Annonce
Sydjylland

Brødets variation er Torbens fascination

Sådan ser Torben Busch's ciabattabrød ud indeni. Skal han have en god ostemad, så kan han godt lide at spise det brød, der hedder San Francisco sourdough bread. Foto: Stine Hygum
55-årige Torben Busch er bager. Han har haft eget bageri og arbejder idag som produktudvikler for Valsemøllen. Derudover holder han bagekurser for private, som deler hans passion for brød.

Sommersted: - Jeg er bager med stort B, siger Torben Busch.

Han har inviteret indenfor i sit køkken, hvor han i weekender i vinterhalvåret holder bagekurser for private. Her deler han ud af sin viden om brødet og dets mange muligheder.

Torben Busch er vokset op med en far, der var bager og som altid skulle være hjemme på et særligt tidspunkt for at passe surdejen. Som barn var han også med i bageriet og han har aldrig drømt om at blive hverken tømrer eller murer. Han ville bare være bager som sin far.

Torbens far ville ikke have sønnike i lære i sit eget bageri. Men han havde alligevel et par krav til det sted, hvor junior skulle lære bagerfaget:

- Der skulle være lukket i bageriet om søndagen og så skulle de lave deres egen surdej, fortæller Torben, som kom i lære i Christiansfeld.

Siden købte han som 21-årig sin egen bagerforretning i Sommersted, hvor han stadig bor. I 15 år var han selvstændig bagermester, inden han solgte forretningen.

Efterfølgende har han arbejdet for en anden bager og for et belgisk firma i bagerbranchen:

- I de sidste ni år har jeg været ansat som produktudvikler hos Valsemøllen, siger han.

Her består hverdagen blandt andet af at udvikle nye blandinger og testbage og så tager han også ud til kunderne og viser dem, hvordan de opnår det bedst mulige resultat med produkterne.

Torben Busch er også glad for ciabattabrød, som han her står med. Det kan man blandt andet lære at bage, når han holder kursus i italiensk brød. Foto: Stine Hygum

Brød fylder også i fritiden

I de seneste tre år har Torben afholdt kurser for private i at bage brød. Hjemme i privaten i Sommersted inviterer han indenfor til bagekurser. I familiens køkken er der fire ovne og seks røremaskiner.

Faktisk er det hans kones idé - det med at holde bagekurser:

- Det startede lidt bagvendt. Vi tager på camping tre uger om sommeren til Italien. Men det morgenbrød - ciabatta og filone - som vi kunne få der - det var der ikke meget ved, siger han.

Så bageren besluttede sig for selv at gå i gang med at bage noget ordentligt brød - på den medbragte grill. Torben begyndte både at bage boller og rugbrød til familien på ferierne.

- Min kone sagde, at det skulle jeg da undervise i, siger Torben.

Og dermed blev hans hobbyvirksomhed læratbage.dk grundlagt.

- Jeg underviser i surdej, italiensk, fransk, fuldkorn, glutenfri og i at bage brød på grill, siger han.

- Det er altid små hold, siger Torben.

Antallet af røremaskiner på køkkenbordet afslører, at der ikke kan være flere end seks deltagere:

- Jeg kan bedst lide, at det er små hold, så man kan nå hele vejen rundt, siger Torben.

Køkkenøen er bygget op, så hver deltager har deres egne skuffer med de ting, som de skal bruge under kurset.

Annonce

Glæden ved at dele

- Det er sjovt at give sin viden videre, siger Torben.

Selvom han som uddannet bager også kan bage kager, så er det slet ikke der hans interesse er. Det er brødet og dets mange variationer, som igen og igen fascinerer ham.

- Det er sværere at bage brød Man skal veje tingene nøjagtigt af - for når dejen er æltet, så er løbet kørt, siger Torben og fortsætter:

- Det er hammervigtigt, at man ælter sin dej nok. Her har vi maskiner, og det har de fleste kursister også.

Kursisterne har ofte også en stor viden om brød, allerede inden de kommer til Sommersted for at dygtiggøre sig i Torbens køkken:

- Man skal tage dem alvorligt. De har god styr på bagværk. Der er mange af dem, der virkelig nørder det. Jeg kan tydeligt mærke, at folk er optaget af at lære at lave brødet rigtigt, siger han og fortsætter:

- Det er så hyggeligt at møde mennesker, der er lige så nørdede som mig med brød.

Hjemme hos Torben er der ikke tallerkener i tallerkenrækken. Der er bøger om brød, men ikke alle Torbens brødbøger - for så meget plads er der alligevel ikke.

- Der findes ufatteligt mange bøger om brød - og selvom jeg har været bager i mange år, så optager det mig stadig. Man læser noget - og så prøver man det af og ser, om det virker, siger Torben.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce