Annonce
Erhverv

Brian Mikkelsen: Klimapartnerskaber er blot en start

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv. Pr-foto

I disse tider er det nærmest umuligt at åbne en avis eller se en nyhedsudsendelse, uden at mindst én af nyhederne omhandler den overhængende klimakrise, og med god grund. De globale klimaændringer står ikke til at ignorere, og hvis fremtidige generationer også skal have en klode, som er beboelig, er vi nødt til at arbejde sammen på tværs af sektorer - private som offentlige.

Derfor er vi i Dansk Erhverv også glade for sammen med en lang række af vores medlemmer at indgå i regeringens klimapartnerskaber. For hvis regeringen skal nå i mål med sin ambitiøse målsætning om en reduktion af CO2-udslippet på 70 procent i 2030, skal alle kræfter trække i samme retning. Det står slet ikke til diskussion.

I den forgangne uge har blandt andet klimapartnerskabet for service, it og rådgivning afviklet anden møderunde. Partnerskabet repræsenterer i alt cirka 54 procent - eller mere end 162.000 - danske virksomheder, der dækker over alt fra it- og teleindustrien over turisme og restaurationsbranchen til rådgivningsvirksomheder. Og selv om netop dette partnerskab samlet set er et af de partnerskaber, der udleder absolut mindst CO2, er der stadig store muligheder for at bidrage til en grønnere fremtid - for Danmark og for verden.

For inden for netop it og tele er der et kæmpe potentiale for at udvikle nye, grønne løsninger, som ikke kun gavner Danmark, men som også kan skaleres op, eksporteres til udlandet og bidrage til en grønnere og mere bæredygtig fremtid samtidig med at det skaber vækst og arbejdspladser i Danmark.

Og det er en del af nøglen, for vi løser ikke klimakrisen ved at blive i vores egen lille, danske osteklokke. For det første fordi Danmark udgør en forsvindende lille del af verdens samlede CO2-udledning, og for det andet fordi en ret betragtelig del af den CO2, Danmark som land er ansvarlig for, faktisk udledes uden for landets grænser i forbindelse med produktion og transport af varer i udlandet.

Eva Berneke, der er administrerende direktør i KMD og sidder for bordenden i klimapartnerskabet for service, it og rådgivning, peger da også på, at det er vigtigt at tænke bredt, når man ser på en virksomheds eller en sektors samlede klimaaftryk, og at det derfor også blandt andet er inden for netop dette partnerskab, at de rigtig store effekter kan genereres. For brancherne under partnerskabet repræsenterer en lang række af de kloge hoveder, som skal opfinde fremtidens løsninger - ikke bare inden for deres egne brancher, men løsninger som kan bidrage til at revolutionere en lang række andre sektorer.

Det er her, muligheden ligger for at skabe Danmarks næste vindmølleeventyr. Og det er ganske væsentligt, for vi får kun resten af verden med på klimavognen, hvis vi kan være det gode eksempel på, at hensyn til klimaet og bæredygtige løsninger ikke nødvendigvis betyder, at vi bliver nødt til at give køb på vores velfærdssamfund - på vores velstand.

Det er absolut muligt at realisere den vision, men det kræver en indsats. Fra det samlede erhvervsliv og fra regeringen og det offentlige. Ingen sektor kan stå alene her, og det er altafgørende, at fokus ikke alene ligger indenfor Danmarks grænser, for det nytter kun meget lidt i det store hele.

I Dansk Erhverv ser vi frem til den kommende måneds intensive arbejde med at færdiggøre klimapartnerskabernes afrapportering til regeringen, og vi glæder os til at se resultatet af det hårde arbejde og fortsætte et stærkt samarbejde for klimaet mellem det offentlige og det private erhvervsliv. For klimapartnerskaberne er kun den spæde start, hvis vi skal nå målet og gøre en mærkbar forskel.

Annonce

Inden for it og tele er der et kæmpe potentiale for at udvikle nye, grønne løsninger, som kan bidrage til en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

Hvis fremtidige generationer også skal have en klode, som er beboelig, er vi nødt til at arbejde sammen på tværs af sektorer - private som offentlige, skriver Brian Mikkelsen. Billedet af jordkloden - her med Sydpolen øverst - er taget fra en satellit. Foto: Witt/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce