Annonce
Tønder

Drama om konkursramt højskole: Seniorhøjskole trækker sig fra overtagelse - føler sig uvelkommen

Kampen om Løgumkloster Højskoles konkursramte bygninger tog en uventet drejning torsdag eftermiddag. Bestyrelsen bag Sønderjyllands Seniorhøjskole trak sig tilbage. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Den Sønderjyske Seniorhøjskole, der havde sikret sig bygningen af den konkursramte Løgumkloster Højskole og stod til at få kommunegaranti, trækker sig. - Vi følte os ikke velkommen, siger tidligere Løgumkloster-borgmester Kaj Armann.

LØGUMKLOSTER: Kampen og dramaet om Løgumkloster Højskole tog torsdag eftermiddag en ny og ganske uventet drejning.

Bestyrelsen bag Sønderjyllands Seniorhøjskole, der havde sikret sig de ledige højskole-bygningerne hos kurator, meddelte Tønder Kommune, at man ikke længere er interesseret i at etablere sig i Løgumkloster.

Dermed trækker bestyrelsen også ansøgningen om at modtage en kommunegaranti på tre millioner kroner samt en kommunal starthjælp på 750.000 kroner, som et flertal i økonomiudvalget ellers havde givet grønt lys for.

- Vi trækker os, fordi vi ikke har følt os vel modtaget af kommunen eller andre. Man kan ikke leve i ufred. Nu undersøger vi andre muligheder uden for Tønder Kommune, hvor man tilsyneladende ikke er særlig begejstret for igangsættere, der har succes, siger Kaj Armann.

Annonce
Vi trækker os, fordi vi ikke har følt os vel modtaget af kommunen eller andre. Man kan ikke leve i ufred.

Kaj Armann, formand, Sønderjyllands Seniorhøjskole, Løgumkloster

Forståelse

Tønder Kommune og borgmester Henrik Frandsen udsendte torsdag eftermiddagen pressemeddelelse om den nye og uventede udvikling i sagen. Heri beklager borgmesteren seniorhøjskolens beslutning, men udtrykker samtidig forståelse for initiativtagernes beslutning.

- Jeg er ked af ledelsen bag Sønderjyllands Seniorhøjskoles beslutning. Men der har været en række faktorer og forskelligt rettede interesser i spil, som har trukket processen ud. Det kan jeg godt forstå er frustrerende, når man brænder for en sag, og gerne vil fortsætte sit arbejde, siger Henrik Frandsen.

Én ansøger tilbage

På privat basis har Sønderjyllands Seniorhøjskole i de seneste måneder gennemført en række kurser. Da planerne om at etablere et økologisk akademi i højskolebygningen i Løgumkloster faldt til jorden i april, henvendte Seniorhøjskolens bestyrelse sig til Tønder Kommune.

Sideløbende barslede også en initiativgruppe med base omkring Løgumkloster Refugium, med højskoleplaner. I juni besluttede kommunalbestyrelsen at give kommunegaranti og starthjælp til den af de to grupper, der først kunne fremvise en underskrevet købskontrakt på bygningerne.

Det kunne seniorhøjskolen i august. Men det videre sagsforløb blev stoppet i økonomiudvalget, hvor der var flertal for at give både kommunegaranti og starthjælp. Tilsagnet blev dog stoppet, da Claus Hansen (Liberal Alliance) benyttede sig af den såkaldte standsningsret, og ønskede sagen til behandling i byrådet.

Claus Hansen sad med en fornemmelse af, at gruppen bag seniorhøjskolen havde modtaget positiv særbehandling fra kommunens side.

Han bebudede en redegørelse, når sagen skulle på dagsorden i byrådssalen kommende torsdag. I lyset af den nyeste udvikling er redegørelsen fortsat aktuelt, dog i en ændret form.

- Resultatet er næsten en naturlig konsekvens af, hvordan denne sag er blevet håndteret. Personligt vil jeg sige, at det ikke har været kønt at se på, men resultatet er godt, siger Claus Hansen.

Sagen

  • Løgumkloster ny Højskole blev taget under konkursbehandling den 26. april i år.
  • Arbejdsgruppen bag Sønderjyllands Seniorhøjskole indsendte 1. maj en ansøgning til Slots- og Kulturstyrelsen om at blive godkendt som seniorhøjskole.
  • Den 20. juni har Tønder Kommune to højskoleprojekter på bordet. Ud over Sønderjyllands Seniorhøjskole er det et projekt, udarbejdet af en gruppe med afsæt i Løgumkloster Refugium.
  • Den 27. juni beslutter kommunalbestyrelsen at yde kommunegaranti på tre millioner kroner samt en starthjælp på 750.000 kroner til det projekt, der først opnår en underskrevet købsaftale med kurator.
  • Den 8. august beslutter et flertal i økonomiudvalget at give garantien og starthjælpen til Sønderjyllands Seniorhøjskole. Liberal Alliances Claus Hansen benytter sig af standningsretten og ønsker sagen behandlet i kommunalbestyrelsen.

Klar med højskole

Med seniorhøjskolens exit står Refugie-gruppen, der tegnes af refugiets forsander Helle Skaarup og bestyrelsesformand Mathias Knudsen, alene tilbage og dermed også til at modtage både kommunegaranti og starthjælp.

Refugie-gruppen tidligere fremlagt deres højskoleplaner. De går ud på at etablere en lokalt forankret højskole med et godt samspil med Løgumkloster og omegn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Annonce