Kegnæs: Kildekritik, nyheder, breaking news, fake news, tv-produktion, videoredigering og fortælleegenskaber.
Listen er lang, og det er alt sammen på menuen i Marlene Jensens nyhedsværksted på Kegnæs Friskole.
De 15 elever på skolens nyhedsværksted, Nyhedskanalen, kommer vidt omkring i undervisningen. De har lavet deres eget nyhedsmedie, KFC - Kegnæs Friskole Channel, og de skal producere deres egne artikler, nyheder, reklamer og tv-indslag.
- Vi vil gerne styrke dem som både forfattere og læsere. Det er danskundervisning, men det kan også tages med ud af klasselokalet. Eleverne lærer, hvorfor et reklameselskab skriver, som de gør, og de bliver klogere på eventuelle bagtanker, som politikere ellers store selskaber kan have, når de kommunikerer. Og så lærer de, at forskellige aviser kan have forskellige politiske holdninger, fortæller friskolelærer, Marlene Jensen:
- Det er vigtig viden. Når de forlader skolen og kommer ud i samfundet, skal de kunne regne ud, hvad forfattere af enhver art vil med deres tekster.
Eleverne lærer om, hvordan aviser og tv-stationer udvælger deres historier, og hvordan de prioriteres. De skriver deres egne nyheder, og de prioriterer selv nyhederne ud fra deres egne interesser.
Anna Riis Lassen skriver for Nyhedskanalens indlandsredaktion. Her forbereder de sig i øjeblikket til portrætter af skolens tre ny-ansatte lærere.
- Det er jo spændende for os og de andre elever. Vi ved jo ikke endnu, om de nye lærere er gode, eller hvorfor de har valgt at arbejde her, eller hvor de har arbejdet før, fortæller Anna Riis Lassen, der går i 6. klasse:
- Så nu er vi i gang med at finde på nogle gode spørgsmål til dem.
Når eleverne er færdig med artikelforløbet skifter de til video-produktion. De skal lave deres egen tv-avis, og egne kreative indslag. De bliver uploadet på Youtube på en lukket bruger, så kun eleverne og deres forældre kan se det.
Breaking News og de store ulykker
Breaking News-redaktionen, sidder i sit eget kontor. Der er fem på holdet, og i øjeblikket researcher to af dem, Mads Olsen og Sebastian Reiter på bilulykker og lovbrud i trafikken.
- Vi har lavet seks en halv side nu, og de skal laves om til artikler, fortæller Mads Olsen, der går i 6. klasse, de har blandt andet har fundet nyheder på Sydjyllands Politis Twitterprofil:
- Jeg elsker at lave nyheder, vi lærer om de ting der sker både i Danmark og i udlandet, fortæller han.
Mads Olsen læser avisen derhjemme, oftest JydskeVestkysten - og især hvis bedsteforældrene fortæller, at der er en spændende artikel.
Sammen med resten af redaktionen for breaking news skal de udvælge den bedste historie fra trafikken og lave en nyhedsartikel.
Basis først, kreativt bagefter
Eleverne skal først lære nogle af de basale fortælleevner. Senere begynder undervisningen og projekterne at blive mere kreative, fortæller Marlene Jensen.
- På et tidspunkt skal de lave tv-indslag, både som nyheder og skuespil. Og så skal de forsøge at lave deres egne reklamer. De skal tænke i farver, skrifttyper og målgrupper. Så det kommer til at favne meget bredt, siger læreren:
- De skal selv vurdere, hvad der er vigtigst og hvorfor. Alle de tanker giver dem indsigt i, hvordan andre forfattere tænker og skriver.
Eleverne har set Kaffe med Kurt og Voldborgs vejrudsendelser, og de skal selv arbejde med at videregive informationer på kreative og interessante måder.
- Jeg glæder mig til, at vi skal lave nogle sjov indslag. Jeg vil måske gerne lave noget Dr. Phil agtigt, fortæller Noah Hayes Bauer, fra 6. klasse.