x
Annonce
Kolding

Borussia Brændkjær vandt årets Brændkjærbajer: Den bedste øl, jeg har brygget i ti år

Mikkel har fået hjælp af ti andre medlemmer af Borussia Brændkjær til at brygge øllen. I alt er der 35 med i foreningen. Øllens label er designet af Lene Rosiak Vilandt. Foto: Søren E. Alwan

Mikkel Overgaard fortæller her om Borussia Brændkjærs bud på årets Brændkjærbajer, foreningen og nogle af højde- og lavpunkterne som brygmester gennem ti år.

Kolding: Syv brygmestre, fire dommere og en masse ølentusiaster var lørdag samlet i festsalen på Brændkjærskolen for at kåre årets Brændkjærbajer. JydskeVestkysten mødte Mikkel Overgaard fra foreningen Borussia Brændkjær. Borrussia Brændkjærs belgiske ale blev kåret som årets Brændkjærbajer.

Hvem er foreningen Borussia Brændkjær?

- Vi har været i gang siden 2015. Det er en fædreforening, som har fokus på at lave aktiviteter med børn og unge i området. Vi har nogle aktiviteter for fædrene i foreningen, hvor vi blandt andet spiller floorball to gange om ugen. Vi er med til at brygge øl, så vi kan vi penge i kassen og sørge for, at vi kan få en hal i Brændkjær.

Hvad har I fået ud af at brygge øl i foreningen?

- Her i foreningen har det også givet et godt sammenhold. Man finder ud af, at det kræver en masse tålmodighed, når man skal vente tre uger på at hælde det flaske, og det kan være lidt svært for en flok fædre, der alle har en lille smule damp.

Annonce

Brændkjærhallens venner

Foreningen Brændkjærhallens venner blev oprettet i 2017 med formålet at få bygget en Brændkjærhal, som et lokalt idræts- og kulturhus. Foreningen ønsker at skabe et socialt aktivitetshus med halfaciliteter tilknyttetVinderen af årets Brændkjærbajer tappes og bliver solgt resten af året. Pengene går til foreningen Brændkjærhallens Venner.

Øllen bliver frigivet i forbindelse med Brændkjær Byfest 2019, som foregår i uge 23, hvor der igen bliver afholdt Brændkjærbrødet, Brændkjær Byvandringer, BrændkjærBrus, Brændkjær Baghave, grundlovsmøde og meget mere.

Mikkel og resten af Borussia Brændkjær har opkaldt øllen efter Onkel Tom. Onkel Tom var en mand fra Brændkjær, som spiller en central historie i Brændkjærs historie. Han var både soldat under første verdenskrig, uddannet i Tyskland, digter, foredragsholder og svinepasser på Brændkjærgård. Foto: Søren E. Alwan

Øl smagte af hostesaft

I har brygget en belgisk ale. Hvorfor lige præcis den type øl?

- Den har højere alkoholprocent end normalt, og når man skal brygge en øl, kan man lige så godt brygge noget, der smager mere end en pilsner. Men det er jo smag og behag. En overgærdet øl som den her, er også nemmere at lave som hjemmebrygger.

Hvor længe har du brygget øl?

- Jeg har brygget øl i ti år. Det startede i en 25 liters gryde, men nu er jeg gået op i en 60 liters gruekedel.

Hvad er den bedste øl, du har lavet?

- Det lyder mærkeligt, men det er den, vi har med i dag. Den smager er noget, og den er god og afstemt. Den har noter af anis. Det spiller også ind, at vi har hygget og lavet sjov og ballade samtidig.

Har du nogensinde lavet en dårlig øl?

- Jeg lavede engang en stout med engelsk lakrids. Det var en af de første, jeg lavede. Der gik tre år, før man kunne drikke den. Indtil da smage den af hostesaft. Men tre år senere smagte den godt.

Øllen blev brygget den 10. november sidste år og er nu klar til at blive smagt på af andre en Borussia Brændkjær. Foto: Søren E. Alwan

Rengøring, rengøring, rengøring

Hvad har din bedste øloplevelse været?

- Der har været mange, men en af de vildeste har været at drikke røgøl. Den smager af flydende bacon. Det er ikke nogen rar oplevelse.

Hvilket råd vil du give en nybegynder?

- Søg inspiration på nettet. Der ligger masser af ting derinde. Du skal være omhyggelig med rengøring. Rengøring, rengøring, rengøring ellers går det galt. Man skal også huske, at man sagtens kan brygge øl i en ti liters gryde hjemme på komfuret.

Carsten Borch fra foreningen Brændkjærhallens Venner er en af initiativtagerne til kåringen af Brændkjærbajeren. Vinderen vil blive solgt i Liva og nogle af pengene kommer til at gå til Brændkjærhallens Venner. Foto: Søren E. Alwan
Årets Brændkjærbajer bliver afsløret ved et stort arrangement på Brændkjærskolen.Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Selvstændige Annette og Claus gik fra alt til ingenting: - Det her skal vi nok overleve

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Annonce