Annonce
Udland

Britisk politi bekræfter: 39 døde i lastbil var vietnamesere

Ben Stansall/Ritzau Scanpix
De 31 mænd og otte kvinder, der blev fundet døde i lastbil, kom fra seks provinser i Vietnam.

Britisk politi har identificeret alle 39 dødsofre, som blev fundet i en lastbil i Essex nordøst for London i sidste måned.

- Det er et vigtigt skridt i efterforskningen, og det gør os i stand til at arbejde sammen med vore kolleger i Vietnam om at støtte familierne til ofrene, siger Tim Smith. Han leder britisk politis efterforskning af sagen.

De døde er 31 mænd og otte kvinder. De kom fra seks forskellige provinser i Vietnam - Haiphong, Hai Duong, Nghe An, Ha Tinh, Quang Binh og Hué.

De 39 vietnamesere blev fundet døde i lastbilens kølecontainer 23. oktober. De var bragt til Storbritannien af menneskesmuglere.

I første omgang troede politiet, at det drejede sig om kinesere.

Politiet i Vietnam oplyste tidligere på ugen, at det har anholdt otte personer, der sættes i forbindelse med forbrydelsen.

To personer er sigtet i Storbritannien og Irland, heriblandt den 25-årige chauffør på lastbilen Maurice Robinson.

Han havde hentet containeren i den britiske havn Purfleet tæt ved London.

Yderligere to brødre fra Nordirland eftersøges af politiet i sagen.

Inden da var containeren blevet afskibet fra den belgiske havneby Zeebrügge.

Ngyyen Dinh Gla, der er far til et af ofrene, fortæller nyhedsbureauet AFP, at han dagen forinden er blevet ringet op af vietnamesisk politi. De bekræftede, at han søn var en af de 39 døde.

- Vores håb er, at min søns lig snart vil blive bragt tilbage hertil, siger han.

Den vietnamesiske regering bekræfter, at der er et arbejde i gang for at få alle de 39 døde tilbage til Vietnam.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

25 års jubilæum hos Lego: Ole Terp

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce