Annonce
Udland

Dronningens tale: Regeringens prioritet er brexit 31. oktober

Pool/Reuters

Brexit blev som ventet nævnt i dronningens tale, der af oppositionen bliver kaldt et valgoplæg fra regeringen.

Ved en traditionsrig og overdådig ceremoni har den britiske dronning Elizabeth mandag åbnet det britiske parlament.

Traditionen tro har den 93-årige dronning i en tale desuden fremlagt regeringens planer for den kommende tid.

Talen er skrevet af premierminister Boris Johnsons konservative regering, men læses op af dronningen i det britiske Overhus. Af talen fremgår det, at regeringen lægger op til en lang række nye lovforslag.

Blandt andet vil regeringen indføre ny udlændingepolitik, skærpe indsatsen mod kriminalitet og indføre nye miljølove.

Det altoverskyggende emne i britisk politik, briternes forestående farvel til EU, blev nævnt som det allerførste i talen.

- Det har altid været min regerings prioritet at sikre Storbritanniens udtræden af EU den 31. oktober, lyder det som det første i dronningens tale.

- Min regering vil arbejde mod et nyt partnerskab med EU baseret på fri handel og venligt samarbejde, hedder det på vegne af Boris Johnson.

Det er 65. gang, at dronning Elizabeth åbner parlamentet med en tale.

Indholdet i talen bliver af den britiske opposition kaldt for et oplæg til valg.

Ian Blackford, leder af det skotske nationalparti, skriver på Twitter:

- Dronningens tale var en valgudsendelse for Det Konservative Parti mere end noget andet. En tale, der fokuserede meget på lov og orden, fra en premierminister, der selv er klar til at bryde loven.

Der blev i begyndelsen af september indgået en lov, der pålægger Boris Johnson at bede EU om udsættelse af brexit, hvis ikke det britiske parlament senest 19. oktober er blevet enig om en skilsmisseaftale med EU.

Boris Johnson har dog flere gange understreget, at brexit kommer til at ske 31. oktober - uanset om en aftale er indgået eller ej.

Også oppositionsleder Jeremy Corbyn fra Labour kritiserer mandagens tale.

- Hvad vi reelt set har at gøre med, er et parti, der annoncerer dets politiske partiprogram fra tronen, siger han til Sky News.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce