Annonce
Tønder

Drama om konkursramt højskole: Seniorhøjskole trækker sig fra overtagelse - føler sig uvelkommen

Kampen om Løgumkloster Højskoles konkursramte bygninger tog en uventet drejning torsdag eftermiddag. Bestyrelsen bag Sønderjyllands Seniorhøjskole trak sig tilbage. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Den Sønderjyske Seniorhøjskole, der havde sikret sig bygningen af den konkursramte Løgumkloster Højskole og stod til at få kommunegaranti, trækker sig. - Vi følte os ikke velkommen, siger tidligere Løgumkloster-borgmester Kaj Armann.

LØGUMKLOSTER: Kampen og dramaet om Løgumkloster Højskole tog torsdag eftermiddag en ny og ganske uventet drejning.

Bestyrelsen bag Sønderjyllands Seniorhøjskole, der havde sikret sig de ledige højskole-bygningerne hos kurator, meddelte Tønder Kommune, at man ikke længere er interesseret i at etablere sig i Løgumkloster.

Dermed trækker bestyrelsen også ansøgningen om at modtage en kommunegaranti på tre millioner kroner samt en kommunal starthjælp på 750.000 kroner, som et flertal i økonomiudvalget ellers havde givet grønt lys for.

- Vi trækker os, fordi vi ikke har følt os vel modtaget af kommunen eller andre. Man kan ikke leve i ufred. Nu undersøger vi andre muligheder uden for Tønder Kommune, hvor man tilsyneladende ikke er særlig begejstret for igangsættere, der har succes, siger Kaj Armann.

Annonce
Vi trækker os, fordi vi ikke har følt os vel modtaget af kommunen eller andre. Man kan ikke leve i ufred.

Kaj Armann, formand, Sønderjyllands Seniorhøjskole, Løgumkloster

Forståelse

Tønder Kommune og borgmester Henrik Frandsen udsendte torsdag eftermiddagen pressemeddelelse om den nye og uventede udvikling i sagen. Heri beklager borgmesteren seniorhøjskolens beslutning, men udtrykker samtidig forståelse for initiativtagernes beslutning.

- Jeg er ked af ledelsen bag Sønderjyllands Seniorhøjskoles beslutning. Men der har været en række faktorer og forskelligt rettede interesser i spil, som har trukket processen ud. Det kan jeg godt forstå er frustrerende, når man brænder for en sag, og gerne vil fortsætte sit arbejde, siger Henrik Frandsen.

Én ansøger tilbage

På privat basis har Sønderjyllands Seniorhøjskole i de seneste måneder gennemført en række kurser. Da planerne om at etablere et økologisk akademi i højskolebygningen i Løgumkloster faldt til jorden i april, henvendte Seniorhøjskolens bestyrelse sig til Tønder Kommune.

Sideløbende barslede også en initiativgruppe med base omkring Løgumkloster Refugium, med højskoleplaner. I juni besluttede kommunalbestyrelsen at give kommunegaranti og starthjælp til den af de to grupper, der først kunne fremvise en underskrevet købskontrakt på bygningerne.

Det kunne seniorhøjskolen i august. Men det videre sagsforløb blev stoppet i økonomiudvalget, hvor der var flertal for at give både kommunegaranti og starthjælp. Tilsagnet blev dog stoppet, da Claus Hansen (Liberal Alliance) benyttede sig af den såkaldte standsningsret, og ønskede sagen til behandling i byrådet.

Claus Hansen sad med en fornemmelse af, at gruppen bag seniorhøjskolen havde modtaget positiv særbehandling fra kommunens side.

Han bebudede en redegørelse, når sagen skulle på dagsorden i byrådssalen kommende torsdag. I lyset af den nyeste udvikling er redegørelsen fortsat aktuelt, dog i en ændret form.

- Resultatet er næsten en naturlig konsekvens af, hvordan denne sag er blevet håndteret. Personligt vil jeg sige, at det ikke har været kønt at se på, men resultatet er godt, siger Claus Hansen.

Sagen

  • Løgumkloster ny Højskole blev taget under konkursbehandling den 26. april i år.
  • Arbejdsgruppen bag Sønderjyllands Seniorhøjskole indsendte 1. maj en ansøgning til Slots- og Kulturstyrelsen om at blive godkendt som seniorhøjskole.
  • Den 20. juni har Tønder Kommune to højskoleprojekter på bordet. Ud over Sønderjyllands Seniorhøjskole er det et projekt, udarbejdet af en gruppe med afsæt i Løgumkloster Refugium.
  • Den 27. juni beslutter kommunalbestyrelsen at yde kommunegaranti på tre millioner kroner samt en starthjælp på 750.000 kroner til det projekt, der først opnår en underskrevet købsaftale med kurator.
  • Den 8. august beslutter et flertal i økonomiudvalget at give garantien og starthjælpen til Sønderjyllands Seniorhøjskole. Liberal Alliances Claus Hansen benytter sig af standningsretten og ønsker sagen behandlet i kommunalbestyrelsen.

Klar med højskole

Med seniorhøjskolens exit står Refugie-gruppen, der tegnes af refugiets forsander Helle Skaarup og bestyrelsesformand Mathias Knudsen, alene tilbage og dermed også til at modtage både kommunegaranti og starthjælp.

Refugie-gruppen tidligere fremlagt deres højskoleplaner. De går ud på at etablere en lokalt forankret højskole med et godt samspil med Løgumkloster og omegn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidt vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Aabenraa

Skolebus kørte i grøften

Annonce