Annonce
Haderslev

Braineparken skal renoveres for 264 millioner kroner

Braineparken i Haderslev står foran en større renovering af tage, altaner og med bygning af elevatorer i nogle af ejendommene, så de bliver tilgængelige. Foto: Jacob Schultz
320 lejemål i den 40 år gamle bebyggelse i det nordlige Haderslev skal gennemgå en omfattende renovering, der skal fremtidssikre dem.

Haderslev: Beboerne i 320 boliger i Braineparken i det nordlige Haderslev kan se frem til byggestøv og håndværkere om nogle år. For 264 millioner kroner ønsker Haderslev Boligselskab at gennemføre en gennemgribende renovering af det 40 år gamle almene boligkvarter. Ud over en omfattende renovering af tag, vinduer og facader skal der skabes 102 tilgængelige lejemål, hvor opgangen til anden sal bliver tilgængelig med elevator.

Haderslev Byråds økonomiudvalg har på sit seneste møde netop nikket ja og givet kommunal garanti til projektet, som ifølge planerne skal sættes i gang i dette forår med projektering. Byggestarten er planlagt til begyndelsen af 2021, og hele arbejdet skal ifølge planerne være afsluttet ved udgangen af 2024. Både bestyrelsen og beboerne har på møder i år sagt ja til renoveringen.

Annonce

Det er nok, de færreste, der tænker, at Braineparken trænger til så stor en renovering, men tiden har slidt på tag og facader.

H. P. Geil (V), borgmester og formand for Haderslev Byråds økonomiudvalg

Det skal ske

- Det er nok, de færreste, der tænker, at Braineparken trænger til så stor en renovering, men tiden har slidt på tag og facader, siger formanden for økonomiudvalget, borgmester H. P. Geil (V).

Bebyggelsen har således byggeskader i facade og tagbeklædning, som skal udbedres. Desuden skal der skiftes vinduer, nyt tag, renoveres facader, udskiftes fjernvarmeledninger og ske en opgradering af fjernvarmefunktionen i 212 boliger. I de 102 lejemål, der skal gøres tilgængelige med elevator, skal køkken og bad skiftes, så det også bliver tilgængelige. På listen over opgaver står desuden etableringen af tre lejemål på sammenlagt 140 kvadratmeter med fem værelser. Disse lejemål skal findes ved en sammenlægning af seks to-værelses lejligheder i stueplan.

Støtte fra Landsbyggefonden

Landsbyggefonden har allerede givet tilsagn om at støtte til den store modernisering.

- Og det kan man jo se som en form for statsligt tilskud, siger H. P. Geil.

Kommunen støtter renoveringen med en kapitaltilførsel på 300.000 kroner, der ydes som et lån.

For beboerne kommer håndværkernes indtog til at betyde en huslejestigning. Huslejen er før renoveringen i gennemsnit 732 kroner pr. kvadratmeter årligt og forventes at stige med 51 kroner til 783 kroner pr. kvadratmeter årligt.

Der er rart i Braineparken, men tiden har tæret på de 40 år gamle bygninger, der trænger til et løft. Ifølge planerne skal projektering i gang dette forår, og byggestarten skal gå i 2021. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Kolding

Formand vil rulle udskældt besparelse tilbage: - Ældre skal bevare muligheden for at spise sammen

Erhverv For abonnenter

3F-formand undrer sig over lukningen af testfabrik: Man vil opleve et kæmpe dræn af viden

Annonce