Annonce
Sydjylland

Brexit kommer til at koste Slesvig-Holsten rigtig dyrt

Budskaberne var ikke ligefrem glædelige, da EU's budgetkommissær Günther Oettinger tirsdag besøgte Slesvik-Holsten. Foto: RudolfSimon/Wikimedia.
EU’s tilskud til Tysklands nordligste delstat kan blive beskåret mærkbart, når Storbritannien forlader EU, advarer budgetkommissær Günther Oettinger.

KIEL: EU’s budgetkommissær, Günther Oettinger, besøgte tirsdag Slesvig-Holsten. Og han havde dårlige nyheder med til ministerpræsident Daniel Günther. Mellem 2014 2020 modtager Tysklands nordligste delstat 840 millioner euro i EU-tilskud. Men herefter falder pengestrømmen fra EU til Tyskland med 20 procent.

Forklaringen er Brexit. Storbritannien er nemlig en af de stater, der netto bidrager mest til EU’s finanser.

Annonce
I lighed med delstaterne i det østlige Tyskland har også Slesvig-Holsten struktursvage regioner.

Ministerpræsident Daniel Günther.

Kræver ligestilling

- Vi accepterer nedskæringer. Vi må ikke vække forhåbninger, som EU ikke kan opfylde, erkender ministerpræsident Daniel Günther.

EU-støttens størrelse handler dog ikke kun om, hvor mange penge, der finder vej fra Bruxelles til Tyskland. Efterfølgende er der også forhandlinger om, hvordan pengene skal fordeles mellem de enkelte tyske delstater. Og her har regeringen i Kiel ikke tænkt sig at være unødig beskeden.

- I lighed med delstaterne i det østlige Tyskland har også Slesvig-Holsten struktursvage regioner. Derfor vil vi forsøge at hente så meget som muligt, forklarer ministerpræsidenten.

Han henviser til, at de rigeste forbundslande som Bayern ikke skal have bistand i samme omfang, som forbundsrepublikkens mindre privilegerede egne.

Oprindelig var der også udsigt til overordentlig store nedskæringer i de Interreg-programmer, der anvendes til grænseoverskridende projekter. Helt så dramatisk som frygtet i første omgang bliver disse besparelser dog ikke. Det glæder Slesvig-Holstens Europa-minister Sabine Sütterlin Waack.

- EU-kommissionens hidtidige planer om en nedskæring fra godt 10 milliarder euro til 8,43 milliarder, var komplet uforståelige for mig, siger Sabine Sütterlin Waack.

Udbyg bredbånd

I de kommende uger bliver det afklaret, hvad det nye budget konkret kommer til at betyde for Slesvig-Holsten mellem 2021 og udgangen af 2027. Men uanset udfaldet i euro og cent, vil blandt andet satsningen på klimaforbedringer fortsat have høj prioritet i Slesvig-Holsten. Det understreger Daniel Günther.

Oettinger betoner i den forbindelse, at EU fremover vil spendere hver fjerde euro til projekter, der modvirker klimaforandringer. Han nævner desuden investeringer i udbygning af fibernet og bredbåndsforbindelser som en mulighed for at investere de reducerede tilskud fra EU med bedst mulighed for gevinst.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce