Annonce
Udland

Boris Johnson lover Thomas Cook hjælp til at få alle hjem

Pool/Reuters
Den britiske premierminister ville ikke komme Thomas Cook til undsætning inden konkurs.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, lover det konkursramte rejseselskab Thomas Cook hjælp til at få alle berørte hjem fra deres rejsemål.

- Vi vil gøre vort bedste for at hjælpe med at få alle hjem. Der vil blive udviklet planer for en indsats, hvis det bliver nødvendigt, siger Johnson til nyhedsbureauet dpa om de mange tusinde standede rejsende.

Ifølge de britiske luftfartsmyndigheder er omkring 150.000 britiske turister i udlandet ramt af rejsegigantens konkurs.

Richard Moriarty, som leder den britiske civile luftfartsstyrelse (CAA), siger til avisen The Daily Telegraph, at regeringen har bedt hans organisation om at hjælpe med "den største fredstidsoperation" med at hente briter hjem.

Johnson talte om konkursen i det ikoniske rejseselskab under en flyvning fra New York til London i et regeringsfly.

- Det er en meget vanskelig situation, og vores tanker er naturligvis hos Thomas Cooks kunder og de ferierejsende, som kan få problemer med at vende hjem, siger premierministeren.

Thomas Cook, som er verdens ældste rejseselskab, har ifølge Johnson anmodet regeringen om 150 millioner pund (omkring 1,3 milliard kroner) for at undgå en konkurs, men dette er blevet afvist.

Johnson siger, at hjælp med konkursen er moralsk betænkeligt. Han peger på, at det ville blive problematisk fremover, når andre selskaber kommer i økonomiske vanskeligheder.

- Vi er nødt til at se på, hvordan rejseoperatører på en eller anden måde kan beskytte sig selv mod sådanne konkurser i fremtiden, siger Boris Johnson.

I arbejderpartiet Labour bliver Johnson kritiseret for ikke at have gjort nok for at hjælpe rejseselskabet.

- Den konservative regering burde have været villig til at gøre mere for at redde Thomas Cook, siger Labours finanspolitiske ordfører, John McDonnell.

21.000 ansatte i 16 forskellige lande er sagt op som følge af konkursen. 600.000 billetter er annulleret.

Thomas Cook har haft økonomiske problemer i flere år. De seneste måneder er situationen forværret. Selskabet annoncerede et tab på 1,5 milliarder pund (12,69 milliarder kroner) i første halvdel af 2019.

/ritzau/dpa


Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce