Annonce
Esbjerg

Broen Shopping tager livet af gågadens garnbutik

De triste gule skilte med ophørsudsalg ramte denne gang specialforretningen Garnexperten i Kongensgade 96 næsten nede ved Stormgade. De fleste garnnøgler er efterhånden solgt, og de sidste ryger over disken på fredag, og så er det slut med forretningen efter 13 år i Esbjerg. Foto: Lars Stokbro

Garnexperten har mistet 40 procent af sin omsætning, siden Broen Shopping åbnede i den anden ende af gågaden. Ejeren af butikken afskediger to og beklager lukningen overfor stamkunderne.

Esbjerg: Så fik endnu en butik i den kriseramte ende af gågaden strikken. Garnexperten kan ikke få det til at løbe rundt i det, der kaldes den tunge ende af Kongensgade.

- Efter Broen Shopping er åbnet, har vi mistet 40 procent af vores omsætning, siger direktør Perry Dürr, Hjertegarn, der driver syv Garnexperten forretninger i Danmark under moderselskabet, grossistfirmaet Hjertegarn A/S.

Forretningen har sidste åbningsdag fredag den 15. februar. Indtil da sælges alt i butikken til halv pris, hvorefter de sidste garnrester køres til firmaets hovedlager i Karup.

Annonce

Garnexperten lukker

Butikslokalet i Kongensgade 96 har rummet mange forskellige forretninger heriblandt:

Boe Smiths Konfektureforretning
Slagtermester Arne Johansen
Musikforretningen Piano Radio TV
Urmager og guldsmed A. Koldkjær
Vinde-Vinde Nøglegarn
Garnexperten

Kilde: Byhistorisk Arkiv Esbjerg

Efter ni år blandt de farvestrålende garnnøgler er det slut for Pia og hendes kollega hos Garnexperten i Kongensgade i Esbjerg. Forretningen ejes af grossistfirmaet Hjertegarn, der har valgt at lukke i Esbjerg. Den kan ikke løbe rundt, efter at Broen Shopping er åbnet i den anden ende af Kongensgade, fortæller direktør Perry Dürr fra Hjertegarn og Garnexperten. Foto: Lars Stokbro

Meget værre i Esbjerg

Perry Dürr har indtil sidste år haft otte garnforretninger i Danmark, men i oktober lukkede han butikken i Aabenraa, og nu er turen så kommet til Esbjerg.

- Der er en afmatning i strikkeriet i disse år. Det er generelt, men det har været meget værre i Esbjerg. Salget er faldet meget, og det har været helt galt med salget, siden Broen åbnede i den anden ende af gågaden. Vi ligger i den forkerte ende af gaden, og der er flere tomme lejemål efterhånden, siger Perry Dürr.

Han beklager lukningen overfor de mange stamkunder.

- Det er sørgeligt. Jeg er nødt til at afskedige de to ansatte i butikken, som har eksisteret i mange år, fortsætter han.

Mange af garnhylderne er tomme nu. Og når butikken lukker fredag aften, køres de sidste garnrester til Hjertegarns hovedlager i Karup, hvor firmaer leverer til stort set alle garnbutikker i Danmark og en lang række andre lande. Foto: Lars Stokbro

Webbutikken kører videre

Garnexperten blev åbnet i lokalerne Kongensgade 96 i 1996, forretningen lå tidligere i Kongensgade 58. På den nuværende adresse var der fra 1964 til 1976 en lignende butik, Vinde-Vinde Nøglegarn, ifølge Esbjerg Byhistoriske Arkiv.

Garnexperten er ejet af grossisten Hjertegarn A/S, der har forhandlere i Danmark, Sverige, Norge, Færøerne og Grønland. Strikkefolket i Esbjerg-området vil stadig kunne få Garnexpertens sortiment via koncernens webshob garnexperten.dk

Endnu et par butiksvinduer kommer formentlig til at stå tomme i Kongensgade i den modsatte ende af Broen Shopping. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Forsiden netop nu
112

Butikschef jagtede kødtyv på gaden

112

Udendørs designerlampe revet ned og stjålet

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce