Annonce
Debat

Borgmestre til Folketinget: Uvildig kommission skal udarbejde nyt og fair udligningssystem

Annonce

Udligning: Kære folketingsmedlemmer- og -kandidater.

Vi har brug for en reform af det kommunale udligningssystem i Danmark. Det er der bred enighed om blandt kommunerne i hele landet. Hvordan en ny udligningsordning skal skrues sammen, er der til gengæld mere uenighed om.

Derfor foreslår vi, at Folketinget efter det kommende valg nedsætter en hurtigt arbejdende uvildig kommission styret af eksterne eksperter – ikke embedsmænd i Indenrigsministeriet.

Kommissionens opgave er i bund og grund meget simpel. Der skal udarbejdes et forslag til et nyt kommunalt udligningssystem, der tager udgangspunkt i det egentlige formål med systemet: At sikre alle landets kommuner nogenlunde lige muligheder for at tilbyde borgerne velfærd ved et nogenlunde lige beskatningsniveau. Velfærd, som vel at mærke skal forstås som servicetilbud til børn, unge og ældre mv. – ikke udgifter til indkomstoverførsler.

Arbejdet og afrapporteringen bør også - modsat de sidste mange års rapporter fra det såkaldte finansieringsudvalg - tage afsæt i de enkelte kommuners økonomiske udgangspunkt med en tydeliggørelse af forskellene før og efter forslagets gennemførelse.

Ligegyldigt, hvordan vi vender og drejer det, og ligegyldigt, hvor i landet man er borgmester, så er fakta, at udligningsordningen ikke lever op til sit formål i dag. Vi har ikke lige velfærd, og vi har ikke et nogenlunde lige beskatningsniveau på tværs af landets kommuner.

Flere af de kriterier, som anvendes i det nuværende system, indebærer skævheder og utilsigtede konsekvenser. Senest illustreret med kriteriet om befolkningstilbagegang. Et kriterie, rige kommuner som Frederiksberg og Gentofte nu ser ud til at blive omfattet af.

Systemet indeholder også en helt grundlæggende geografisk skævhed mellem hovedstadsområdet og resten af landet. Den betyder, at kommunerne i hovedstadsområdet, sammenlignet med resten af landets kommuner, har råd til at bruge betydeligt mere på deres servicetilbud til børn, unge og ældre – vel at mærke til en lavere beskatningsprocent. Det hænger ikke sammen.

Det er ikke rimeligt, at ældre, der bor uden for hovedstadsområdet, i gennemsnit skal betale mere i skat og samtidig acceptere en ringere pleje.

Det er ikke rimeligt, at forældre, der bor uden for hovedstadsområdet, i gennemsnit skal betale mere i skat og samtidig acceptere ringere forhold for deres børn i vuggestuen, børnehaven og i folkeskolen.

Det er kort sagt ikke rimeligt, at danskere, der bor uden for hovedstadsområdet, i gennemsnit betaler mere i skat og samtidig må tage til takke med ringere velfærdstilbud.

Danmark har brug for et nyt og fair udligningssystem, der lever op til sit formål. Derfor foreslår vi i samlet flok, at Folketinget efter valget nedsætter en uvildig udligningskommission.

Det må ikke være postnummeret, der afgør, hvor god eller dårlig velfærd borgerne bliver tilbudt, og hvor høj eller lav en kommunal skatteprocent der opkræves. Forskellene skal i stedet være udtryk for lokale politiske prioriteringer – sådan er det desværre ikke i dag!

Annonce

Underskrevet af:

Arne Boelt (S), borgmester, Hjørring, Erik Buhl (V), Varde, Erik Lauritzen (S), Sønderborg, H.C. Østerby (S), Holstebro, Hans Østergaard (V), Ringkøbing-Skjern, Henrik Frandsen (V), Tønder, Holger Schou Rasmussen (S), Lolland, Ib Lauritsen (V), Ikast-Brande, Jacob Bjerregaard (S), Fredericia, Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjerg, Johannes Lundsfryd Jensen (S), Middelfart, John Brædder (GL), Guldborgsund, Kasper Ejsing Olesen (S), Kerteminde, Kenneth Muhs (V), Nyborg, Marcel Meijer (S), Samsø, Mikael Smed (S), Vordingborg, Mogens Gade (V), Jammerbugt, Morten Andersen (V), Nordfyn, Niels Viggo Lynghøj (S), Struer, Ole Vive (V), Faxe, Ole Wej Petersen (S), Ærø, Peder C. Kirkegaard (V), Skive, Per Bach Laursen (V), Vesthimmerland, Peter Sørensen (S), Horsens, Søren Steen Andersen (V), Assens, Thomas Adelskov (S), Odsherred, Tonni Hansen (SF), Langeland, Torben Hansen (S), Randers, Sofie Valbjørn (Alt), Fanø, Winni Grosbøll (S), Bornholm, Kim Ruberg, bestyrelsesformand, Balance Danmark, Lars Erik Hornemann, bestyrelsesmedlem, Balance Danmark, Michael Böss, bestyrelsesmedlem, Balance Danmark, og Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Blåvand under angreb - igen

Podcast

JV Podcast: Derfor får Søvndal svært ved at erobre borgmesterposten

Kolding For abonnenter

Enhedslisten er forbeholden overfor Søvndal: - Vi har til gode at finde ud, hvad han står for politisk

Annonce