Annonce
Billund

Borgmesteren om 2017: Åbningen af Lego House var det allerstørste

Ib Kristensen ved indvielsen af Lego House, som er det, borgmesteren synes, er højdepunktet i 2017. Arkivfoto: Keld Stampe

Der har været flere plusser end minusser i 2017, mener borgmester Ib Kristensen (V), som forudser, at 2018 bliver præget af den nye politiske struktur.

Annonce

Billund Kommune: Ser man bort fra det partipolitiske, bliver 2017 et år, som Ib Kristensen (V), borgmester, ser tilbage på med stor glæde.

Et par sager havde kommunens førstemand gerne været foruden, men det ændrer ikke på, at 2017 i har budt på flest plusser, mener han:

- Når vi ser på Billund Kommunes situation, er den helt atypisk i forhold til andre kommuner: Vi har en økonomi, der siger sparto. Vi har ved budget 2017 overskredet både service- og anlægsrammen (det beløb, som kommunen reelt set er berettiget til at bruge på et år, red.), og det kom vi godt af sted med, så vi har på den måde fået løftet vores serviceniveau til glæde for alle borgere. Det er især børneområdet og ældreområdet. Den linje har vi fortsat ved budget 2018, siger Ib Kristensen.

En stor del af gildet bliver betalt gennem skatter fra Lego.

Giver det dig som borgmester tanker om, at det kan være svært at sige nej til Lego nogle gange?

- Det er nemt at have et tæt samarbejde med en virksomhed som Lego, fordi Lego ikke blander sig i det politiske. Hvis de begyndte at præge de politiske beslutninger, vi tager, havde vi et problem. Lego har selvfølgelig nogle ønsker til deres byggerier, men de falder fint i tråd med det, vi gerne vil. Og de er meget tro mod Billund Byvision. Hvis du har set konflikter omkring lokalplan eller andet i Billund, har det ikke været med Lego. Så har det været andre, som har villet lavet noget, der gik i konflikt med den gældende lokalplan. Det siger noget om Legos holding til den måde, de vil præge vores samfund på, synes jeg, siger borgmesteren og tilføjer:

- Det man kan sige er, at pengene er bundet op på én virksomhed, og nu får vi godt nok selskabsskatter med tre års forsinkelse, men det er der, man som borgmester kan få - mareridt er måske så meget sagt - men i hvert fald spekulere over tingene, hvis de lige pludselig sagde stop.

Annonce

Træls sag i Vorbasse

Stigende befolkningstal, nyrenoverede skoler, DM-ugen i cykling i Grindsted samt et erhvervsklima blandt landets bedste er nogle af de ting, borgmesteren hæfter sig ved for året der gik. Én ting står dog klarere end alle andre i 2017 for Ib Kristensen:

- Åbningen af Lego House. For det første skal man tænke på den betydning, Lego House får for Billund og hele kommunen fremover, og for det andet skal man tænke på de handlende og borgerne i Billund, som nu er sluppet for byggepladsen. De kan begynde at se, hvad der kommer ud af det hele. Det var det allerstørste, siger han.

I den anden ende har borgmesteren svært ved at finde et dediceret modstykke til årets højdepunkt, altså et lavpunkt for året:

- Jeg synes ikke, vi har haft nogle rigtige møgsager, som vi har set tidligere. Vi har ikke været ude og lukke hverken daginstitutioner, skoler eller andet. Det er gerne de sager, som folk bliver rigtige sure over, siger Ib Kristensen.

2017 har dog budt på blandt andet utilfredshed over lokalplaner flere steder, diskussioner om TrekantBrand, og her sidst på året kom der en sag om en stor huslejestigning for de ældre på Vorbasse Plejehjem på grund af en byggefejl.

Den er vel træls for dig som entreprenør?

- Den er træls under alle omstændigheder, fordi den er så lovbestemt. Derfor har vi sendt den ind til Boligministeriet for at få en udtalelse omkring, hvad vi kan, og hvad vi ikke kan. Det, vi ikke ved endnu, er, hvordan vi skal fordele udgifterne mellem lejerne og kommunen.

Kunne I have gjort mere tidligere?

- Det er svært at have gjort andet. Man har tre år i streg på generalforsamlingen nedstemt en prisstigning, og derfor har man fået et større og større underskud. Havde man taget prisstigningen med år for år, ville det ikke have ramt så slemt, som det gør nu. Derfor er det en kedelig sag for alle parter.

Annonce

Mange forandringer i 2018

Overskriften på 2018 bliver ifølge kommunens styrmand nyt byråd og ny udvalgsstruktur.

- Vi har ændret på udvalgene, så de bliver mere borgervenlige - mere borgerorienterede. Det er meget spændende, fordi vi vender totalt op og ned på måden, vi har gjort det på.

Hvordan kommer borgerne til at mærke det?

- Vi skulle gerne blive mere målrettet ud mod borgerne, så vi får afskaffet, at borgerne sendes rundt i vores system. Det skulle gerne blive sådan, at når du har en sag ved kommunen, så har du en eller to sagsbehandlere, og så sørger de for, at du får den hjælp eller behandling, du skal have, siger borgmesteren, som dog også understreger, at vejen derhen tager tid:

- Det første år rent politisk kommer til at gå med at få det til at fungere. Faren er, at der er sager, der kommet til at køre i to udvalg, fordi man kører videre efter: "Det plejer vi at gøre". Så det skal vi være klar til at stoppe, så der kun er et udvalg, der tager sig af det. Men det skulle være mærkeligt, hvis vi helt kunne undgå, at der vil ske nogle fejl under den forandring. Hele vores administration og organisation skal nemlig også forandres, så det passer til den politiske struktur. Personer flytter rundt og får ny chef. Det tager tid, og det tager nok det meste af 2018, forklarer Ib Kristensen.

Annonce

Valgkampens ønsker

2018 er ikke engang begyndt, men i krystalkuglen kigger borgmesteren også frem mod 2019.

- Det bliver spændende at se til budget 2019, hvordan vi får ønskerne fra valgkampen ført ud i livet. Der snakker vi især om ældre, om dagpasning og skoleområdet.

I valgkampen slog nogle kandidater på, at man skulle sætte endnu hårdere ind på at gøre visionen om Børnenes Hovedstad til virkelighed. Kommer vi til at se det med dig i spidsen?

- Ikke mere, end vi har i gang i indtil nu. Man skal huske, at alt vi har lavet omkring renoveringer af skoler og dagtilbud også er en del af Børnenes Hovedstad. De mange penge, vi har ofret på læringsledelse, er også en del af Børnenes Hovedstad. Jeg tror ikke, vi lige finder et enkelt projekt, der gør os til Børnenes Hovedstad. Det er et langt, sejt træk, som vi fortsætter i 2018, 2019 og 2020, men vi er godt på vej: Vi har fået Børnerådet hertil, og vi har lige fået en privatskole fra Behandlingsskolerne hertil. Jeg tror, at der kommer andre tilsvarende ting hertil, fordi vi gør det særlige for børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce