Annonce
Sydjylland

Borgmestre boykotter Facebook-debatter

Tonen på de sociale medier umuliggør en ordentlig meningsudveksling, mener en række syd- og sønderjyske borgmestre.

Den hårde og ofte usaglige tone på Facebook gør, at størstedelen af de syd- og sønderjyske borgmestre helt afholder sig fra at bruge Facebook som et redskab til at debattere med borgerne.

Man skal lede længe efter debatskabende indlæg på de syd- og sønderjyske borgmestres Facebook-profiler.

I en rundspørge svarer fem ud af landsdelens ni borgmestre nemlig, at den hårde tone på de sociale medier helt afskrækker dem fra at forsøge at skabe debat.

- Jeg deltager aldrig i debat om politiske sager på Facebook. Det ville æde al min tid, og tonen er for hård.

- Folk tænker ikke, før de skriver og har en tendens til at glemme, at der sidder et menneske på den anden side, siger H.P Geil (V), borgmester i Haderslev.

Annonce

Borgmestre på Facebook  

Det har ikke været muligt at tale med Ib Kristensen (V), borgmester i Billund Kommune, da han er på ferie i udlandet. Derfor indgår han ikke i rundspørgen.

Egon Fræhr (V), borgmester i Vejen Kommune, har valgt ikke at have en Facebook-profil på grund af manglende tid til at bruge den aktivt.

Ikke ansigt til ansigt

Samme holdning deler borgmester Johnny Søtrup (V) fra Esbjerg.

- Når jeg har mødt debatter på Facebook, har det ofte været i en tone, som, jeg ikke synes, jeg har villet bruge min tid på, siger han og tilføjer:

- Det er som om, der sker et eller andet, når folk bruger Facebook.

Den tendens kan Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa, nikke genkendende til.

- Tonen er klart blevet mere rå, og det er beskæmmende, at voksne mennesker kan få et argumentationsniveau, der minder om en teenagers. Der bliver skrevet for meget, som man ellers aldrig ville sige, hvis man stod ansigt til ansigt, siger Thomas Andresen.

Derfor ærgrer det ham også, at så få borgere griber chancen og dukker op til de borgermøder, som borgmestrene jævnligt inviterer til.

- Ville man bevæge sig ned til borgermøderne, så ville debatten og nærdemokratiet blomstre, men jeg skal være heldig, hvis bare ti borgere dukker op. Er der til gengæld den mindste flig af utilfredshed, så skal jeg ellers love for, at folk farer til tasterne, siger Thomas Andresen.

Læs også:

Borgmestre: Vigtigt at beholde debat

Læs også:

"Dit ualmindeligt ulækre væsen"

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce