Annonce
Tønder

Brat landing: Heliport er ude af billedet

Rømø havns nordre mole øverst til venstre i billedet var udsat som base for en heliport. Planarbejdet er nu stillet i bero. Borgere, foreninger og organisationer har i forbindelse md en idehøringsfase luftet helt andre forslag for en fremtidig udnyttelse af området, der i øjeblikket ligger øde og ubenyttet hen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Efter massive indsigelser og usikkerhed om, hvorvidt en heliport bringer en verdensarvs-udpegningen i fare, valgte Tønders politikere torsdag at trække projektet tilbage. Planlægningen genoptages kun, hvis der kommer en konkret forespørgsel.

I luften

TØNDER/HAVNEBY: Så kan kritiske Rømø-borgere, bekymrede sommerhusejere og nervøse turistfolk ånde lettet op. I hvert fald foreløbigt. Politiske bestræbelser på at skabe plangrundlaget for etablering af en heliport på Rømø Havn er sat i bero.

Tønders politikere i det magtfulde økonomiudvalg besluttede på et ekstraordinært møde torsdag eftermiddag at henlægge projektet.

- Det vil kun blive taget op igen, hvis/når der kommer en konkret forespørgsel, lyder udvalgets beslutning.

Den blev truffet i timerne op til det ordinære møde i kommunalbestyrelsen, hvor netop heliporten var udset til at være det centrale emne. Men det blev det ikke.

Med økonomiudvalgets beslutning som argument, blev heliporten inklusive de mange indsigelser, der var fremkommet i en offentlig idéhøringsfase taget af dagsorden.

Annonce

31 indsigelser

I forbindelse med idéhøringen fra 4. juni til 2. juli i år er der indkommet 31 indsigelser og kommentarer. 30 af disse var kritiske.Indsigelserne går primært ud på heliportens placering, støjgener, faldende ejendomspriser, tab af naturinteresser og anden herlighedsværdi samt bekymring for udvikling af turisme.

Af indsigelserne fremgik også forslag til alternativ udnyttelse af området på nordre mole, herunder blandt andet en lystbådehavn, et havakvarie, et restaurantskib, ferieboliger, et havnebad og en autocamperplads.

Ingen begrundelse

Flere politikere, der ikke er medlem af økonomiudvalget, efterlyste baggrunden for kovendingen i sagen. Men her blev de af borgmester Henrik Frandsen (V) mødt af en mur af tavshed.

- Vi skal tage stilling til, om sagen skal tages af dagsorden, ikke andet, understregede han.

I morgen

En af dem der savnede en forklaring, var Peter Christensen (S). Han undrede sig over, at sagen tilsyneladende bliver parkeret på ubestemt tid med risiko for, at den kan dukke op igen, hvornår det skal være.

- Det kan være i morgen, eller om 12 år, lød det fra Socialdemokraternes tidligere borgmesterkandidat.

Borgerlistens Thomas Ørting Jørgensen var ligeledes nysgerrig. Han efterlyste en mulighed for at diskutere sagens forløb. En sag, der ifølge ham har været kendetegnet af "ualmindelig dårlig sagsbehandling og politisk styring".

- Der er ikke lagt op til en diskussion, lød det kortfattet fra borgmesteren.

Naturarv i fare

Den for mange overraskende beslutning kommer i kølvandet på mange kritiske høringssvar efterfulgt af flere ugers usikkerhed om, hvorvidt en heliport på Rømø Havn vil bringe vadehavets udpegning til UNESCO som verdensnaturarv i fare.

JydskeVestkysten bragte i september efter en aktindsigt nyheden om, at Slots- og Kulturstyrelsen havde gjort officiel indsigelse mod planerne, og netop advaret imod, at en heliport og støjgenerne fra denne, ville forringe det oprindelige udpegningsgrundlag.

Tønders politikere fik først gennem avisen kendskab til disse betænkeligheder.

Senest påviste JydskeVestkysten i onsdagsavisen, at heliport-planerne kunne være på kant med en international aftale mellem Holland, Tyskland og Danmark, som daværende miljøminister Karen Ellemann underskrev i 2010. Af aftaleteksten fremgår, at flytrafikken i vadehavsregionen skal indskrænkes, og at der ikke vil blive etableret nye lufthavne området.

Task force

Men selv om heliporten altså er skudt til hjørne på ubestemt tid, vil det omdiskuterede projekt alligevel forblive nærværende.

I kølvandet på den påviste mangelfulde sagsbehandling har borgmester Henrik Frandsen bebudet, at nedsætte en task force. Den skal med ekstern konsulentbistand kulegrave sagsbehandlingen i forvaltningen i en række tilfældigt udvalgte sager, samt altså nogle helt konkrete, som kommunen har været i vælten med på det seneste.

Formålet med undersøgelsen er ifølge borgmesteren, fremadrettet at sikre en god sagsbehandling og rette op på de fejl og uhensigtsmæssigheder, man måtte finde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce