Annonce
Aabenraa

Brand har slået genbrugsmand tilbage til start

Flemming Bonde fik hurtigt lejet sig ind på knap 1000 kvadratmeter i Rødekro, så han kunne komme i gang med at samle plast ind hos sine faste leverandører, men forretningen er langt fra den størrelse, den havde før branden.Foto: Claus Thorsted
Flemming Bonde, ejer af Polyloop, der samler genanvendeligt plast ind, har ikke kunnet finde en ny opbevaringsplads. Ingen vil binde an med at leje ud til ham efter branden i Tinglevs industrikvarter, hvor plastaffaldet sendte store, sorte røgskyer mod himlen.

Tinglev/Rødekro: Ole Nissen, ejeren af de lagerbygninger i Tinglev, der i slutningen af april brændte ned til grunden, har besluttet, at der nu skal ryddes op, og at de 17.000 kvadratmeter sandsynligvis skal sættes til salg.

Én ting er dog at få fjernet alt det ødelagte. En anden at få ryddet resten af arealet.

For rundt omkring bygningerne står trækasse efter trækasse stablet med mange forskellige typer plastaffald, som tilhører den ene af stedets tre lejere, Flemming Bonde. Han har gennem 13 år bygget forretningen Polyloop op, der samler genanvendeligt plast ind med videresalg for øje.

Allerede to uger efter branden havde han fundet nye lokaler på Bergensvej i Rødekro, men det er endnu ikke lykkedes ham at finde udendørs opbevaringsplads.

Annonce

Første del af forsikring klar

  • For få uger siden blev 2018-regnskabet for Polyloop offentliggjort. Det viste et overskud på 158.547 kroner mod et underskud på 51.782 kroner året forinden.
  • Af regnskabet fremgår det, at forsikringssagen vedrørende de ting, der blev ødelagt ved branden, er afsluttet, men det er kun den ene del af det. Flemming Bonde var også forsikret imod driftstab, og det kommer til at tage lidt længere tid at gøre op.

Det var traumatiserende

- Mine maskiner, der stod inde i bygningerne, gik til, men de fleste af mine materialer udenfor blev reddet. Jeg troede bare, jeg skulle rydde op med det samme, men jeg kan simpelt hen ikke få plads til at opbevare det andre steder, fordi folk er bange. Her på min nye adresse har udlejeren eksempelvis forbudt mig at stille noget udenfor, forklarer Flemming Bonde med henvisning til, at det var fra hans lokalitet, den store, sorte røgfane steg op:

- Så jeg er indtil videre nødt til at lade det stå i Tinglev og så hente det, efterhånden som jeg får brug for det. Udfordringen er, at jeg har 15 forskellige materialer, og jeg skal have et helt læs, før jeg kan sende det afsted.

Syd- og Sønderjyllands Politi har slået fast, at Polyloop var uden skyld i branden - den opstod uden for hegnet, der omkranser lagerbygningerne - men det har alligevel taget på Flemming Bonde. Som inkarneret genbrugsmand var det ikke sjovt at se røgen drive af sted.

- Det var virkelig traumatiserende. Det var jo det modsatte af det, vi går og laver, som han siger.

Maskiner blev ødelagt

Selv om Polyloop er i gang igen i Rødekro, så er det langt fra i samme omfang som tidligere, da branden ødelagde hans kværnere og en shredder (en skærer, red.), som ikke bare lige kan erstattes.

- Alt det, der har med maskiner at gøre, kan jeg ikke. Så det, der kommer til at ske i første omgang er, at jeg ruller forretningen tilbage til det, jeg begyndte med, og som vi er specialister i - genbrug af halvfabrikata, siger Flemming Bonde og forklarer, at det eksempelvis kan være plexiglas-rester fra industrien.

- Alle mine leverandører har gerne villet forsætte, så jeg har for nogle materialers vedkommende indledt et samarbejde med en partner, der kan neddele. Men der er også nogle, jeg ikke længere kan hjælpe, selv om jeg gerne ville, forklarer Flemming Bonde, der ikke tror, Polyloop en dag igen vil nå samme størrelse som før branden.

- Nej, for jeg er jo 58 år, så jeg er ikke helt ung længere, og det her har været hårdt. Men nu er vi i gang, og det gør da, at man ser lidt mere lyst på tilværelsen igen.

Alt, Polyloop havde under tag, gik til ved branden i april, men der stod også en masse forskellige typer plast opmagasineret ude på den store grund, og det er endnu ikke lykkedes Flemming Bonde at finde en ny lokation til det. Foto: Claus Thorsted

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce