Annonce
Tønder

Brandstifter kedede sig og sat ild til sin egen lejlighed

Slukningsindsatsen i og omkring Møllekroen den 30. januar i år, stod på i 14 timer. Det stod hurtigt klart, at ilden var påsat. Den tiltalte i sagen erkendte forholdet, mens han blev behandlet for symptomer for røgforgiftning. Foto: Uwe Iwersen
En 20-årig mand erkender, at han satte ild til en historisk ejendom i Møllegade i Løgumkloster, men han nægter, at ville bringe mennesker i fare.
Annonce

LØGUMKLOSTER: Da Løgumklosters historiske Møllekro i Møllegade udbrændte ved højlys dag den 30. januar, var det en af husets beboere, der satte ild til.

Tilståelsen faldt allerede i den ambulance, hvor den nu 20-årige mand på brandstedet blev behandlet for de skader, han selv pådrog sig som følge af ildspåsættelsen, og han gentog den dagen efter, hvor han blev fremstillet i et grundlovsforhør.

- Han satte ild til, det var ikke meningen, og han vidste ikke, at der befandt sig mennesker i ejendommen, forklarede han dengang, og han gentog tilståelsen, da retssagen mod ham begyndte ved byretten i Sønderborg mandag.

§ 180 / § 181

Den 20-årige lokale mand er tiltalt for brandstiftelse efter paragraf 180 i straffeloven. Den har følgende ordlyd:

Sætter nogen ild til egen eller fremmed ejendom under sådanne omstændigheder, at han indser, at andres liv derved udsættes for overhængende fare, eller det sker med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom eller til at befordre oprør, plyndring eller anden sådan forstyrrelse af samfundsordenen, straffes han med fængsel indtil på livstid.

Paragraf 181, som den 20-årige erkender sig skyldig i, lyder:

Forvolder nogen ellers ildebrand på fremmed ejendom, straffes han med fængsel indtil 6 år.

Annonce

Hård straf

Her går anklager Rie Johansen efter at få den 20-årige dømt for brandstiftelse under skærpende omstændigheder og dermed en flerårig frihedsstraf. Forsvareren, advokat Lone Adolfsen, vil have henført den dramatiske episode under den ordinære bestemmelse for brandstiftelse og dermed en noget mindre straf.

Ud over at flere mennesker, inklusive brandstifteren selv, kom til skade ved branden, skete der også skade for knap 4,5 millioner kroner. Det indgår som et erstatningskrav i retssagen, ligesom flere beboere, der mistede alle ejendele ved branden, står klar med erstatningskrav.

Annonce

Dyr fornøjelse

Den 20-årig mand havde forud for branden boet i ejendommen sammen med sin mor og en søster i fire-fem måneder. Han kendte ikke noget til de øvrige beboere i ejendommen. I alt var der på stedet registreret syv ejendomme og 13 beboere.

I retten afviste den 20-årig at svare på spørgsmål fra anklageren, og forholdt sig udelukkende til nogle få på forhånd aftalte spørgsmål fra forsvareren. I tidligere afhøringer er det kommet frem, at den 20-årig er lidt af enspænder, der bruger sin tid på at sove, se tv og ryge hash. Ud over, at han var sur på sin mor og kedede sig, forklarede han, hvorfor han stak det brændende pap ind i sit eget vindfang.

- Jeg troede ikke, at der ville gå ild. Der var fugtig på gulvet, har han tidligere forklaret.

Godt 30 sekunder efter at pappet var skubbet ind, så han gennem et vindue, at der alligevel var gået ild. Så gik alvoren op for ham.

- Det kan blive en dyr fornøjelse, tænkte jeg. Det var ikke planen, har han tidligere forklaret til politiet.

Slukningsindsatsen i og omkring Møllekroen den 30. januar i år, stod på i 14 timer. Det stod hurtigt klart, at ilden var påsat. Den tiltalte i sagen erkendte forholdet, mens han blev behandlet for symptomer for røgforgiftning. Foto: Uwe Iwersen
Annonce

Forsøgte at slukke

Flammerne havde tilsyneladende fået fat i en træreol med nogle sko. Da han opdagede det, smadrede han en rude og forsøgte at slukke branden, men måtte opgive.

Efterfølgende kæmpede i alt fem tilkaldte lokale brandværn i 14 timer med at få bugt med ilden. Hele ejendommen udbrændte, og fremstår i dag som ruin.

Den 20-årige har siddet varetægtsfængslet siden grundlovsforhøret den 31. januar.

Han fulgte den aktuelle retssag, hvor flere beboere og en brandmand mandag fortalte om dramatiske begivenheder og redningsaktioner, uden synlig reaktion.

Manden er blevet mentalundersøgt og erklæret egnet til almindelig straf.

Retssagen fortsætter tirsdag, hvor der også forventes at blive afsagt dom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce