Annonce
Esbjerg

Brexit-aftale sikrer succesfuld produktion for amerikanske Starbucks i Esbjerg

Med brexit-aftalen mellem EU og Storbritannien er Cocios produktion af produkter for det amerikanske megabrand, Starbucks, sikret i Esbjerg.

Hvis EU og Storbritannien ikke havde fundet en løsning og en brexit-aftale kort før jul, kunne det meget vel have haft alvorlige konsekvenser for Cocio Chokolademælk i Esbjerg. Heldigvis fortsætter nu Cocios produktion af produkter for amerikanske Starbucks i Esbjerg uændret.

Annonce

Esbjerg: Den verdenskendte amerikanske kaffekæde Starbucks har i adskillige år fået produceret iskaffe til det europæiske og ikke mindst britiske marked hos den kendte Arla-ejede Esbjerg-virksomhed Cocio Chokolademælk.

Og sådan fortsætter det også i fremtiden.

Det var eller ikke givet, at licensproduktionen af Starbucks’ iskaffe skulle have fortsat hos Cocio efter Brexit. Det kan man læse i interview med Arlas koncerndirektør Peter Giørtz-Carslen i Landbrugsavisen forleden.

Her siger Peter Giørtz-Carslen, som i øvrigt er tidligere administrerende direktør hos Cocio, at Arla med et såkaldt hårdt brexit, altså briternes udtræden af EU uden aftale mellem parterne, kunne have følt det nødvendigt at flytte rundt på sit produktions-setup med store samlede specialproduktions-enheder, men at den brexit-aftale, som EU indgik med briterne lige før jul, betyder, at Starbucks-produkterne fortsat skal produceres og eksporteres fra Esbjerg til de britiske forbrugere.

Annonce

Voldsom vækst

- Aftalen fjerner en betydelig risiko for Arla, og vi er naturligvis meget lettede over, at vi ikke endte med toldsatser på 30-55 procent eller at det britiske pund blev sat under yderligere pres. England er og forbliver et vigtigt marked for Arla. Vi er markedsledere på mejeri i England, og vi forventer både at kunne fortsætte vores eksport og udbygge vores britiske marked som hidtil, oplyser Arla.


England er og forbliver et vigtigt marked for Arla.

Peter Giørtz-Carslen, koncerndirektør hos Arla


Arla beskæftiger rundt regnet 400 ansatte ved Esbjerg Mejeri på Kvaglundvej og omkring 50 medarbejdere ved Cocio Chokolademælk på Øresundsvej i Kjersing.

Arla indgik for næsten år siden en licensaftale om produktion og salg af kaffedrikke med Starbucks, og det har vist sig at være en særdeles lukrativ aftale, som også kommer Esbjerg og ikke mindst mejerigigantens andelshavere til gode.

I 2019 blev det beskrevet, at Starbucks-produktionen i Esbjerg er steget med 1.700 procent fra otte millioner enheder i 2010 til næsten 144 millioner i 2019, hvor drikkeklare is kaffe-produkter globalt sælges i supermarkeder og dagligvarebutikker.

Arlas aftale med licensproduktion for Starbucks blev forlænget i fjor og udløber først om 20 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce