Annonce
Sønderborg

Årsagen til storbrand i det gamle rådhus er klarlagt

Det var et defekt batteri, som var skyld i, at to tredjedele af det gamle rådhus i Hørup i begyndelsen af april brændte ned. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Syd- og Sønderjyllands Politi er blevet færdige med undersøgelserne efter storbranden i Hørup.

Hørup: Det var et defekt lithiumbatteri til en elcykel, som selvantændte, der var skyld i den store brand ved Himex i Hørups gamle rådhus d. 8. april. Det er konklusionen efter, at Syd- og Sønderjyllands Politi har afsluttet deres undersøgelser.

Politiet vurderer samtidig, at der ikke er noget ansvar, der kan placeres efter branden.

Branden i Hørup begyndte midt på eftermiddagen, og i løbet af kort tid var det gamle rådhus overtændt, og der væltede sort røg op fra den brændende bygning. Røg der kunne ses så langt væk som Vester Sottrup.

Himex pegede også selv på, at det var et batteri til en elcykel, som var skyld i den store brand.

- Himex har desværre fået indleveret et kundebatteri, som grundet ustabile og hævede polymærceller, desværre kortsluttede allerede inden det overhovedet var nået på værkstedet. Selvom vi handlede hurtigt, efter anvisningerne og på vores 12 års lange erfaring, (få sekunder tager lithium om at antænde, og danner sin egen ilt) var der ikke noget der kunne have været handlet anderledes på, skrev de i et opslag på Facebook.

Der er noget, som tyder på, at der er en overbrandbarhed, når det kommer til de her batteridrevene fartøjer.

Bjarne Nigaard, sekretariatschef Danske Beredskaber

Ingen grund til at være bange

Ifølge Bjarne Nigaard, som er sekretariatschef i Danske Beredskaber, er det ikke første eller sidste gang, man ser en storbrand som følge af batterier.

- Det er en af bagsiderne ved den grønne omstilling. Når man samler meget kraft på lidt plads, så kan man få nogle voldsomme reaktioner, når det går galt, siger han, og understreger, at man ikke skal gå og være bange, hvis man har en elcykel stående derhjemme.

- Man skal bare tænke sig om. Det kan godt være, at man skal lade elcykler og elløbehjul stå spredt i carporten, så den ikke står klos op ad soveværelset. Det vil give mere tid til at redde menneskeliv, fortsætter han.

Sekretariatschefen peger blandt andet på, at man så en storbrand i et parkeringshus ved Sola Lufthavn i Stavanger.

- Der er noget, som tyder på, at der er en overbrandbarhed, når det kommer til de her batteridrevene fartøjer, men man så også ved storbranden i Norge, at mange af de elbiler, som overlevede faktisk havde et rigtigt godt beskyttet batteri.

- Det er først, når batteriet bliver defekt, at der kan være problemer. Der er det selvfølgelig vigtigt, at man agerer, så det er bedst muligt, og at man minimerer branden, siger Bjarne Nigaard.

Bjarne Nigaard fortæller også, at der er meget restriktive regler om, hvordan den slags defekte batterier skal håndteres, og han understreger, at han ikke har viden om, at man skulle have gjort noget forkert om ved branden i Hørup.

- Man vil have et problem, når noget der er defekt går i brand. Det gælder også, hvis det er en brødrister, siger han.

Annonce

Svært at slukke

Udover at en brand fra batterier kan udvikle sig hurtigt, så er der også andre udfordringer med dem, fortæller sekretariatschefen.

- Der bliver udledt giftige gasser ved den slags brande, men vi har også set, at de nærmest ikke kan slukkes. Det vil faktisk være bedst, hvis man brugte sand til at slukke den slags brande , men nogle gange skal de stå under vand i ekstremt langt tid, og nogle gange helt op til et døgn, før man er sikker på, at der ikke er mere ild, siger han.

Ved branden var der to tredjedele af bygningen, som udbrændte.

Det gamle rådhus i Hørup husede virksomheden Himex, som reparerede defekte batterier til elcykler. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce