Annonce
Udland

Britisk parlamentsmøde præget af spænding om brexit

Henry Nicholls/Reuters
Brexit-forhandlere kæmper for at overvinde, hvad EU's chefforhandler Michel Barnier kalder "store afstande".

En samling i det britiske parlament onsdag, hvor medlemmerne skal debattere velfærd og offentlige budgetter, præges af spænding om de fortsatte forhandlinger i Bruxelles om brexit.

Forhandlere fra begge sider forsøger at overvinde, hvad EU's chefforhandler, Michel Barnier, kalder "store afstande" mellem parterne.

Premierminister Boris Johnson gentog i parlamentet, at hans regering forbereder en udtræden af EU den 31. oktober. Og at det er på høje tid at få en brexit-aftale på plads.

Johnson skitserede sin regerings planer for det kommende finansår, der omfatter syv store brexit-relaterede regninger. Han langede kraftigt ud efter dem, som ønsker mere "fjumren og udsættelse".

Begge sider har udtrykt håb om en brexit-aftale inden EU-topmødet, der finder sted torsdag og fredag.

Hvis en aftale falder på plads, vil den britiske regering fremlægge et lovforslag om udtræden af EU. Det vil kunne komme til afstemning ved en særlig samling i parlamentet lørdag.

Johnsons talsmand sagde onsdag, at premierministeren og hans stab presser på i forhandlingerne. Både over for EU og over for det nordirske parti DUP.

Talsmanden siger, at der begge steder er uenigheder, som ikke er overvundet.

Tirsdag forlød det, at briternes og EU's forhandlere var tæt på at have et udkast klar til en aftale om, hvordan briterne kan forlade EU. Det skrev Bloomberg News.

Ifølge den britiske avis The Guardian er der ved forhandlingerne i princippet enighed om, at der fremover skal være en toldgrænse i Det Irske Hav.

Johnsons talsmand sagde onsdag, at der var sket fremskridt ved forhandlingerne i Bruxelles sent tirsdag aften. Men påpegede, at der stadig "er mere arbejde at gøre".

Forhandlingerne blev genoptaget onsdag morgen. EU's præsident, Donald Tusk, sagde onsdag eftermiddag, at der "måske bliver klarhed om syv eller otte timer".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce