Annonce
Tønder

Brdr. Hartmann i Tønder opruster i en krisetid: Der mangler æggebakker

Der køres æggebakker igennem Brdr. Hartmanns fabrik i Tønder i rekordtempo. Corona-krisen har fået salget af æg til at stige kraftigt. Arkivfoto.: Hans Chr. Gabelgaard
Midt i corona-krisen, hvor mange virksomheder sender medarbejdere hjem, går det den modsatte vej hos æggebakkefabrikken Brdr. Hartmann i Tønder. Salget af æg er eksploderet, og æg skal have æggebakker.

TØNDER: Æg hitter. De seneste ledighedstal i kølvandet på coronakrisen går kun en vej - og det er opad. Men på Brdr. Hartmann i Tønder er situationen den stik modsatte. Her producerer man æggebakker og der sælges æg som aldrig før. Derfor er fabrikken i den lidt særprægede situation, at man ikke afskediger.

- Nej, tværtimod så har vi taget vikarer ind. Og vi har taget weekend-afløsere og vi har haft ekstravagter og så videre, fordi vi jo er en del af fødevarekæden. Hønsene holder jo ikke op med at lægge æg, fortæller direktør på Brdr. Hartmann, Søren Elstrøm.

Det er efterspørgslen på såkaldte skal-æg - altså æg, som leveres hele i æggebakker - som er i stærk stigning. Og det er der en særlig forklaring på, fortæller Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i Danske Æg, som er en brancheorganisation under Landbrug & Fødevarer.

- Forbruget er skiftet. Det, vi spiser på hoteller og restauranter, det får de som regel i dunke som flydende produkter. Men da der ikke er noget der lige nu, og folk er hjemme og spiser hjemme, så er salget af skal-æg steget helt vildt, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Annonce

Ingen mangel på æg

Og æg i æggeskaller skal transporteres i æggebakker. På Brdr. Hartmann er krisetid derfor blevet opgangstid.

- Kunderne, både dem ude i butikkerne og også i nogen grad vores kunder - dem i ægpakkerierne - de har stadigvæk brug for bakker. Så vi har kørt med fuld produktion og faktisk større salg her i marts, så nej, vi afskediger ikke folk, tværtimod, siger Søren Elstrøm, som supplerer med, at fabrikken har hyret 13 ekstra mand ind via et vikarbureau.

Normalt har fabrikken cirka 350 ansatte i Tønder.

I brancheorganisationen Danske Æg, er sektorchef Jørgen Nyberg Larsen ikke i tvivl om, at det private æggeforbrug er gået markant i vejret.

- Jeg tror - eller rettere jeg ved, at der en kraftig stigning i salget af skal-æg. Om det totale forbrug af æg er steget, det tør jeg ikke sige noget om endnu. Men de æg, der bliver solgt i bakker i supermarkederne, det er steget helt vildt, fortæller Jørgen Nyberg Larsen, der repræsenterer de ca. 150 ægproducenter i Danmark.

Han garanterer også, at hvis folk køber fornuftigt ind, bliver der ingen mangel på æg, heller ikke i påsken.

- Nej, vi producerer de der fire millioner æg om dagen, så hvis bare folk lader være med at hamstre, så er der rigeligt til alle, siger Jørgen Nyberg Larsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Formand for menighedsråd trækker sig i protest over biskop: Det vil jeg ikke være med til

Annonce