Annonce
Esbjerg

Bredt budgetforlig på Fanø

Borgmester Sofie Valbjørn (Alt) kan præsentere et meget bredt budgetforlig for Fanø. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Der er indgået budgetforlig for Fanø Kommune. Venstre, Fanø Lokalliste, Socialdemokratiet, SF, Miljølisten og Alternativet har underskrevet et budgetforlig, og Det Konservative Folkeparti har mundtligt givet tilsagn.

På Fanø oplever man en fortsat vækst, befolkningstallet er steget med 100 borgere og grundskylden er steget med 5,7 procent. Det betyder, at man har været i stand til at øge sine skatteindtægter med knap 10 millioner kroner i 2020 set i forhold til 2019.

De øgede indtægter og en kommuneaftale, som har taget delvis højde for øens demografiske udvikling med flere ældre og flere børn, har betydet, at der i budgettet for 2020 er tilført midler til alle velfærdsområder i kommunen - til både ældre og sundhed, børn og unge samt kultur og fritid.

Derudover er der tilført midler, så anlægsbudgettet afspejler, at Fanø Kommune er en kommune i udvikling. Fanø som nationalpark og UNESCO verdensarv understreges ved, at 20 procent af midlerne til ø-forskønnelse på anlægsbudgettet anvendes til implementering af tiltag, der knytter sig hertil.

Annonce

Budgettet

På Fanø arbejder man med meget mindre tal end i andre kommuner, da befolkningstallet kun er knap 3500 indbyggere.

I budgettet for 2020 er der årlige udgifter for 226 millioner kroner, og indtægter for 231 millioner kroner. I overslagsårene frem til og med 2023 er der hver år et overskud på budgettet på 2-4 millioner kroner - undtaget det sidste år, hvor der er et underskud på 300.000 kroner.

Det sociale område er så langt det største i det kommunale budget, idet det står for godt 100 af budgettets samlede 222 millioner udgiftskroner.

I overslagsårene udvikler øens skatteindtægter sig fra 214 millioner kroner i 2020 til 223 millioner kroner i 2023.

Ballade med konservative

Den grønne omstilling er sat højt på dagsordenen på Fanø, der er netop udarbejdet en strategisk energiplan, som nu skal implementeres. Til dette arbejder er der også afsat penge.

- Det er med meget stor glæde, at det ser ud til, at det igen i år er lykkedes hele byrådet at stå sammen om et ambitiøst budget, hvor det er lykkedes at styrke velfærden samtidig med, at vi også øger vores anlægsbudget. Et budget som understøtter, at vi er en kommune i udvikling, hvor det både skal være attraktivt at leve, at drive erhverv og være gæst, siger borgmester Sofie Valbjørn (Alt).

- Det ærgrer mig dog, at Det Konservative Folkeparti i sidste sekund sår tvivl om fællesskabet og tøver med at underskrive forliget. De har siddet med ved bordet under hele processen, fået deres aftryk med i budgettet og mundtligt tilkendegivet, at de er med i et forlig. Efter at forhandlingerne er tilendebragt, bliver de ved med at trække tiden og møder i sidste ende som de eneste ikke op for at underskrive aftalen, så et samlet underskrevet forlig kan vedlægges byrådets dagsorden til 2.-behandlingen af budgettet. Jeg er skuffet over, at de ikke sætter handling bag ordene og skriver under på forliget, inden dagsordenen for byrådet skal sendes ud. Nu må tiden vise, om de står ved deres ord og stemmer for budgettet, når det skal endeligt behandles på mandag, siger Sofie Valbjørn.

Det Konservative Folkepartis Christian Lorenzen er ikke enig i borgmesterens udlægning.

- De Konservative står naturligvis og som altid ved deres ord. Vi har hele vejen arbejdet hårdt for et fælles og samlet budgetforlig for Fanø, og vi glæder os over, at det lykkes igen i år. Når vi ikke inden udsendelse af byrådsdagsordenen har skrevet budgetforliget under, skyldes det hverken tøven eller tidsudtræk, men alene det faktum, at vi først efter deadline har modtaget det endelige budget. I første omgang glemte man at sende selve budgettet med ud, i anden omgang udsendte man en fejlbehæftet version, og først i tredje omgang - og efter deadline - lykkedes man med at sende det endelige og rigtige budget ud. Vi er derfor også temmelig forundrede over borgmester Sofie Valbjørns voldsomme og triste udfald, siger Christian Lorenzen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Trods udsigt til blodrødt regnsskabsår: Hotel Koldingfjord satster stort på opgradering af personalet

Annonce