x
Annonce
Udland

Britisk pleje er under lup før dom for skub fra museumstag

Hannah Mckay/Reuters
Mandag falder dom i tilståelsessag, hvor dreng blev kastet ud fra tag. Plejefirma og systemet er under kritik.

4. august 2019 kastede en teenager en seksårig dreng ud fra en tagterrasse på 10. sal fra kunstmuseet Tate Modern i London i en tragisk sag, der gik verden rundt.

Annonce

Teenageren, den nu 18-årige Jonty Bravery, erkendte i december, at han var skyldig i forsøg på drab. Mandag ventes en dom ved retten Old Bailey i London.

I mellemtiden har nye oplysninger i sagen fået flere eksperter til at sætte spørgsmålstegn ved, om plejesystemet reagerede, som det skulle, i forhold til Bravery, der er diagnosticeret med autisme.

De britiske medier BBC og Daily Mail er i en undersøgelse kommet i besiddelse af optagelser, hvor Bravery fortæller plejearbejdere hos et privat firma om planer om at begå drab.

- Jeg har fået det ind i mit hoved, at jeg i løbet af de næste få måneder må dræbe nogen, sagde Bravery i efteråret 2018 ifølge BBC på optagelsen.

Den seksårige dreng, hvis identitet ikke er offentligt kendt, overlevede faldet.

Men drengen har ifølge anklagemyndigheden pådraget sig "livsforandrende kvæstelser" efter blandt andet blødninger i hjernen.

I januar meldte flere medier, at drengen igen kunne åbne sin venstre hånd.

Sagen rejser flere spørgsmål, skriver BBC-journalist Alison Holt, der især beskæftiger sig med socialsager.

- Det er en unik sag. Men flere har peget på det bredere pres, der er på det system, der skal støtte mennesker med sindslidelser, autisme og indlæringsproblemer i samfundet, skriver hun i en analyse for BBC.

Da Bravery blev anholdt, fortalte han ifølge anklagemyndigheden, at han havde planlagt sine handlinger om at gøre skade på nogen et stykke tid forinden.

Han gjorde det for at komme på tv, lyder det videre.

Den private plejevirksomhed Spencer & Arlington har ifølge BBC meddelt, at firmaet ikke havde nogen viden om optagelserne.

Ej heller mener firmaet, at der findes beviser for, at Bravery på forhånd havde fortalt plejepersonalet om sine planer.

Meget står endnu ubesvaret i sagen - og måske havde firmaet Spencer & Arlington ikke de rigtige procedurer på plads, påpeger Grace Blakeley, skribent for det venstreorienterede magasin Tribune.

Hun peger dog også på bredere problemer.

- Det, som vi ved, er, at de folk, der tager sig af de mest udsatte børn, arbejder på kanten af deres ydeevne som følge af store nedskæringer hos de lokale myndigheder over de sidste ti år, skriver hun.

Britiske The Times skriver, at Spencer & Arlington ifølge medarbejdere gav Jonty Bravery frihed til at rejse ind til London på egen hånd.

Spencer & Arlington oplyser ifølge BBC, at det selv har videregivet information om bekymringerne om selskabets procedurer til de lokale myndigheder, som står for en undersøgelse af sagen.

/ritzau/

Link til BBC-artikel på mediets hjemmeside
Link til artikel fra The Times
Link til meddelelse fra den britiske anklagemyndighed
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Sydjylland

Fortsat færre syddanskere indlagt med coronavirus: Koncerndirektør forventer dog stigning efter påske

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce