Annonce
Leder

Borgmestre bakker op om lokale medier: Tak til dem, vi holder i ørerne

Derfor, kære borgmestre: Tak for jeres opbakning. Vi lover, at vi fortsætter. Også med at holde jer i ørerne.

Støt dem, der holder os i ørerne hver dag. Den opfordring kan ses i dagens avis. Afsenderne er 36 borgmestre fra lige så mange kommuner i Jylland og på Fyn, hvor Jysk Fynske Medier udgiver sine 13 dagblade og avisen Danmark. Køb annoncer eller tegn abonnement på de lokale og regionale medier for at støtte dem under coronakrisen, skriver borgmestrene.

Vi siger tak til dem, vi holder i ørerne hver dag. Til hverdag kan det jo forekomme, at tonen bliver lidt skarp, når borgmestrene synes, vi er for kritiske, eller når vi synes, de er lidt for karrige med informationer, vi gerne vil give videre til deres borgere.

Derfor varmer det også, at borgmestrene i samlet flok erklærer sig enige i, at det er vigtigt, at vi er der. Både i normale tider og ikke mindst nu, mens Danmark er i krise. Mere end nogensinde er det afgørende, at lokale journalister kan holde borgerne informerede om coronaens mange og voldsomme effekter i de lokale samfund, og at lokale mediekonsulenter giver virksomheder og handlende muligheder for at kommunikere de nye måder, de lige nu er nødt til at finde på at levere deres varer og ydelser på for at få lidt omsætning i kassen. Derfor har Jysk Fynske Medier ikke sendt lokale journalister og sælgere hjem. Vi arbejder, fordi der er brug for det.

Situationen er lige nu, at vi med glæde ser vores abonnementsforretning være stabil og søgningen til vores nyhedssites være eksplosivt stigende. Langt værre er det med annoncesalget, som er styrtdykket. Jysk Fynske Medier forudser lige nu et underskud i år på mere end 100 millioner kroner mod et budgetteret overskud på ti millioner. Det er selvfølgelig meget alvorligt, men vi kommer igennem det.

Lokale og regionale medier over hele Danmark er uundværlige. Skulle man have været i tvivl før coronakrisen, bør man være overbevist under og efter.

Derfor, kære borgmestre: Tak for jeres opbakning. Vi lover, at vi fortsætter. Også med at holde jer i ørerne. Det betragter vi som en forpligtelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce