Annonce
112

Brandvæsenet tilbage på normal klinge efter rygende travlt år med naturbrande: Blinde alarmer stadig en udfordring

I starten af juni 2018 brændte cirka et par hundrede kvadratmeter skov, da der var naturbrand på Drejens-halvøen. Ifølge indsatslederen var der nogen, der havde været i gang med at fælde træer, og det var der efterfølgende gået ild i. Arkivfoto: Søren Gylling
I weekenden rykkede TrekantBrand ud til årets første naturbrande, og netop naturbrande var årsagen til, at brandvæsenet havde et meget travlt 2018. Antallet af naturbrande faldt dog markant sidste år, og det betyder, at 2019 blev mere normalt end forrige år.
Annonce

Kolding: Efter et rygende travlt 2018 havde TrekantBrand et noget mere normalt 2019 mål på antallet af gange, brandvæsenet måtte rykke ud. Antallet af udrykninger, som brandvæsenet i Kolding kørte sidste år, er således faldet med hele 276, og ifølge Jarl Vagn Hansen, der er beredskabsdirektør i TrekantBrand, er der en simpel forklaring på udviklingen: Færre naturbrande.

2018 var da også enormt præget af naturbrande. I slutningen af juli 2018 havde TrekantBrand været ude til ikke færre end 101 naturbrande. Til sammenligning var der 130 hændelser med naturbrande hele sidste år.

- Så nu er vi tilbage til normal klinge, siger Jarl Vagn Hansen.

Kolding Kommune gjorde sig bemærket i statistikken for 2018, da der blandt andet var en stor naturbrand på Drejens-halvøen, hvor omkring 20 udrykningskøretøjer var rykket ud for at bekæmpe branden.

I lørdags måtte TrekantBrand rykke ud til de første naturbrande i 2020. Disse brande fandt sted i Egtved og Vejen.

Antal udrykninger

2013: 478 udrykninger

2014: 517 udrykninger

2015: 561 udrykninger

2016: 554 udrykninger

2017: 465 udrykninger

2018: 773 udrykninger

2019: 506 udrykninger

Annonce

Mange blinde alarmer

I alt rykkede TrekantBrand ud 506 gange i Kolding sidste år. 202 af disse udrykninger var til blinde alarmer, hvor et alarmsystem var gået i gang ved en fejl. Det er en udfordring, som brandvæsenet i årevis har kæmpet mod.

- Vi har et højt antal blinde alarmer. Men det er også et udtryk for, at vi har mange steder, der er dækket af et automatisk brandanlæg. Det er både virksomheder og institutioner, hvor folk ikke selv kan komme ud, altså sygehuse og så videre. Hvis sensoreren bliver udløst af den ene eller anden årsag, så rykker vi ud med det samme, som vi skal. Men det er noget, vi arbejder på at få nedbragt, for vi har ingen interesse i, at det antal er højt, forklarer Jarl Vagn Hansen.

Hvad kan man gøre?

- Man kan for det første sørge for, at anlægget er serviceret og vedligeholdt. Men der er også sket en udvikling, der gør, at man også kan få nye sensorer, der er bedre. Hvis man eksempelvis har en virksomhed, der laver damp, skal man jo have en sensor, der passer til det. Så man kan gøre mange tekniske ting for at nedbringe antallet, siger Jarl Vagn Hansen.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Smitten stiger i syv ud af ti kommuner i landsdelen: Nu er Tønder også over bekymrende grænse

Annonce