Annonce
Vejen

Brørup-præst ser stadig forskelle fra før krisen

Sidsel Keibel Blom har - modsat så mange andre - fået meget mere travlt igennem krisen. Det hænger ikke mindst sammen med de begrænsede antal pladser i kirkerne, som har betydet, at barnedåber i Brørup og Askov for en sikkerheds skyld er blevet rykket til lørdage fremfor i forbindelse med søndagsgudstjenester. Ifølge præsten har det i en længere periode medført ekstra arbejde næsten hver eneste lørdag. Arkivfoto: Martin Ravn
Der er sket både positive og negative tendenser mellem mennesker gennem krisen, hvis man spørger præst Sidsel Keibel Blom.
Annonce

Brørup: Da landet med ét lukkede gevaldigt ned 11. marts, mærkede sognepræst Sidsel Keibel Blom hurtigt et forandret nærmiljø til det bedre med mere opmærksomhed på hinanden og et roligere tempo.

Som hun fortalte i JydskeVestkysten midt i marts, oplevede præsten, at krisen fik en samlende effekt på omgivelserne, og et halvt år senere, mens hun reflekterer over tiden i en blød lænestol hjemme i Brørups præstegård, ser hun stadig ud på et land, hvor vi har mindre travlt med vores eget ego og til gengæld mere fokus på fællesskabet.


Der blev pludseligt rigtig stor forskel på i dag og i går, for det satte virkelig bølger i gang, og rent mellemmenneskeligt sidder vi jo stadig et sted midt i det.

Sidsel Keibel Blom, sognepræst i Brørup og Askov


- Der blev pludseligt rigtig stor forskel på i dag og i går, for det satte virkelig bølger i gang, og rent mellemmenneskeligt sidder vi jo stadig et sted midt i det, siger hun.

Annonce

Fromme medborgere

Som single i præsteboligen uden børn har hun mærket en slags misundelse efter andres tosomhed og familieliv i det hele taget, da den sociale distancering har gjort forskellene større, og hun har efter eget udsagn gået mere 'isoleret' rundt i præsteboligen, end hvad godt er.

- Du får ikke et håndtryk og andre usynlige ting med i hverdagen, som man plejede, og jeg kan tælle på to hænder, hvor mange knus, jeg har fået i år. Det bliver lidt spændende at se, hvad det kan få af betydning for os mennesker, siger Sidsel Keibel Blom, som gennem krisen har 'kompenseret' ved at give knus til den hest, hun ridder på i Ladelund.

Den stærkeste slagside af krisen er dog ifølge præsten - foruden de åbenlyse omkring økonomi og arbejdsløshed, at et stigende antal danskere tilsyneladende bliver, hvad hun kalder fromme, som ikke er ment i nogen positiv betydning.

- Der er årsager til, at vi skal passe ekstra på hinanden, men det er mærkeligt, at vi også må gå og korrekse hinanden og 'lege politi', som jeg oplever er mere legalt nu. Jeg ville ønske, at det ikke var sådan, siger præsten, som selv husker at have fået en påtale for manglende afspritning i et supermarked i sin sommerferie på Samsø.

Annonce

Fællesskab om sang

Grundlæggende har hun dog bevaret optimismen og er sikker på, at lyset for enden af corona-tunnelen for alvor vender tilbage, når en længeventet vaccine engang er klar.

Til den tid tror og håber hun på, at vores sindelag omkring fællesskab er blevet så stærkt, at det også varer ved på lang sigt.

På nationalt plan blev Phillip Faber for hende et levende eksempel på netop sammenholdet, da DR i en periode transmitterede ugentlig udsendelser med fællessang fra den danske sangskat.

- Det var udtryk for, at vi er i samme båd og har haft ens bekymringer i os. Folkekirken har længe mærket, at kirkegængerne ikke er meget for at synge med, men det var som om, at Danmark genvandt sin stemme via fællessang. Jeg håber, at frygten for at synge 'forkert' er blevet skubbet væk, siger Sidsel Keibel Blom.

Hun kommer selv lige fra en uges efteruddannelse på "Løgumkloster Refugium" med en del af sine præstekollegaer, hvor bølgerne omkring den teologiske udlægning kan gå højt, og kilden til stridigheder nogle gange er lige under overfladen.

Fire timer med salmesang akkompagneret af en organist på flygel satte dog fredag et rigtig godt og fredfyldt punktum for seminaret.

- Det kan bare noget, når man er sammen om musikken i én fælles stemme, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce