Annonce
Erhverv

Brian Yde tog et kæmpe spring: Han flyttede landsdel og blev selvstændig igen

Brian Yde er imponeret over, hvor meget brød og kage, der bliver spist i Vejen. Opbakningen fra lokalbefolkningen har været stor under corona. Foto: Jacob Schultz
Bagermester forlod det sikre liv som lønmodtager og lærer - nu har han overtaget Byens Brød og Cafe midt i en corona-tid. Og han er kommet godt fra start

Vejen: Han overtog Byens Brød og Cafe i Vejen 1. oktober. Nøglerne til det nye hus på Drejervej i Vejen blev overtaget 1. marts. Der sker noget i 51-årige Brian Ydes liv for tiden.

Han har ikke blot taget et karrieremæssigt hop. Han har også taget et stort geografisk hop fra Hjørring i Vendsyssel, hvor han var et kendt ansigt i bybilledet. Her var Brian Yde blandt andet initiativtager til Beerfesten, og som svømmeformand og klubchef i S68 Hjørring var han med til skabe Hjørring Swim Cup med over 500 deltagere fra Norden.

Hurtige beslutninger

Brian Yde sad i 2020 i et job som skolelærer, da han stillede sig selv spørgsmålet: Vil du være lønmodtager de sidste 17 år af dit arbejdsliv?

Svaret var nej. For børnene var fløjet fra reden og kommet godt i vej.

- Nu skulle det handle om mig. Jeg kan godt lide at arbejde med unge mennesker og udvikling, men i dag er det lidt op ad bakke i forhold til systemerne, hvad man må og kan. Som lærer kan man rende hovedet mod en mur.

- Jeg er til hurtige belutningsprocesser, og så skulle jeg være leder eller selvstændig. Lederjobsene krævede en del uddannelse og kurser. Bagerbranchen havde jeg erfaring fra, for jeg har tidligere været bagermester. Jeg kiggede på muligheder i Esbjerg og Vejen. Det blev Vejen, for her var et veldrevet bageri med gode folk, fortæller Brian Yde.


Jeg er til hurtige belutningsprocesser, og så skulle jeg være leder eller selvstændig

Brian Yde, bagermester


Kæresten Lene sad i et godt lederjob i Brønderslev Kommune, så det var ikke en let beslutning.

- Heldigvis valgte hun at flytte med. Borgmesteren i Brønderslev var ked af det, da hun stoppede, men nu har hun fået et job som børnehaveleder i Kolding Kommune, siger Brian Yde.

Annonce

Lange arbejdsdage

Man skal stå tidligt op for at klare sig i bagerbranchen.

- Jeg begyndte klokken 3.30 i dag, og det er ikke tidligt. Heldigvis har jeg en god mand, der kommer ind og åbner klokken 02.00-2.30, siger Brian Yde, der arbejdede som en hest fra start.

- Jeg boede i et hummer over bageriet og havde de første tre måneder arbejdsdage på 13-18 timer 11 dage ud af 14, siger Brian Yde.


Jeg boede i et hummer over bageriet og havde de første tre måneder arbejdsdage på 13-18 timer 11 dage ud af 14,

Brian Yde, bagermester


Det var modigt at blive selvstændigt midt i en coronatid. Covid-19 har også betydet nedlukning af cafedelen for en periode.

- Jeg havde ikke regnet med, at coronaen ville vare så længe. Men jeg er ikke den, der klager. Vi har haft et fantastisk fjerde kvartal i 2020. Lokalbefolkningen har været fantastiske til at bakke op, så man nogle gange tænker, det kan ikke passe, de kan spise så meget brød og kage i Vejen, siger Brian Yde.


Lokalbefolkningen har været fantastiske til at bakke op, så man nogle gange tænker, det kan ikke passe, de kan spise så meget brød og kage i Vejen

Brian Yde, bagermester


Annonce

Planer blev ændret

Det stod ikke skrevet i stjernerne fra start, at han skulle blive bagermester. Og så dog.

- Mine forældre havde bageriet Solbakken i Hjørring. Jeg var meget engageret i foreningsarbejde og havde mit første trænerjob som 13-årig. Og jeg gik egentlig med tanker om at drive et bowlingcenter, fortæller Brian Yde.

Forældrenes sølvbryllup blev vendepunktet.

- Min far døde på selve sølvbryllupsdagen. Så vi var til sølvbryllup og begravelse med tre dages mellemrum. Min mor overtog bageriet, og så fik jeg ellers en turbo-uddannelse som bager, siger Brian Yde.

Han drev bageriet i otte år. Så var det børnenes tur til at få helliget tiden.

Brian Yde blev skolelærer, havde konsulentjob hos DIF, blev svømmeformand og fik oprettet sin egen stilling i S68. Han har også bestridt flere trænerjobs indenfor badminton.

- Jeg spillede selv single og mixed-double på Hjørrings førstehold i badminton, fortæller Brian Yde.

Annonce

Åbne og hjælpsomme

Tilbage under sergentuddannelsen i Sønderborg stillede Brian Yde også op for Sønderborg i badminton.

- Jeg kan huske, at jeg allerede den gang sagde til mig selv: Hvis du nogensinde flytter fra Hjørring, så skal det være til Sønder- eller Sydjylland. Folk var utroligt åbne og hjælpsomme, siger han.


Jeg kan huske, at jeg allerede den gang sagde til mig selv: Hvis du nogensinde flytter fra Hjørring, så skal det være til Sønder- eller Sydjylland. Folk var utroligt åbne og hjælpsomme

Brian Yde, bagermester


Børnene gav ham interessen for svømning. Og en fin lederkarriere i S68 Hjørring.

- Og det jeg glad for, jeg gjorde den dag i dag. Alle mine tre børn var elitesvømmere. Magnus og Gustav har vundet adskillige danske mesterskaber. Da Gustav trænede på elitecentret i Aalborg var det tidligt op, inden han skulle i bassinet klokken 6. Og så var det ellers tilbage til Hjørring igen, hvor han skulle i skole klokken 8. Jeg skulle også møde på Jobcentret i Frederikshavn klokken 8 men kunne flekse. Så sad jeg så bare det længere, siger Brian Yde.

I Frederikhavns havde han som jobkonsulent ansvar for unge ledige.

- Jeg havde den højeste succesrate. 50 procent kom i arbejde, fortæller Brian Yde og tilføjer:

- Det var nu også en periode med lav ledighed.

Annonce

Glidende skifte

Det forrige ejerpar har været med til at gøre overtagelsen glidende. Der skal ikke laves revolutioner i butiksdriften. Men gerne små justeringer hen ad vejen. For eksempel delikatesse-tiltag.

- Jeg vil gerne kunne tilbyde tarteletter, smørrebrød og håndmadder til håndværkere, siger Brian Yde, der nu har sit hovedfokus på det gode brød.

Personprofil

Navn: Brian Yde.

Alder: 51 år.

Født: Hjørring.

Bopæl: Vejen siden 1. oktober 2020. Fik nøglerne til det nye hus i Vejen 1. marts 2021.

Profession: Indehaver af Byens Brød og Cafe siden 1. oktober 2020.

Sambo: Lene Mariegaard (hun er børnehaveleder i Kolding Kommune).

Børn: Magnus på 24 år og tvillingerne Astrid og Gustav på 21 år.

Uddannelse: Faglært bager fra Tech College i Aalborg og folkeskolelærer fra Hjørring Seminarium. Brian Yde har også en batchelor i idræt.

Tidligere job: Folkeskolelærer på Pandrup Skole (Jetsmark Skolecenter i Pandrup), Lendum Skole, Hjørring Skolen (ADHD-afdelingen).

Arbejdsmarkedskonsulent hos Jobcenter Frederikshavn.

Breddekonsulent hos Dansk Badminton Forbund. Formand og klubchef i svømmeklubben S68 Hjørring.

Bagermester hos Bageriet Solbakken i Hjørring.

Foreningsarbejde: Brian Yde har fungeret som træner indenfor både fodbold og badminton i flere nordjyske klubber. Han spillede selv på førsteholdet i badminton i Hjørring (Danmarksserien) og har optrådt på hold med nordjyske badmintonprofiler som Mette Sørensen (i Vrå) og Ann Søndergaard.

Diverse: Brian Yde har været med til skabe Beerfesten i Hjørring og det store stævne Hjørring Swim Cup, der årligt samler 500 deltagere fra Norden.

Brian Yde er i gang i bageriet. Hele 29 er på lønningslisten hos Byens Brød og Cafe, hvis man tæller alle funktioner og afløsere med. Foto: Jacob Schultz
Brian Yde er vant til at tage fat. Den første tid i Vejen boede han i dette lille hummer over bageriet og havde arbejdsdage på 13-18 timer. Foto: Jacob Schultz
Vil du være lønmodtager de sidste 17 år dit liv? Brian Yde spurgte sig selv, og svaret var nej. Nu står han i spidsen for Byens Brød og Cafe i Vejen. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv For abonnenter

Rottejagten er i gang på kroen: Vi satser på at være klar til weekenden

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce