Annonce
Tønder

Bro til tiden - sådan da

Entreprenørens medarbejdere pakker sammen og Søndergade-broen blev genåbnet fredag morgen, men kørepladerne, der skal beskytte den nye asfaltbelægning bliver liggende. Foto. Uwe Iwersen
Efter at have været spærret siden september blev Søndergade-broen over Vidåen i Tønder genåbnet fredag morgen. Vejret har drillet renoveringsprojektet.

TØNDER: De seneste seks uger har der været afspærringer, omkørsler og ensrettet kørsel i den indre by i Tønder. Fredag morgen sluttede generne.

Det skete, da "Gennemkørsel forbudt"-skiltet foran broen over Vidåen i Søndergade blev fjernet og den sydvendte tilkørsel dermed atter blev åbnet for trafikken.

- Faktisk skulle arbejdet have været afsluttet i mandags, men vejret har drillet entreprenøren, fortæller fagchef i vej- og parkafdelingen ved Tønder Kommune, Christian Kjær Andersen.

Den megen nedbør er da også årsag til, at arbejdet ikke er helt tilendebragt.

- Sandet under belægningen nåede ikke at blive tør. Entreprenøren er nervøs for, at tung trafik kan medføre skader. Derfor er der lagt køreplader ud, og de vil nok ligger der en uges tid endnu, siger Christian Kjær Andersen.

Annonce

Faktisk skulle arbejdet have været afsluttet i mandags, men vejret har drillet entreprenøren.

Christian Kjær Andersen, fagchef, Tønder Kommune

Klar til julemarkedet

Når både kommunen og handelsstanden i Tønder havde satset på at broen blev klar inden weekenden, skyldtes det, at "Julebyen Tønder" med blandt andet julemandsoptog åbner i weekenden, og så er der tradition for stort rykind.

Broprojektet var en koordineret indsats, hvor Tønder Kommune etablerede en ny belægning, mens Evonet og Tønder Fjernvarme skiftede rør og ledninger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce