Annonce
Haderslev

Brandstifter: Igor sagde, at jeg skulle begå offentligt selvmord

Både politi og brandvæsen mødte talstærkt op, da den psykisk syge russer forsøgte at brænde sig selv af på jobcentret. Arkivfoto: Peter Hasle Laursen

Afghanistan-veteran og psykiatrisk patient ville protestere mod integrationsydelsen ved at brænde sig selv af på jobcentret.

Annonce

HADERSLEV: Det var ikke et hævntogt mod jobcentret som sådan, da en 57-årig psykisk syg russisk mand forrige fredag forsøgte at sætte ild til sig selv. Han var bare gået derind, fordi det var en del af det offentlige system, som han ville protestere imod. Men det var sådan set heller ikke rettet mod Haderslev Kommune. Men mod dem i København. Det skulle være til gavn for andre mennesker i "en lignende situation".

Han havde netop fået sat sin "pension" ned til 15 procent - muligvis mente han integrationsydelse. Han havde spurgt i kommunen, hvorfor han pludselig kun fik 2500 kroner om måneden. Ifølge ham var svaret, at det var på grund af den nye lov fra juli. Og det kunne man ikke gøre noget ved. Tidligere fik han over 11.000 kroner om måneden i førtidspension. Så nu kunne han hverken betale husleje eller børnepenge.

Det var en del af det, han forklarede under grundlovsforhøret lørdag den 24. november.

Fredag havde han inden episoden på Jobcentret fået et brev om, at han skulle flytte, fordi han ikke havde betalt husleje. Samtidig fik han besøg af sin ven Igor. De er begge veteraner fra Sovjetunionens krig i Afghanistan. Igor har godt nok været død i 30 år, men han kom jævnligt på besøg. Og han sagde til den 57-årige, at han syntes, at han skulle protestere ved at sætte ild til sig selv.

Igor havde også begået selvmord med brændstof ved at lægge sig på nogle granater.

Sagen kort

Cirka klokken 11.40 fredag den 23. november gik den 57-årige russer ind i forhallen i Jobcentret på Østergade og overhældte sig selv med to liter benzin. Han forsøgte at antænde brændstoffet med tændstikker, men blev overmandet.Han er sigtet for forsøg på brandstiftelse og derved udsætte omkring ti personer for livsfare.

Han er også sigtet for overtrædelse af knivloven, da han havde en køkkenkniv på sig.

Han er nu anbragt på psykiatrisk afdeling i Aabenraa.

Han har tidligere været indlagt i flere år på psykiatrisk afdeling. Han kom til Danmark for seks år siden og har boet i Haderslev i to år.

Integrationsydelsen blev vedtaget af Folketinget i juli 2015 med virkning fra 1. september samme år. Den rammer personer, som har boet i Danmark i mindre end syv år ud af de senest otte år.

JydskeVestkysten har fået aktindsigt i dombogen fra grundlovsforhøret.

Annonce

Ville ikke skade nogen

Han aftalte med Igor, at han ikke skulle skade nogen. Han tog en overdosis medicin og hentede to liter benzin på en tankstation. Han havde også en æske tændstikker med ind på jobcentret.

Her gav han en seddel til vagten om, at "de skulle lade være med det", trak sig lidt væk fra vagten og satte sig på knæ på gulvet og overhældte sig selv med benzin. Ifølge den 57-årige var der ingen mennesker i nærheden.

Men han blev hurtigt overmandet. Tændstikkerne var tilsyneladende også gennemblødte af benzin, så de ikke kunne tænde.

Igor sad ved siden af den 57-årige under hele grundlovsforhøret.

Den psykisk syge russer blev varetægtsfængslet i fire uger på en lukket psykiatrisk afdeling. Han skal også mentalundersøges.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Skoler og institutioner skal fortsat holde lukket i Kolding: Borgmester kritisk over for sen udmelding

Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

EfB For abonnenter

Kommentar: Derfor kan topkampene koste EfB oprykningen

Annonce