Annonce
Vejen

Brandhaner kan forurene vores drikkevand

- Stillestående vand i brandhaner er en overset forureningskilde. Derfor er det vigtigt, at vandforsyningerne og kommunen er opmærksomme på problemet. Mange brandhaner er måske blevet overflødige, og derfor vil vi kontakte kommunen om problemet, siger Arne Welcher Christensen, der er formand for Vandrådet i Vejen Kommune. Foto: Søren Dippel
Vandrådet i Vejen Kommune har været samlet til årsmøde. I år skal der gøres en målrettet indsats for at sikre drikkevandet mod forureninger.

Vejen Kommune: I Danmark gør vi os store anstrengelser for at beskytte drikkevandet, og i fremtiden kommer vandværkerne til at anstrenge sig endnu mere. Senest har Vandrådet i Vejen Kommune været samlet til årsmøde, og her enedes man om at fokusere på flere forskellige ting, som kan forurene vandet. Blandt andet kan brandhaner være tikkende bakteriebomber.

- Stillestående vand i brandhaner er en overset forureningskilde. Derfor er det vigtigt, at vandforsyningerne og kommunen er opmærksomme på problemet. Mange brandhaner er måske blevet overflødige, og derfor vil vi i vandrådet kontakte kommunenom problemet, siger rådets formand, Arne Welcher Christensen.

Vandrådet har bedt om et møde med Vejen Kommune, som ejer brandhanerne. Brandslukning nu om dage kræver mindre vand end tidligere, og ofte medbringer brandvæsenet selv vandet. Det er derfor, at mange brandhaner er blevet overflødige.

Problemet er, at det stillestående vand i brandhanerne efter en periode ikke længere overholder grænseværdierne for drikkevandskvalitet. Det kan sagtens stadig bruges til at slukke en brand, men sker der et tilbageløb til vandværkets forsyningsledninger, vil drikkevandet blive forurenet. Derfor er det vigtigt, at kommunen hurtigt sørger for, at overflødige brandhaner bliver nedlagt.

Annonce

Slut med sprøjtemidler

- Et andet fokusområde for rådet bliver, at der ikke mere skal anvendes sprøjtemidler i private haver og på offentlige arealer. Derfor opfordrer vi kommunen til aktivt at medvirke i arbejdet på at beskytte vores grundvand både, når det gælder offentlige områder og sårbare områder i kommunen, siger Arne Welcher Christensen.

Senest har et borgerforslag om et øjeblikkeligt ophør med salg af Roundup og andre midler til bekæmpelse af ukrudt og insekter fået flere end 50.000 støtter. Forslaget skal nu fremsættes som et beslutningsforslag og behandles og stemt om i Folketinget.

- Vi har flere end 1000 gamle vandboringer i Vejen Kommune, som ikke er blevet nedlagt ordentligt. Der skal sættes en prop i for at forhindre overfladevand i at sive ned og forurene grundvandet.

24 vandværker er med

Også virksomheder og landbrug skal være med til at beskytte drikkevandet ved at montere kontraventiler, der skal forhindre tilbageløb af forurenet vand til vandværkets forsyningsledninger. Skulle der ske et sådant tilbageløb, så drikkevandet bliver forurenet, er det forureneren, der bliver draget til ansvar.

Vandrådet i Vejen Kommune har siden 2006 repræsenteret 24 vandværker i Vejen Kommune. Det er næsten samtlige vandværker i kommunen – kun fire vandværker har ikke ønsket at blive medlem af rådet.

Formålet for Vandrådet i Vejen Kommune er at virke som kontaktorgan for et samarbejde mellem alle almene vandværker i Vejen Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Annonce