Annonce
Tarm

Borgmesteren om udlignings-udspil: Jeg er forsigtig optimist

Borgmester Hans Østergaard er "forsigtig optimist", hvad angår Ringkøbing-Skjerns gevinst i forbindelse med en reform af udligningssystemet. Men han tør alligevel ikke spå om, hvad der kommer til at stå på bundlinjen i sidste ende. Arkivfoto Jørgen Kirk/Scanpix.
Torsdag præsenterer regeringen sit udspil til en reform af det kommunale udligningssystem; Mette Frederiksen (S) vil flytte penge fra øst til vest og fra by til land.

RINGKØBING-SKJERN: - Du kan skrive, at jeg er "forsigtig optimist".

Fastslog borgmester Hans Østergaard (V), da Dagbladet i formiddags ringede til ham, og spurgte til hans forventninger til den kommende udligningsreform.

Statsminister Mette Frederiksen (S) offentliggør torsdag sidst på formiddagen regeringens udspil til en reform af det kommunale udligningssystem.

De nærmere detaljer er ikke offentliggjort endnu, men statsministeren har meldt ud, at regeringen har lagt sig fast på, at der skal flyttes penge fra kommuner med få sociale problemer og indvandrere til kommuner med mange sociale problemer og indvandrere, lige som der skal flyttes penge fra øst til vest og fra by- til landkommuner.

- Statsministeren har også sagt, at 60 kommuner står til at vinde på udligningsreformen, mens 38 kommuner skal af med penge. Og mit bedste bud er, at vi er blandt de 60, der får, siger Hans Østergaard.

Annonce

Trækker begge veje

Han skynder sig dog at understrege, at det er rent gætværk fra hans side.

- At der flyttes fra øst til vest og fra land til by, kunne tyde på, at vi vinder på reformen. Men i den modsatte retning trækker for eksempel, at man også vil se på erhvervsudviklingen og beskæftigelsen, og på det punkt ligger vi jo godt. Så jeg er meget spændt på, hvad det ender med. Jeg tør simpelthen ikke komme med et bud på det endnu, siger Hans Østergaard.

Bortset fra, at han altså er "forsigtig optimist".

Borgmesteren lægger ikke skjul på, at han ikke er begejstret for ideen om at lappe på det nuværende udligningssystem.

- Jeg havde ønsket, at man var startet fra scratch, og havde opbygget et nyt system, siger han.

Hans Østergaard påpeger, at selv om detaljerne i regeringens plan altså bliver fremlagt torsdag, er det ikke sikkert, at den endelige udligningsreform kommer til at se sådan ud.

- Det er kun et udspil, der skal forhandles på plads. Men som udgangspunkt er jeg ikke negativ. Jeg synes, nogle ting peger i den rigtige retning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce