- eller erhvervsformål.

Ekstra bidrag

Det er planen, at den tidligere Kvickly-bygning skal rives ned for at give plads til et sundhedshus, der kommer til at ligge med gavlen ud til gågaden. Dermed bliver der plads til en forbindelse fra H.P. Hanssensgade, forbi sundhedshuset og videre over gågaden til Barkmøllegade.

Når nogle af de borgerrettede tilbud på sundhedsområdet, som kommunen har i lejede lokaler, flytter ind i det nye sundhedshus, kan kommunen spare en lejeudgift.

Det giver også ekstra indtægter, som kan bruges til finansiering, når dele af sundhedshuset lejes ud til læger og andre private klinikker.

Aabenraa Kommune har tidligere fået 6,6 millioner kroner fra en statslig pulje til byggeriet af selve sundhedshuset, og i fjor kom der yderligere 3,3 millioner kroner, som er øremærket til digitale løsninger i sundhedshuset.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce