Annonce
Aabenraa

Brøns-borgere i boykot

BRØNS: Der er kold luft mellem et flertal af borgerne i Brøns og det asylcenter, der netop er indrettet i landsbyens feriecenter. Luften er så kold, at parterne ikke er på talefod længere.

Tirsdag aften havde centerledelsen og politiet inviteret foreningsrepræsentanter og Skærbæk Kommune til et møde om dagligdagen på centret og lagt op til en debat om et fremtidigt samarbejde. Men udsigten til samarbejde mellem lokalområdet og centret synes lange.

På et møde søndag formiddag besluttede repræsentanter for de 12 lokale foreninger at boykotte mødet og få timer inden opstarten meldte også Skærbæk Kommune afbud.

Blandt de få fremmødte var 12 mandsforeningens sekretær Else Hansen.

- Jeg var udsendt af foreningen for at redegøre for, at der ikke er meget at snakke om, når man hverken lytter på et enigt byråd eller et borgermøde, siger Else Hansen.

Diktatur

Baggrunden for boykotten er Brøns-borgernes skuffelse over Udlændingestyrelsens og Røde Kors' optræden, der efter deres opfattelse på ingen måde tager højde for lokale synspunkter.

Finn Nyvang Nielsen er medlem af 12 mands foreningen, men han var ikke tilstede, da boykotten blev aftalt søndag formiddag. Men han bakker helhjertet op omkring beslutningen.

- Her i Brøns vil vi gerne hjælpe folk i nød, og vi har givet udtryk for, at vi godt kan huse 25, maksimalt 40 asylansøgere. Jeg ved, at Skærbæk Kommune har tilbudt Udlændingestyrelsen et område uden for byen, men da retssagen omkring feriecentrets indretning som asylcenter blev tabt, stod man dagen efter klar med over 80. Beslutningen blev tromlet hen over os og kommunen. Det er efter min opfattelse ren diktatur, og så er der fra vores side ingen interesse for dialog, siger Finn Nyvang Nielsen.

Tryghed

Kriminalinspektør Hans Hessellund har forståelse for eventuelle frustrationer, der er opstået i kølvandet af, at lokale forventninger ikke er blevet indfriet.

- Men det er mit håb, at politiet med en øget tilstedeværelse her i centrets opstartsfase kan være med til at skabe den nødvendige tryghed og åbne for en dialog, siger Hans Hessellund.

Skudt forbi

Asylcentrets opstartsleder Erik Jepsen fra Dansk Røde Kors beklager 12 mandsforeningens holdning og boykot.

- Vores dagsorden var at få en god snak med talsmændene for de forskellige foreninger omkring et fremtidigt samarbejde og samtidig få sat en streg over det, der skete for fem år siden, da feriecentret ligeledes var asylcenter, siger Erik Jepsen.

Han ville samtidig gerne have forklaret, at det ikke er Dansk Røde Kors, men derimod Udlændingestyrelsen, der udpeger, hvor der skal være asylcentre.

- Vores opgave er udelukkende at drive centrene, siger Erik Jepsen.

Trods det skuffende fremmøde tirsdag aften håber han fortsat, at der kan etableres et godt samarbejde med lokalbefolkningen.

- Vi vil i hvert fald tage kontakt til personer og foreninger, vi ønsker at samarbejde med. Erfaringer fra andre steder i landet, for eksempel i Løgumkloster, viser, at det fint kan lade sig gøre, siger Erik Jepsen.

Opbakning

Skærbæks viceborgmester Svend Ole Gammelgaard (V) siger, at kommunens boykot af mødet både skal ses som en opbakning til borgerne i Brøns og samtidig en understregning af, at byrådet mener det alvorligt, når man over for Udlændingestyrelsen har meldt ud, at 30-40 asylansøgere i Brøns er rigeligt. Og så bliver der placeret dobbelt så mange.

- Vi er godt klar over, at de stakkels flygtninge ikke kan gøre for det, derfor er det også ledelsen i Udlændingestyrelsen, der er målet for vores boykot, siger Svend Ole Gammelgaard.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Den genvalgte formand: - Man sagde, at vi ville forsvinde som dug for solen, men vi er her stadig

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce