Annonce
Trekantområdet

Bredt forlig på plads: Flere upopulære spareforslag blev pillet af bordet

Der var tilfredshed i byrådssalen på Meldahls Rådhus, da borgmester Jacob Bjerregaard præsenterede budgetforliget. Foto: Klaus Madsen
Borgervejlederen bevares. Desuden var mange andre upopulære spareforslag pillet af bordet, da Fredericias byråd fredag aften indgik budgetforlig. Andre kommuners sparsommelig gavner Fredericia, som løfter servicen med 82 millioner kroner. Fra mulighedskataloget med spareforslag er der hentet 37 millioner kroner.

Fredericia: Byrådet indgik fredag aften et bredt budgetforlig.

Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og løsgænger Karsten Byrgesen er alle med i forliget om kommunens økonomi for 2020.

Der skete efter en sidste dags lange forhandlinger på Meldahls Rådhus, hvor en række upopulære spareforslag blev pillet af bordet.

De sidste detaljer trak ud. Først klokken 19.08 kunne der høres klapsalver fra den gamle byrådssal, og politikerne var enige om endnu et bredt forlig, der løfter servicen med 82 millioner kroner i 2020.

Byrådet havde fået til opgave at omprioritere millioner til mere kernevelfærd. Et mulighedskatalog pegede på sparemuligheder for 52,3 millioner i 2020 og 95 millioner i 2021. I stedet er tallene nu 37 millioner kroner i 2020 og 52 millioner i 2021 .

Pengene skal i stedet bruges på borgernær velfærd og områder som børn, ældre, handicappede og udsatte borgere.

Spareforslag blev fjernet

Undervejs i processen fik partierne pillet en lang række spareforslag af bordet.

Blandt andet er stillingerne som borgervejleder og veterankoordinator er reddet. Desuden blev et forslag om at flytte aktiviteter fra det beskyttede værksted Proaktiv til borgernes egne hjem fjernet.

Og forslaget om besparelser på Ungdommens Hus blev også droppet. På kulturområdet er der fortsat støtte til det semiprofessionelle Teater Malstrøm, som også var nævnt som en sparemulighed.

Annonce

Må bruge mere end ventet på service

Derfor var der glæde hele vejen rundt i byrådet, hvor Jacob Bjerregaard (S) på et pressemøde efter underskrivelsen af budgetaftalen havde ros til de andre partier i byrådet. Og der var ros den anden vej.

- Der er ingen tvivl om, at vi lukrerer som kommune på, at vi har en god økonomi, og at andre kommuner sparer. Det betyder, at vi får lov til at bruge flere penge på service, end vi havde regnet med. Det gør, at vi kan lave et budget, hvor vi har luget langt det meste ud af et mulighedskatalog, som, vi syntes, var for besværligt og havde for høj en pris. Og så laver vi et meget solidt løft af vores velfærd, sagde borgmesteren.

Han henviser her til den serviceramme, som kommunerne og regeringen har aftalt. Den sætter et loft for, hvor mange kroner kommunerne må bruge på service under ét.

Ældreområdet får et varigt løft på 20,87. Desuden eftergives gæld på Senior- og Handicapområdet for i alt 23,5 millioner kroner, ligesom et tidligere effektiviseringskrav på tre millioner fra budget 2019 annulleres. Desuden genindføres en demografimodel på plejens området.

I de seneste par år er budgetterne skredet på området, og et af målene for byrådet har været at sikre retvisende budgetter på området.

- Vi vil sikre retvisende budgetter, og vi har også forpligtet hinanden i byrådet om, at vi sikrer den meget stabile økonomistyring i årene fremover, sagde Jacob Bjerregaard.

Annonce

Penge til misbrugsforebyggelse

Misbrugsområdet styrkes med i alt fem millioner kroner.

Børn og ungeområdet får et løft på 12,8 millioner i 2020 og 17 millioner i 2021.

Socialområdet får en samlet investering på 6,4 millioner kroner - herunder går 200.000 kroner til sikring af ledelsen i Krisecenter for Mænd.

Annonce

Det meste spares på administration

Som nævnt skal der spares 37 millioner kroner, som skal omprioriteres til andre områder. Det kommer desværre til at koste stillinger, men de berørte vil få mulighed for at få andre funktioner.

- Langt størstedelen af de 37 millioner er på ledelse og administration, og langt de fleste stillinger er vakante, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce

Ny børnehave bygges

Budgettet rummer også et anlægsprogram på 226 millioner kroner i 2020.

Der skal blandt andet bygges en ny børnehave i perioden fra 2020 til 2022. I stedet lukkes Korskærparkens Børnehave, når den nye institution er færdigbygget. Det sker blandt andet for at leve op til reglerne om fordeling af børn i udsatte boligområder.

Der er også midler til gennemgribende renovering af folkeskoler. Blandt andet er der afsat 25 millioner til Ullerup Bæk Skolens afdeling i Bredstrup-Pjedsted. Desuden er der penge til sundhedshuset, cykelstier og bedre infrastruktur i DanmarkC.

Hele budgetforliget kan læses på Fredericia Kommunes hjemmeside.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Firedoblet servicefradrag har givet Mads Havemand flere opgaver end firmaet kunne nå: Nu normaliseres fradrag til at få klippet hæk og slået græs

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Kolding

Tyve tømte garage i Vamdrup for udstyr: Flere svejseapparater og havegrej er væk

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Annonce