Annonce
Esbjerg

Borgmesteren går ind i sagen: Ejendomsmatadorer i million-klemme mellem lokalplan og statslig styrelse

- Jeg har bedt forvaltningen om at tage en dialog med Vurderingsstyrelsen og præsentere Plan- og Miljøudvalget for nogle konkrete forslag til, hvad vi kan gøre. For det er naturligvis helt urimeligt, at vurderingen stiger markant de steder, hvor byggeretten alligevel ikke kan udnyttes, siger Esbjergs borgmester om sagen, hvor Vurderingsstyrelsen vil fortage en omvurdering af midtbyens ejendomme som følge af en ny lokalplan i midtbyen. Arkivfoto: JV
Både borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og formand for Plan & Miljøudvalget Karen Sandrini (S) har bedt den kommunale forvaltning kigge på mulige løsninger i sagen med lokalplanen, som har fået et uheldigt efterspil for ejere af ejendomme i midtbyen og potentielt også detailhandlen og dermed ønsket om mere liv i byen.
Annonce

Esbjerg: Esbjerg Kommunes borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) går nu ind i sagen om ejendomsbesiddere i midtbyen, herunder nogle af Esbjergs største af slagsen, som føler, at de uforvarende er kommet i klemme mellem Vurderingsstyrelsen og den samlende lokalplan for Esbjergs midtby, som blev vedtage for cirka halvandet år siden.

En klemme, som ikke alene kan komme til at koste de største ejere af ejendomme i midtbyen en samlet ekstraregning på mange millioner kroner, den vil også få direkte betydning for ejere af enfamilies-huse. Også lejere af såvel butikker som boliger rammes indirekte, idet ejendomsskatterne i en stor del af lejeforholdene indgår som en del af huslejen.

- Jeg har bedt forvaltningen om at tage en snak med Vurderingsstyrelsen og præsentere Plan- og Miljøudvalget for nogle konkrete forslag til, hvad vi kan gøre. For det er naturligvis helt urimeligt, at vurderingen stiger markant de steder, hvor byggeretten alligevel ikke kan udnyttes, siger Esbjergs borgmester.

Annonce

Ikke praktisk muligt

Det var tilbage i december, at ejerne af beboelses- og erhvervsejendomme i Esbjergs midtby modtog et brev fra Vurderingsstyrelsen, hvori det blev meddelt, at styrelsen forventer at omvurdere de mange ejendomme. I brevet anfører styrelsen direkte, at ”det skyldes, at der er vedtaget en ny lokalplan for jeres område, som efter vores opfattelse kan ændre værdien af jeres ejendom.”


Det er naturligvis helt urimeligt, at vurderingen stiger markant de steder, hvor byggeretten alligevel ikke kan udnyttes.

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune


Efterfølgende har flere af ejendomsbesidderne indsendt indsigelser til Vurderingsstyrelen. Det drejer sig blandt andet om Ejendomsselskabet Bangs Gård, Villemoes Holding, E. Bank Lauridsen Holding, Alfred Gram Ejendomme, Droob, Claus Sørensen Ejendomme, Egsgaard Holding og ejerne bag indkøbscentret Midt-I.

De opponerer kort fortalt imod, at lokalplanen for indre by som noget nyt giver en generel og øget byggeret, men ikke tager højde for, om der på den pågældende grund er en praktisk byggemulighed. Samtidig oplister de flere årsager, herunder at en meget stor del af bygningerne i indre by er bevaringsværdige i relativt høj klasse, hvorfor det for en stor dels vedkommende sandsynligvis ikke vil være muligt at få en nedrivningstilladelse og dermed udnytte den byggemulighed, som ligger i den generelle lokalplan.

Men forleden blev indsigelserne afvist af Vurderingsstyrelsen.

Annonce

Dræbende for detailhandlen

Også Karen Sandrini (S), der er formand for Plan & Miljøudvalget, har bedt forvaltningen om at kigge nærmere på sagen.

- Esbjerg er Danmarks yngste by, men ikke desto mindre er byen beriget med bevaringsværdige bygninger med de fineste detaljer. Dem skal vi værne om, og muligheden for ombygninger af disse får det til at løbe koldt ned at ryggen på mig, siger hun og fortsætter:

- Det er korrekt, at man hurtig bliver begrænset i byggemuligheder, når vi har så mange bevaringsværdig huse, vi skal passe godt på. Og med en ny omvurdering af mange ejendomme og hermed øget udgifter for ejere/lejere, kan det ikke blot påvirke vores byhandel, da huslejen bliver for høj og omkostninger for dræbende for f.eks. detailhandlen, men det kan nu også forhindre husejere i at renovere byens perler, oplyser udvalgsformanden.

Imidlertid påpeger borgmesteren, at sagen ikke handler om nedrivning af bevaringsværdige huse eller ombygninger af disse.

- Problemet her er jo lige præcis de steder, hvor eksisterende bygninger bevares, og det ikke er muligt at udnytte lokalplanens muligheder, men hvor man alligevel får en værdistigning og en højere beskatning, siger han.

Blandt dem som bliver ramt er ejendomsselskabet Bangs Gård A/S. Herfra oplyser direktør og medejer Mads Dam Jensen, at han er glad for Esbjerg Kommunes konstruktive tilgang til problematikken, men af respekt for en dialog, der pågår med kommunen, ønsker han ikke for nuværende at udtale sig i sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce