Annonce
Kolding

Brandvæsenet rykkede ud: Transformatorkabler var overophedet og skyld i kraftig røgudvikling

Der blev ringet 112, da der blev set kraftig røgudvikling på Palme Alle. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær / Jysk Fynske Medier / Ritzau Scanpix

Kolding: Der var blå blink og slukningskøretøjer til stede på Palme Alle natten til fredag kort efter klokken 01.00.

Det oplyser Sydøstjyllands Politi fredag formiddag.

Men selvom brandbilerne altså var rykket ud, var der ingen grund til panik. Det viste sig nemlig, at der ikke var nogen brand på adressen. Brandvæsenet var blevet tilkaldt, fordi en anmelder havde set kraftig røgudvikling fra stedet på Palme Alle. Politiet fortæller dog, at det aldrig udviklede sig aldrig til mere end bare røg.

Ifølge politiet skyldtes røgudviklingen, at nogle transformatorkabler fra overophedet. Problemet blev kort tid efter løst af Trefor.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Annonce