x
Annonce
Haderslev

Braineparken skal renoveres for 264 millioner kroner

Braineparken i Haderslev står foran en større renovering af tage, altaner og med bygning af elevatorer i nogle af ejendommene, så de bliver tilgængelige. Foto: Jacob Schultz
320 lejemål i den 40 år gamle bebyggelse i det nordlige Haderslev skal gennemgå en omfattende renovering, der skal fremtidssikre dem.

Haderslev: Beboerne i 320 boliger i Braineparken i det nordlige Haderslev kan se frem til byggestøv og håndværkere om nogle år. For 264 millioner kroner ønsker Haderslev Boligselskab at gennemføre en gennemgribende renovering af det 40 år gamle almene boligkvarter. Ud over en omfattende renovering af tag, vinduer og facader skal der skabes 102 tilgængelige lejemål, hvor opgangen til anden sal bliver tilgængelig med elevator.

Haderslev Byråds økonomiudvalg har på sit seneste møde netop nikket ja og givet kommunal garanti til projektet, som ifølge planerne skal sættes i gang i dette forår med projektering. Byggestarten er planlagt til begyndelsen af 2021, og hele arbejdet skal ifølge planerne være afsluttet ved udgangen af 2024. Både bestyrelsen og beboerne har på møder i år sagt ja til renoveringen.

Annonce

Det er nok, de færreste, der tænker, at Braineparken trænger til så stor en renovering, men tiden har slidt på tag og facader.

H. P. Geil (V), borgmester og formand for Haderslev Byråds økonomiudvalg

Det skal ske

- Det er nok, de færreste, der tænker, at Braineparken trænger til så stor en renovering, men tiden har slidt på tag og facader, siger formanden for økonomiudvalget, borgmester H. P. Geil (V).

Bebyggelsen har således byggeskader i facade og tagbeklædning, som skal udbedres. Desuden skal der skiftes vinduer, nyt tag, renoveres facader, udskiftes fjernvarmeledninger og ske en opgradering af fjernvarmefunktionen i 212 boliger. I de 102 lejemål, der skal gøres tilgængelige med elevator, skal køkken og bad skiftes, så det også bliver tilgængelige. På listen over opgaver står desuden etableringen af tre lejemål på sammenlagt 140 kvadratmeter med fem værelser. Disse lejemål skal findes ved en sammenlægning af seks to-værelses lejligheder i stueplan.

Støtte fra Landsbyggefonden

Landsbyggefonden har allerede givet tilsagn om at støtte til den store modernisering.

- Og det kan man jo se som en form for statsligt tilskud, siger H. P. Geil.

Kommunen støtter renoveringen med en kapitaltilførsel på 300.000 kroner, der ydes som et lån.

For beboerne kommer håndværkernes indtog til at betyde en huslejestigning. Huslejen er før renoveringen i gennemsnit 732 kroner pr. kvadratmeter årligt og forventes at stige med 51 kroner til 783 kroner pr. kvadratmeter årligt.

Der er rart i Braineparken, men tiden har tæret på de 40 år gamle bygninger, der trænger til et løft. Ifølge planerne skal projektering i gang dette forår, og byggestarten skal gå i 2021. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kongehuset aflyser alle arrangementer i forbindelse med Genforeningen

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce