Annonce
Sydjylland

Borgmestre jubler over grænseåbning for tyske turister: - Men den kommer for sent

Tyske turister kan nu igen fra den 15. juni holde ferie i danske sommerhuse, så længe de har booket mindst seks overnatninger. Det vækker glæde hos syd- og sønderjyske borgmestre. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Borgmestrene i ferielandets kommuner er lettede over, at tyske turister nu igen kan indtage syd- og sønderjyske sommerhuse og campingpladser. Både i Varde og Tønder vækker det dog undren og bekymring, at grænseåbningen først gælder fra den 15. juni.
Annonce

Turisme: Der blev draget et lettelsen suk på borgmesterkontoret i både Tønder og Varde fredag eftermiddag. Her stod det nemlig klart, at tyske turister igen kan besøge Danmark fra den 15. juni.

- Jeg er en meget glad borgmester. Det gør, at vi får genstartet turisthvervet i Tønder og hele vejen op langs Vestkysten, og at vi får gang i vores butikker igen, siger borgmester i Tønder Kommune Henrik Frandsen (V).

- Det var det, vi havde drømt om. Det giver en vis ro for ferieturismen, at de nu har en dato at planlægge efter. Nu er der mulighed for at få fyldt sommerhusene og campingpladserne op fra den 15., så de kan få noget, der ligner en normal sæson, lyder det fra borgmester i Varde Kommune og formand for Partnerskab for Vestkystturisme, Erik Buhl (V).

Annonce

For sent

Selvom glæden over igen at kunne byde tyske turister velkommen er stor hos begge borgmestre, deler de også en skuffelse over, at der går over to uger, før grænseåbningen bliver en realitet.

- Jeg havde gerne set, at det var fra i morgen. Jeg er lidt uforstående over for, hvorfor vi skal vente. For hver dag, grænsen er lukket, koster det dyrt. Hovedsæsonen er reddet, men hele forsæsonen er jo tabt på gulvet, og det får vi ikke tilbage, siger Henrik Frandsen i Tønder.

Også i Varde Kommune bekymrer ventetiden.

- Alene i Varde Kommune mister vi per dag en omsætning på 10 millioner kroner på det her, så det bliver mange ekstra millioner inden den 15., siger Erik Buhl, som dog tror, at den værste krise er afværget med regeringens udmelding.

- Der vil være nogle, der ikke klare sig igennem det her, men nu kan man i det mindste ringe til banken og sige, at jeg har en indtjening igen om 17 dage. Det kunne både være bedre og værre, siger borgmesteren.

Annonce

Seks overnatninger

Grænseåbningen bliver ikke uden restriktioner. Før tyskerne kan indtage det syd- og sønderjyske ferieland, skal de kunne dokumentere, at de har booket mindst seks overnatninger.

Det spænder ben for kortere spontane ture over grænsen, men borgmestrene finder kravet fair.

- Man har vurderet, at det er mest forsvarligt på den måde, og det, synes jeg, er meget naturligt, siger Henrik Frandsen, som forventer, at tyskerne i stor stil vil vende næsen mod Danmark til sommer.

- Jeg er meget fortrøstningsfuld. Der er mange tyske stamkunder, der kommer år efter år. De er trygge ved at tage til Danmark, for vi har vist, at vi har god kontrol over det, siger han.

I Varde undrestreger Erik Buhl desuden, at de fleste sommerhusbookninger langs vestkysten alligevel drejer sig om ophold på en uge eller to, og hvis enkelte tyskere hopper fra reservereringer, giver det mulighed for, at danskere kan overtage pladserne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce