Annonce
Udland

Boris Johnson indleder valgkamp med audiens hos dronning

Pool/Reuters

Dronning Elizabeth har givet tilladelse til opløsning af parlament, hvormed valgkamp formelt er i gang.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, var onsdag i audiens hos dronning Elizabeth for formelt at få monarkens tilladelse til at opløse parlamentet.

Dette markerer den formelle begyndelse på valgkampen op til parlamentsvalget den 12. december.

På den første officielle dag i valgkampen svor Johnson, at han vil sørge for at få skilsmisse fra EU på plads, hvilket han ikke mener hans rival fra arbejderpartiet Labour vil kunne.

Briterne går til valg op til jul for første gang i næsten et århundrede. Det sker efter, at et flertal i parlamentet enedes om et valg i et forsøg på at få afsluttet tre års dyb politisk splittelse over brexit.

Valgets hovedtema er ikke kun brexit. Også sundhedssektoren kommer til at spille en afgørende rolle i valgkampen.

- Jeg ønsker ikke et valg. Ingen premierminister ønsker et valg før tiden - og navnlig ikke i december, skriver Johnson i et indlæg i Daily Telegraph.

- Men som situationen er, så har vi ikke andet valg. For det er kun ved at få brexit på plads inden for de kommende uger, at vi kan fokusere på den britiske befolknings prioriteter.

Efter audiensen hos dronning Elizabeth vendte Johnson tilbage til premierministerboligen i Downing Street for at erklære valgkampen åbnet.

Han skal senere onsdag deltage i et valgmøde.

Meningsmålinger viser, at Johnsons konservative har en klar føring i forhold til Baolur, men valgforskere siger, at stemningen blandt vælgerne er svingende og letpåvirkelig.

Ved det seneste valg i 2017 stod Johnssons forgænger, Theresa May, til en stor sejr, men hun tabte overraskende sit store flertal i parlamentet.

En af de mest fremtrædende politikere i Storbritanniens konservative regeringsparti Jacob Rees- Mogg er kommet dårligt ind i valgkampen og måtte tirsdag undskylde for en omstridt udtalelse om brandkatastrofen i boligblokken Grenfell i London i 2017.

Rees-Mogg sagde, at ofre, der blev i den brændende boligblok, fordi brandfolk sagde det, havde handlet strid med sund fornuft.

72 mennesker omkom i storbranden.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce