Annonce
Tønder

Brandværn hylder stor frivillig indsats

Nytårsparolen i Brand og Redning Sønderjylland går på skift mellem de mange værn, som dækker de tre kommuner. I år stod Tønder og Øster Højst bag arrangementet. Foto: Ludvig Dittmann
De står altid klar, når det handler om liv eller død. Lørdag fejrede Brand og Redning Sønderjylland alle de, der gør en forskel hver eneste dag året rundt.
Annonce

TØNDER: Hurra! Hurra! Brand, brand, brand!

Brand og Redning Sønderjylland, det fælles beredskab for Aabenraa, Haderslev og Tønder Kommuner, har i høj grad grund til at fejre det 2019, vi netop har forladt. Og som traditionen byder, så blev årsskiftet markeret med nytårsparole og takketaler - denne gang i Tønder Sport og Fritidscenter.

Lige over 1200 indsatser blev det i alt til for beredskaberne i de tre kommuner gennem 2019, og det er en samlet indsats, som på alle måder gør indtryk. Ikke mindst på beredskabsdirektør Lars Møldrup:

- Nytårsparolen er en meget sjov og vigtig dag for os, og man kan ikke undgå at være både ydmyg og stolt af det store arbejde, alle de her gode folk lægger for dagen. Det er dedikerede mennesker, og derfor er det stort at fejre dem.

Han kan se tilbage på et travlt 2019:

- 2019 har været et travlt år for os med over 1200 indsatser. For os handler det om liv og død - og det sidste af de to er selvfølgelig det triste ved den her sag. Men vi er altid parate, når det uventede sker, og derfor er beredskabet noget helt særligt.

Lars Møldrup benyttede lejligheden til at takke alle for deres store indsats året igennem. Brand og Redning Sønderjylland tæller 950 frivillige og cirka 50 fastansatte. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce

Jubilæumsår

Tønder og Øster Højst Frivillige Brandværn var værter for nytårsparolen, og specielt i Tønder kan man se tilbage på et helt særligt 2019. Med to nye køretøjer og mere isenkram på vej er alt som det skal være - og værnet kunne tilmed fejre sit 150 års jubilæum i 2019.

Værnet, som tilmed er landets ældste, er i en god gænge, og derfor ser Brandkaptajn Kim Clausen også frem mod et spændende, men måske lidt mindre hektisk 2020:

- Det har været et rigtig godt år for os. Vi har fået to nye køretøjer, og vi er i det hele taget der, hvor vi skal være. Vi er 40 mand på opgaven og har været ude til 105 indsatser i løbet af 2019. Og så kunne vi jo samtidigt fejre jubilæet, hvilket også var en kæmpe oplevelse for os, siger Kim Clausen.

Annonce

Den næste generation

Også den nye generation af brandfolk er godt på vej. Brand og Redning Sønderjylland har et ungdomsbrandværn, som blandt andre Benjamin Møller er med i - og de unge håb var også med til parolen i Tønder:

- Det er super spændende og sjovt at være med i ungdomsbrandværnet. Jeg har været med i et års tid, og har lært en masse af det. Jeg kom med, fordi jeg altid har interesseret mig for brandbiler - og ad den vej endte jeg her. Samtidigt er der et godt fællesskab omkring det, for vi har også landstræf med andre ungdomsbrandværn, forklarer han.

Grænsegnens Ungdomsbrandværn har 17 medlemmer - og selvom de ikke indgår direkte i de store indsatser, så er håbet, at tiltaget kan hjælpe med til, at fremtidens brandfolk kan findes i egne rækker, forklarer Dirk Beckmann, som er formand for Grænseegnens Ungdomsbrandværn:

- De er ikke med i indsatserne - det er et forsikringsmæssigt spørgsmål, så vi passer meget på dem. Men de må jo søge ind, så snart de bliver 18 år, så der håber vi helt bestemt, at de vil gå videre og være med. Vi træner løbende i mange af de ting, som brandbekæmpelse også handler om - det er blandt andet kommunikation såvel som alt det grundlæggende, der også er en del af jobbet, siger han.

Tønders borgmester Henrik Frandsen er også formand for Beredskabskommissionen i Brand og Redning Sønderjylland og sendte ved parolen en stor ros og tak til alle, som er med til at få de frivillige brandværn til at køre. Det gælder alle frivillige på lige fod med familier og arbejdspladser, som bakker op om brandværnene. Foto: Ludvig Dittmann
Benjamin Møller er blandt de helt unge håb fra Grænseegnens Ungdomsbrandværn. Foto: Ludvig Dittmann
Parolen er en god lejlighed for alle til at mødes. Foto: Ludvig Dittmann
Musik skal der også til på en festdag - den stod brandværnsorkesteret for. Foto: Ludvig Dittmann
Tønder og Øster Højst frivillige brandværn var værter for årets nytårsparole i Brand og Redning Sønderjylland. Foto: Ludvig Dittmann
Tønder og Øster Højst frivillige brandværn var værter for årets nytårsparole i Brand og Redning Sønderjylland. Foto: Ludvig Dittmann
Tønder og Øster Højst frivillige brandværn var værter for årets nytårsparole i Brand og Redning Sønderjylland. Foto: Ludvig Dittmann
Tønder og Øster Højst frivillige brandværn var værter for årets nytårsparole i Brand og Redning Sønderjylland. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kritisk corona-udvikling: Smitten stiger stadig i Kolding og Esbjerg

Danmark

På kanten af kaninhullet

Varde

Birgit fulgte sin mand i døden

Annonce