Annonce
Vejen

Brandhaner kan forurene vores drikkevand

- Stillestående vand i brandhaner er en overset forureningskilde. Derfor er det vigtigt, at vandforsyningerne og kommunen er opmærksomme på problemet. Mange brandhaner er måske blevet overflødige, og derfor vil vi kontakte kommunen om problemet, siger Arne Welcher Christensen, der er formand for Vandrådet i Vejen Kommune. Foto: Søren Dippel
Vandrådet i Vejen Kommune har været samlet til årsmøde. I år skal der gøres en målrettet indsats for at sikre drikkevandet mod forureninger.
Annonce

Vejen Kommune: I Danmark gør vi os store anstrengelser for at beskytte drikkevandet, og i fremtiden kommer vandværkerne til at anstrenge sig endnu mere. Senest har Vandrådet i Vejen Kommune været samlet til årsmøde, og her enedes man om at fokusere på flere forskellige ting, som kan forurene vandet. Blandt andet kan brandhaner være tikkende bakteriebomber.

- Stillestående vand i brandhaner er en overset forureningskilde. Derfor er det vigtigt, at vandforsyningerne og kommunen er opmærksomme på problemet. Mange brandhaner er måske blevet overflødige, og derfor vil vi i vandrådet kontakte kommunenom problemet, siger rådets formand, Arne Welcher Christensen.

Vandrådet har bedt om et møde med Vejen Kommune, som ejer brandhanerne. Brandslukning nu om dage kræver mindre vand end tidligere, og ofte medbringer brandvæsenet selv vandet. Det er derfor, at mange brandhaner er blevet overflødige.

Problemet er, at det stillestående vand i brandhanerne efter en periode ikke længere overholder grænseværdierne for drikkevandskvalitet. Det kan sagtens stadig bruges til at slukke en brand, men sker der et tilbageløb til vandværkets forsyningsledninger, vil drikkevandet blive forurenet. Derfor er det vigtigt, at kommunen hurtigt sørger for, at overflødige brandhaner bliver nedlagt.

Annonce

Slut med sprøjtemidler

- Et andet fokusområde for rådet bliver, at der ikke mere skal anvendes sprøjtemidler i private haver og på offentlige arealer. Derfor opfordrer vi kommunen til aktivt at medvirke i arbejdet på at beskytte vores grundvand både, når det gælder offentlige områder og sårbare områder i kommunen, siger Arne Welcher Christensen.

Senest har et borgerforslag om et øjeblikkeligt ophør med salg af Roundup og andre midler til bekæmpelse af ukrudt og insekter fået flere end 50.000 støtter. Forslaget skal nu fremsættes som et beslutningsforslag og behandles og stemt om i Folketinget.

- Vi har flere end 1000 gamle vandboringer i Vejen Kommune, som ikke er blevet nedlagt ordentligt. Der skal sættes en prop i for at forhindre overfladevand i at sive ned og forurene grundvandet.

Annonce

24 vandværker er med

Også virksomheder og landbrug skal være med til at beskytte drikkevandet ved at montere kontraventiler, der skal forhindre tilbageløb af forurenet vand til vandværkets forsyningsledninger. Skulle der ske et sådant tilbageløb, så drikkevandet bliver forurenet, er det forureneren, der bliver draget til ansvar.

Vandrådet i Vejen Kommune har siden 2006 repræsenteret 24 vandværker i Vejen Kommune. Det er næsten samtlige vandværker i kommunen – kun fire vandværker har ikke ønsket at blive medlem af rådet.

Formålet for Vandrådet i Vejen Kommune er at virke som kontaktorgan for et samarbejde mellem alle almene vandværker i Vejen Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce