Annonce
Aabenraa

Branchen: - Det er en ond spiral

Det er blevet ganske besværligt at få "Solgt"-skilte op ved salg til tyske huskøbere i Sønderjylland, efter styrelsen SIRI har taget over efter Statsforvaltningen. PR-foto
Dansk Ejendomsmæglerforenings kredsbestyrelse har ikke haft held til at trænge igennem til styrelse og er frustreret over, at tyske huskøbere mødes af dansk bureaukrati.
Annonce

Rødekro: Ejendomsmægler Lena Dahlgaard og Nybolig i Padborg står ikke alene med problemer med SIRI - Styrelsen for International Rekruttering og Integration - og styrelsens ændrede regler for EU-borgeres ophold i Danmark.

Alle mæglere, der formidler hussalg til tyskere, kæmper med det umulige forhold, at man skal have bopæl i Danmark, før man kan få et EU-opholdsbevis, men modsat ikke kan få finansiering og tinglysning på plads, når man ikke har opholdsbeviset og dermed et dansk cpr-nummer.

- Vi kommer ind i en ond spiral, hvor en igangværende handel aldrig bliver endelig. Sælger kan formelt ikke betragte sit hus som solgt, før alle formalia med køber er på plads, siger Brian Diemer-Marcussen, der sidder i bestyrelsen for Dansk Ejendomsmæglerforenings kreds 8, som dækker den sydlige del af Jylland fra Vejle til Esbjerg og ned til grænsen.

Han er medejer af EDC Poul Erik Bech i Rødekro, hvor næsten en tredjedel af omsætningen kommer fra salg til tyskere.

Sælger kan formelt ikke betragte sit hus som solgt, før alle formalia med køber er på plads.

Brian Diemer-Marcussen, EDC-mægler og bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforenings kreds 8

Annonce

SIRI er tavs

Dansk Ejendomsmæglerforening har forsøgt at påvirke de ansvarlige for at lette vejen til et EU-opholdsbevis.

- Jeg har skrevet til Udlændingestyrelsen og SIRI, at det er noget mærkeligt noget, at man ikke kan sige, de her mennesker har til hensigt at købe hus og bosætte sig i Danmark, når de har underskrevet en købsaftale, som vi medbringer til SIRI, fortæller Brian Diemer-Marcussen.

- Efter SIRI har overtaget, er der kommet det her bopælskriterium. Da Statsforvaltningen stod for det, var det nok at møde op med en kopi af købsaftalen, og så blev opholdsbeviset sendt til en dansk adresse. Typisk ejendomsmæglerens, siger Brian Diemer-Marcussen.

Han skrev til Udlændingestyrelsen og SIRI kort efter de nye reglers ikrafttrædelse i april sidste år, men har ikke fået svar endnu.

- Det er et kæmpe problem for os, lyder den frustrerede konstatering fra mægleren.

- Jeg vil skyde på, at halvdelen af de tyskere, der kommer herop, betaler kontant. De ligger ikke landet til last på nogen måde. Det er gode mennesker, man siger nej tak til, mener Brian Diemer-Marcussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Lokale byrådskvinder modtager kommentarer og klamme billeder fra borgere

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce