Annonce
Tønder

Brandværn hylder stor frivillig indsats

Nytårsparolen i Brand og Redning Sønderjylland går på skift mellem de mange værn, som dækker de tre kommuner. I år stod Tønder og Øster Højst bag arrangementet. Foto: Ludvig Dittmann
De står altid klar, når det handler om liv eller død. Lørdag fejrede Brand og Redning Sønderjylland alle de, der gør en forskel hver eneste dag året rundt.

TØNDER: Hurra! Hurra! Brand, brand, brand!

Brand og Redning Sønderjylland, det fælles beredskab for Aabenraa, Haderslev og Tønder Kommuner, har i høj grad grund til at fejre det 2019, vi netop har forladt. Og som traditionen byder, så blev årsskiftet markeret med nytårsparole og takketaler - denne gang i Tønder Sport og Fritidscenter.

Lige over 1200 indsatser blev det i alt til for beredskaberne i de tre kommuner gennem 2019, og det er en samlet indsats, som på alle måder gør indtryk. Ikke mindst på beredskabsdirektør Lars Møldrup:

- Nytårsparolen er en meget sjov og vigtig dag for os, og man kan ikke undgå at være både ydmyg og stolt af det store arbejde, alle de her gode folk lægger for dagen. Det er dedikerede mennesker, og derfor er det stort at fejre dem.

Han kan se tilbage på et travlt 2019:

- 2019 har været et travlt år for os med over 1200 indsatser. For os handler det om liv og død - og det sidste af de to er selvfølgelig det triste ved den her sag. Men vi er altid parate, når det uventede sker, og derfor er beredskabet noget helt særligt.

Annonce
Lars Møldrup benyttede lejligheden til at takke alle for deres store indsats året igennem. Brand og Redning Sønderjylland tæller 950 frivillige og cirka 50 fastansatte. Foto: Ludvig Dittmann

Jubilæumsår

Tønder og Øster Højst Frivillige Brandværn var værter for nytårsparolen, og specielt i Tønder kan man se tilbage på et helt særligt 2019. Med to nye køretøjer og mere isenkram på vej er alt som det skal være - og værnet kunne tilmed fejre sit 150 års jubilæum i 2019.

Værnet, som tilmed er landets ældste, er i en god gænge, og derfor ser Brandkaptajn Kim Clausen også frem mod et spændende, men måske lidt mindre hektisk 2020:

- Det har været et rigtig godt år for os. Vi har fået to nye køretøjer, og vi er i det hele taget der, hvor vi skal være. Vi er 40 mand på opgaven og har været ude til 105 indsatser i løbet af 2019. Og så kunne vi jo samtidigt fejre jubilæet, hvilket også var en kæmpe oplevelse for os, siger Kim Clausen.

Den næste generation

Også den nye generation af brandfolk er godt på vej. Brand og Redning Sønderjylland har et ungdomsbrandværn, som blandt andre Benjamin Møller er med i - og de unge håb var også med til parolen i Tønder:

- Det er super spændende og sjovt at være med i ungdomsbrandværnet. Jeg har været med i et års tid, og har lært en masse af det. Jeg kom med, fordi jeg altid har interesseret mig for brandbiler - og ad den vej endte jeg her. Samtidigt er der et godt fællesskab omkring det, for vi har også landstræf med andre ungdomsbrandværn, forklarer han.

Grænsegnens Ungdomsbrandværn har 17 medlemmer - og selvom de ikke indgår direkte i de store indsatser, så er håbet, at tiltaget kan hjælpe med til, at fremtidens brandfolk kan findes i egne rækker, forklarer Dirk Beckmann, som er formand for Grænseegnens Ungdomsbrandværn:

- De er ikke med i indsatserne - det er et forsikringsmæssigt spørgsmål, så vi passer meget på dem. Men de må jo søge ind, så snart de bliver 18 år, så der håber vi helt bestemt, at de vil gå videre og være med. Vi træner løbende i mange af de ting, som brandbekæmpelse også handler om - det er blandt andet kommunikation såvel som alt det grundlæggende, der også er en del af jobbet, siger han.

Tønders borgmester Henrik Frandsen er også formand for Beredskabskommissionen i Brand og Redning Sønderjylland og sendte ved parolen en stor ros og tak til alle, som er med til at få de frivillige brandværn til at køre. Det gælder alle frivillige på lige fod med familier og arbejdspladser, som bakker op om brandværnene. Foto: Ludvig Dittmann
Benjamin Møller er blandt de helt unge håb fra Grænseegnens Ungdomsbrandværn. Foto: Ludvig Dittmann
Parolen er en god lejlighed for alle til at mødes. Foto: Ludvig Dittmann
Musik skal der også til på en festdag - den stod brandværnsorkesteret for. Foto: Ludvig Dittmann
Tønder og Øster Højst frivillige brandværn var værter for årets nytårsparole i Brand og Redning Sønderjylland. Foto: Ludvig Dittmann
Tønder og Øster Højst frivillige brandværn var værter for årets nytårsparole i Brand og Redning Sønderjylland. Foto: Ludvig Dittmann
Tønder og Øster Højst frivillige brandværn var værter for årets nytårsparole i Brand og Redning Sønderjylland. Foto: Ludvig Dittmann
Tønder og Øster Højst frivillige brandværn var værter for årets nytårsparole i Brand og Redning Sønderjylland. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce