Annonce
Sydjylland

Brødets variation er Torbens fascination

Sådan ser Torben Busch's ciabattabrød ud indeni. Skal han have en god ostemad, så kan han godt lide at spise det brød, der hedder San Francisco sourdough bread. Foto: Stine Hygum
55-årige Torben Busch er bager. Han har haft eget bageri og arbejder idag som produktudvikler for Valsemøllen. Derudover holder han bagekurser for private, som deler hans passion for brød.

Sommersted: - Jeg er bager med stort B, siger Torben Busch.

Han har inviteret indenfor i sit køkken, hvor han i weekender i vinterhalvåret holder bagekurser for private. Her deler han ud af sin viden om brødet og dets mange muligheder.

Torben Busch er vokset op med en far, der var bager og som altid skulle være hjemme på et særligt tidspunkt for at passe surdejen. Som barn var han også med i bageriet og han har aldrig drømt om at blive hverken tømrer eller murer. Han ville bare være bager som sin far.

Torbens far ville ikke have sønnike i lære i sit eget bageri. Men han havde alligevel et par krav til det sted, hvor junior skulle lære bagerfaget:

- Der skulle være lukket i bageriet om søndagen og så skulle de lave deres egen surdej, fortæller Torben, som kom i lære i Christiansfeld.

Siden købte han som 21-årig sin egen bagerforretning i Sommersted, hvor han stadig bor. I 15 år var han selvstændig bagermester, inden han solgte forretningen.

Efterfølgende har han arbejdet for en anden bager og for et belgisk firma i bagerbranchen:

- I de sidste ni år har jeg været ansat som produktudvikler hos Valsemøllen, siger han.

Her består hverdagen blandt andet af at udvikle nye blandinger og testbage og så tager han også ud til kunderne og viser dem, hvordan de opnår det bedst mulige resultat med produkterne.

Annonce
Torben Busch er også glad for ciabattabrød, som han her står med. Det kan man blandt andet lære at bage, når han holder kursus i italiensk brød. Foto: Stine Hygum

Brød fylder også i fritiden

I de seneste tre år har Torben afholdt kurser for private i at bage brød. Hjemme i privaten i Sommersted inviterer han indenfor til bagekurser. I familiens køkken er der fire ovne og seks røremaskiner.

Faktisk er det hans kones idé - det med at holde bagekurser:

- Det startede lidt bagvendt. Vi tager på camping tre uger om sommeren til Italien. Men det morgenbrød - ciabatta og filone - som vi kunne få der - det var der ikke meget ved, siger han.

Så bageren besluttede sig for selv at gå i gang med at bage noget ordentligt brød - på den medbragte grill. Torben begyndte både at bage boller og rugbrød til familien på ferierne.

- Min kone sagde, at det skulle jeg da undervise i, siger Torben.

Og dermed blev hans hobbyvirksomhed læratbage.dk grundlagt.

- Jeg underviser i surdej, italiensk, fransk, fuldkorn, glutenfri og i at bage brød på grill, siger han.

- Det er altid små hold, siger Torben.

Antallet af røremaskiner på køkkenbordet afslører, at der ikke kan være flere end seks deltagere:

- Jeg kan bedst lide, at det er små hold, så man kan nå hele vejen rundt, siger Torben.

Køkkenøen er bygget op, så hver deltager har deres egne skuffer med de ting, som de skal bruge under kurset.

Glæden ved at dele

- Det er sjovt at give sin viden videre, siger Torben.

Selvom han som uddannet bager også kan bage kager, så er det slet ikke der hans interesse er. Det er brødet og dets mange variationer, som igen og igen fascinerer ham.

- Det er sværere at bage brød Man skal veje tingene nøjagtigt af - for når dejen er æltet, så er løbet kørt, siger Torben og fortsætter:

- Det er hammervigtigt, at man ælter sin dej nok. Her har vi maskiner, og det har de fleste kursister også.

Kursisterne har ofte også en stor viden om brød, allerede inden de kommer til Sommersted for at dygtiggøre sig i Torbens køkken:

- Man skal tage dem alvorligt. De har god styr på bagværk. Der er mange af dem, der virkelig nørder det. Jeg kan tydeligt mærke, at folk er optaget af at lære at lave brødet rigtigt, siger han og fortsætter:

- Det er så hyggeligt at møde mennesker, der er lige så nørdede som mig med brød.

Hjemme hos Torben er der ikke tallerkener i tallerkenrækken. Der er bøger om brød, men ikke alle Torbens brødbøger - for så meget plads er der alligevel ikke.

- Der findes ufatteligt mange bøger om brød - og selvom jeg har været bager i mange år, så optager det mig stadig. Man læser noget - og så prøver man det af og ser, om det virker, siger Torben.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Kalmar-huse reddet fra konkurs

EfB

EfB lejer angriber i Brøndby

Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Kolding

Genoptager omdiskuteret samarbejde: Konsulenter på resultatløn skal igen finde besparelser på udsatte borgere

Annonce