Annonce
Tønder

Bredebro i fuldt flor: Kan sagtens konkurrere med Bispebjerg

MaiBrit Carl er glad for sin by og gør gerne noget for den. Hun har for eksempel været med til at skaffe et shelter til det grønne område Majsjak, der kan benyttes af alle. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
For Maibrit Carl kan Bredebro noget særligt. Hun flyttede til byen for mere end 35 år siden, og hun skal aldrig bo et andet sted.

Hvis du tilfældigvis kører forbi Bredebro i disse dage, så har Maibrit Carl en klar anbefaling til dig - men du skal skynde dig, for det er snart forbi. Kør forbi Bredebro Kirke og se se de smukke kirsebærtræer, der lige nu er sprunget ud i fuld flor.

-  Vi behøver ikke København og Bispebjerg. For at gå på Bredebro Kirkegård lige nu er mindst lige så smukt, siger hun.

Selvom MaiBrit Carl er tilflytter fra det lidt nordligere Ribe, så taler hun om byen, som om den har været hendes hjem for altid.

Annonce

- Bredebro har altid ligget mit hjerte nært. Jeg bor her, mit arbejdsliv er her, og en stor del af min fritid er her. Så Bredebro betyder meget for mig, siger hun.

Det var i 1985, at hun flyttede til byen for at slå sig ned sammen med sin mand, der er opvokset i området. Siden har de boet på tre forskellige adresser i byen. Ved den seneste flytning var det kort på tale, om postnummeret skulle skiftes yd.

- Vi overvejede, om det var nu vi skulle hive pælene op og måske flytte til Tønder, hvor min mand arbejder, men det blev til Bredebro igen, og nu er vi i gang med at renovere det hus, som vi regner med at skulle blive gamle i, siger hun.

I kraft af, hvad byen betyder for mig, har jeg altid gerne ville gøre noget for den

MajBritt Carl.

Vil give noget tilbage

MaiBrit Carl er også med tiden blevet et kendt ansigt i byen, særligt igennem den store mængde af frivilligt arbejde hun har påtaget sig.

- I kraft af hvad byen betyder for mig, har jeg altid gerne ville gøre noget for den, siger hun.

MaiBritt Carl har tidligere siddet i bestyrelsen for både Handelstandsforeningen og lokalrådet. I øjeblikket er hun med i en arbejdsgruppe, der prøver at få etableret seniorboliger i byen, og så arbejder hun også på at forskønne et af byens grønne området kaldet Majsjak.

-  Det er et super område med et kæmpe stort potentiale. Vi har fået renset søen og fået sat et madpakkehus samt en bålplads op. Da Hus Forbi havde 25-års jubilæum ansøgte jeg om et shelter, og det var vi så heldige at få. Nu vil vi gerne udvikle området endnu mere, så det i højere grad bliver et sted, som mange gerne vil opholde sig, siger MaiBritt Carl.

Bredebro Kirke er i øjeblikket badet i de lyserøde kirsebærtræer, der står i fuld flor. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce

Et særligt folkefærd

Særligt den smukke natur er noget af det, som MaiBritt Carl fremhæver gang på gang, når hun skal prale af sin by, hvor også de fire kløverstier i og udenom byen bliver benyttet flittigt.

Men også samfundet og medborgerskabet er noget af det, som hun værdsætter.

- Sønderjyder er et særligt folkefærd. Jeg synes, at sønderjyder er meget åbne. Døren er på en måde mere åben. Her har man været vant til, at man gik over til naboen og fik kaffe. Det var jeg ikke vant til, der hvor jeg kom fra, siger hun.

Med sit arbejde med seniorboligerne, håber hun på at endnu flere vil have mulighed for at flytte til byen.

- Seniorerne vil gerne ud af deres huse, men de vil ikke ud af byen. Det er virkelig spændende, for hvis vi får lavet seniorboliger, så får vi tomme huse, som nye børnefamilier kan flytte ind i, siger hun.

Selv har hun opdraget tre børn i byen, hvor hun især fremhæver nærheden, som en af Bredebros store forcer.

- Vi har i princippet alt her. Vi behøver ikke køre ud af byen. Vi har en fantastisk flot købmand, et flot idrætscenter, svømmehal. Vi har også den skønneste natur lige ude for vores dør, vi skal bare åbne øjnene, siger hun.

Bredebro

Bredebro er en stationsby i Sønderjylland med 1426 indbyggere. Byen ligger cirka 14 kilometer nord for Tønder, og den er en del af Tønder Kommune.

Byen er særligt kendt for virksomheden Ecco, der har sit hovedsæde i byen. Det ses blandt andet ved den store fod-skulptur, der er i rundkørslen ind i byen. I 2013 kunne Ecco fejre 50-års jubilæum, og i den forbindelse opførte virksomheden et torv til byen i gave. Det er opkaldt efter Eccos stifter og hedder derfor "Toosbuys Torv". På torvet ligger flere butikker og en café.

Derudover har byen flere naturområder blandt andet Brede Å.

Hvert år i slutningen af juli afholdes Røverfest, der er byens byfest, som arrangeres af støtteforeningen for Bredebro Idrætsforening.Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Klaver har været vidt omkring i Sønderjylland: Måske det sidste af slagsen i verden

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce