Annonce
Aabenraa

Borgmesteren er optimist: Sundhedshus kan stå færdigt i 2022

Aabenraas nye sundhedshus skal efter planen ligge centralt i byen på grunden, hvor Kvicklys tidligere bygning stadig står. Kommunen købte bygningen for et par år siden. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard.
Aabenraa har penge afsat på budgettet til et sundhedshus i Ramsherred i Aabenraa allerede fra næste år. Men der er mange brikker, der først skal falde på plads.

AABENRAA: Hvis ellers tingene falder i hak, kan kommunen i 2022 indvie et nyt Sundhedshus på den tidligere Kvickly-grund allerede i 2022.

Huset skal indeholde forskellige private praksis, men der skal også være plads til, at nogle af kommunens egne sundhedstilbud til borgerne kan få lokaler centralt i byen, hvor de er nemme at komme til for flest mulige.

Til næste år er der i følge budgetforslaget afsat tre millioner til sundhedshuset, i 2021 er der yderligere 12 millioner og endelig er der afsat 15 millioner kroner i 2022.

- Det er ikke fordi, der er fundet nye penge til sundhedshuset i budgetforslaget. De sammenlagt 30 millioner kroner har hele tiden figureret på kommunens langtidsbudget, forklarer Karsten Meyer Olesen (S), der er formand for socialudvalget.

Der er lige en hel del ting, der skal falde på plads først, men grundlæggende er borgmester Thomas Andresen optimist, når det gælder om at få de ambitiøse planer til at blive til virkelighed for de i alt 30 millioner kroner.

- Vi bygger jo huset efter det, vi har råd til, men udover de 30 millioner har vi forskellige muligheder for at få finansieret nogle lån. For eksempel regner vi med at få en indtægt på Hotel Danmark-grunden, forklarer han.

Annonce

Områdefornyelse

Det nye sundhedshus på Kvickly-grunden skal passes sammen med områdefornyelsen for den nordlige del af bymidten., som kommunen er i fuld gang med.

Et andet led i den plan er at nedrive det tidligere Hotel Danmark i Nørreport. Kommunen vil gerne sælge grunden videre til bolig- eller erhvervsformål.

Ekstra bidrag

Det er planen, at den tidligere Kvickly-bygning skal rives ned for at give plads til et sundhedshus, der kommer til at ligge med gavlen ud til gågaden. Dermed bliver der plads til en forbindelse fra H.P. Hanssensgade, forbi sundhedshuset og videre over gågaden til Barkmøllegade.

Når nogle af de borgerrettede tilbud på sundhedsområdet, som kommunen har i lejede lokaler, flytter ind i det nye sundhedshus, kan kommunen spare en lejeudgift.

Det giver også ekstra indtægter, som kan bruges til finansiering, når dele af sundhedshuset lejes ud til læger og andre private klinikker.

Aabenraa Kommune har tidligere fået 6,6 millioner kroner fra en statslig pulje til byggeriet af selve sundhedshuset, og i fjor kom der yderligere 3,3 millioner kroner, som er øremærket til digitale løsninger i sundhedshuset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce