Annonce
Haderslev

Borgmesteren vidste alt om, at Rita Juhl trådte ind og ud af bestyrelsen på Sommersted Plejehjem på samme møde

Sagaen om Sommersted Plejehjem når nye højder. Foto: Stine Hygum
Rita Juhl er stadig en del af Sommersted Plejehjems bestyrelse. Det viser referatet fra et bestyrelsesmøde på Sommersted Plejehjem den 19. april 2021. Et bestyrelsesmøde, hvor bestyrelsen også vedtog nye vedtægter. Det vidste borgmesteren inden byrådsmødet, hvor Sommersted Plejehjem var på dagsordenen, men han holdt det for sig selv.

HADERSLEV: Da Sommersted Plejehjems bestyrelse den 19. april 2021 holdt bestyrelsesmøde, blev der truffet vidtrækkende beslutninger. Det viser referatet fra mødet, som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i.

Under punkt fem vedtog bestyrelsen et nyt sæt vedtægter, der satte en stopper for politisk udpegede medlemmer af bestyrelsen og sikrede, at bestyrelsen fremover kan være selvsupplerende.

Under punkt seks fratrådte de hidtidige politisk udpegede medlemmer, formand Rita Juhl udpeget af Venstre og næstformand Jan Christensen udpeget af Socialdemokratiet. Rita Juhl begrundede sin fratræden med, at hun ville beskytte sig selv.

Annonce

Lige efter, under punkt syv, blev Rita Juhl imidlertid valgt ind i bestyrelsen.

Uvidende politikere

Alt det vidste politikerne i Haderslev Byråd tilsyneladende intet om, da de tirsdag ugen efter sad i byrådssalen og ifølge dagsordenen skulle udpege to medlemmer til bestyrelsen for Sommersted Plejehjem.

Derfor var det en overraskelse for de fleste, da Socialdemokratiets Henrik Rønnow på byrådsmødet læste op af referatet fra bestyrelsesmødet, der havde fundet sted på Sommersted Plejehjem.

Af oplæsningen fremgik det, som nævnt ovenfor, at de politisk udpegede medlemmer, herunder den omstridte formand, Rita Juhl (V), var fratrådt. Det var kendt for de fleste. Hvad der til gengæld ikke var kendt, var, at Rita Juhl umiddelbart efter blev valgt ind i bestyrelsen, og at bestyrelsen havde vedtaget nye vedtægter, der satte kommunalpolitikerne uden for indflydelse.

Annonce

Lidt for smart

Henrik Rønnow (S) kaldte det "lidt for smart". Svend Brandt fra Enhedslisten kaldte det et kup, Signe Knappe fra Venstre skældte til gengæld Henrik Rønnow ud for at læse op af et referat fra en privat virksomhed, eller rettere, en selvejende institution. Allan Emiliussen (V) syntes heller ikke det var i orden, ej heller Jon Krongaard fra Dansk Folkeparti, og Venstres Holger Mikkelsen, der er formand for voksenudvalget, argumenterede for, at udpegningen af nye medlemmer skulle udskydes en måned, fordi så kunne man sikre, at dem der blev udpeget havde de rette kvalifikationer.

Borgmester H.P. Geil (V) kendte dog alt til beslutningerne i Sommersted og referater, da politikerne i byrådssalen diskuterede udpegningen af to medlemmer. Det havde han gjort siden den 20. april 2021, men den viden holdt han for sig selv. Repræsentanter fra den borgerlige gruppe afviser, at gruppen var blevet orienteret inden byrådsmødet, og det gør H.P. Geil også.

Annonce

Diskussionsspørgsmål

- Når jeg valgte ikke at informere byrådet om dette, var det fordi, at vi onsdag (den 21. april 2021) skulle lave dagsorden til byrådet. Jeg bad forvaltningen om at undersøge, hvorvidt byrådet også skulle godkende de nye vedtægter. Det kunne de ikke nå at få undersøgt med sikkerhed, derfor valgte jeg, at dette spørgsmål skulle ikke være et diskussionsspørgsmål på byrådet. Derfor mente, jeg at det var rigtig at afvente med at udpege to nye medlemmer via byrådet.


Når jeg valgte ikke at informere byrådet om dette, var det fordi at vi onsdag (den 21. april 2021) skulle lave dagsorden til byrådet. Jeg bad forvaltningen om at undersøge, hvorvidt byrådet også skulle godkende de nye vedtægter. Det kunne de ikke nå at få undersøgt med sikkerhed, derfor valgte jeg, at dette spørgsmål skulle ikke være et diskussionsspørgsmål på byrådet.

Borgmester H.P. Geil (V)


- Men burde du ikke have delt den viden med byrådsmedlemmerne?

- Nej, det er mig, der som mødeleder, skal sikre, at det vi drøfter er sagligt funderet og undersøgt, og så skulle der ikke gå diskussion i vedtægter eller ej.

- Kan du forstå, at der sidder nogen med en fornemmelse af, at du forholdte viden fra dem?

Nej, det kan jeg ikke. Det var jo også Henrik Rønnow, der valgte at bruge referatet politisk. Jeg havde fortalt ham om det, og så søgte han aktindsigt i det og brugte det i byrådssalen.

Annonce

Burde have delt

Henrik Rønnow er uenig med H.P. Geil:

- Det er korrekt, at det var Geil, der fortalte mig om referatet, men det var først, da jeg fik aktindsigt i det, at jeg vidste, hvad der stod i det: At Rita Juhl var gået ind og ud af bestyrelsen på samme møde. Jeg mener, Geil burde have oplyst byrådet om bestyrelsens beslutninger og de nye vedtægter. Han kunne bare have sagt, at de var sendt til en juridisk vurdering hos juristerne, og så kunne han have udsat punktet.

H.P. Geil har dog ikke til sinds at spekulere over, hvad han burde have gjort:

-Sommersted er en politisk varm sag, og det med vedtægter eller ej ville have skabt diskussion. Så jeg valgte at afvente forvaltningens vurdering. Den er kommet i dag, og den siger, at byrådet skal ikke godkende de nye vedtægter, så derfor behøver vi slet ikke at udpege to nye medlemmer, siger Geil og fortsætter:

- Det er aftalt, at der nedsættes et forhandlingsudvalg, bestående af Holger Mikkelsen, Venstre, Per Hauritz, DF og undertegnede og Henrik Rønnow, Soc., Lone Ravn, Soc. og Bent Iversen, SF. Vi skal så ikke drøfte vedtægter men det fremtidige samarbejde mellem plejehjem og kommune og forholdet til driftsoverenskomsten med de ændrede vedtægter.

Annonce

Ny viden

For Henrik Rønnow (S) er det helt ny viden, at byrådet ikke skal godkende vedtægterne:

- Det erfarer jeg først nu, hvor du siger det. Jeg skal nok deltage i udvalget, men jeg kommer ikke til at forhandle noget som helst, så længe Rita Juhl sidder i bestyrelsen. Hun må væk.

Svend Brand er ikke specielt overrasket over forløbet, men siger:

- Står det til mig, så opsiger vi driftsaftalen med Sommersted Plejehjem, indtil vi får styr på driftsaftaler med mere. Vi har et års opsigelse, og det vil give os en deadline for at få det arbejde på plads, fordi hvis ikke aftaler er på plads inden for et halvt år, så må man til at afskedige medarbejdere.

Formanden for den borgerlige gruppe, Allan Emiliussen (V) havde gerne set, at man hviskede tavlen helt ren og begyndte forfra. Til informationen om Geils viden under byrådsmødet lyder det:

- Jeg har ingen kommentarer.

Paragraf 4 i de gamle og de nye vedtægter

§4 i de vedtægter politikerne troede der gjaldt, vedtaget den 10. november 2004: Den selvejende institution ledes af en bestyrelse bestående af syv personer, hvoraf:

To medlemmer vælges af og blandt lejerne og/eller brugerne.

To medlemmer udpeges af Vojens Byråd (der senere fusionerede med Haderslev og Gram, red.) for en kommunal valgperiode.

Et medlem vælges af personalet på Sommersted Plejehjem.

Herudover supplerer bestyrelsen sig med yderligere to medlemmer, der har faglig indsigt.

Ved et medlems udtræden af bestyrelsen supplerer bestyrelsen sig med et nyt medlem udpeget jf. ovenstående.

§4 i de vedtægter bestyrelsen vedtog den 19. april 2021: Den selvejende institution ledes af en bestyrelse bestående af fem til syv personer. Bestyrelsen vælger af sin midte en formand og en næstformand. Valget gælder for et år, hvorefter genvalg kan finde stede. Hvert enkelt medlem kan modtage genvalg, såfremt to af de øvrige medlemmer stemmer herfor I øvrigt, supplerer bestyrelsen sig selv. Valg finder sted ved det møde, hvor institutionens regnskab forelægges.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Narkoransagning mod svært bevæbnet mand: Betjente brugte ølfustage som rambuk og skovl som brækjern

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Erhverv For abonnenter

Naturgas sender varmeprisen på himmelflugt: 1000 fjernvarmekunder varslet stor ekstraregning

Esbjerg For abonnenter

Sidste år risikerede han at blive smidt på gaden: Nu renoverer købmanden for millionbeløb

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kolding For abonnenter

12-årig er dobbelt danmarksmester i armbrydning: Benjamin vandt med både højre og venstre arm

Haderslev

Arbejdsulykke: Mand fik jernstang i hovedet

Nordtyskland

82-årigs far var nazi-massemorder. Sønnen bruger farens læderfrakke som fugleskræmsel

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

Varde

Emil på 19 år er kommet ud af sit misbrug: Kommunen skulle have sat mig i plejefamilie som lille

Debat For abonnenter

Kommentar: Dette er Socialdemokratiets største mulighed for at vælte borgmesteren, men hvor langt vil de strække sig?

Aabenraa

Autoværksted har fundet fidusen: Kvinder står i kø for at lære at skifte hjul

Annonce