Annonce
Kultur

Broken News: Millioner af tomme minkbure bliver til bro mellem Fyn og Als

De mange tomme bure udgør en stabil konstruktion med stor bæreevne. Grafik: Leif Nørmark Sørensen
Als-Fyn-Broen kan bygges billigt af overflødige bure fra minkfarme. Skuffelse hos fynske tårn-venner.

Faaborg/Sønderborg: Det var to meget tilfredse borgmestre fra Sønderborg og Faaborg-Midtfyn Kommuner, der i går skrev under på en kontrakt med Minkbranchens Fællesråd og Vejdirektoratet om at udnytte fem millioner tomme minkbure til at etablere en fast forbindelse mellem Fyn og Als.

- En trist historie for et helt erhverv - men en solstrålehistorie for en hel region. Storbyerne Faaborg, Odense og Sønderborg bindes bedre sammen, og erhvervslivet i hele Region Syddanmark vil blive styrket, lyder det i en fælles udtalelse fra de to socialdemokratiske borgmestre Hans Stavnsager fra Faaborg-Midtfyn og Erik Lauritzen fra Sønderborg.

Annonce

Fem millioner bure

De fem millioner minkbure står tomme, fordi regeringen besluttede at aflive alle danske mink på grund af coronasmitte.

Burene er solidt konstrueret og vil kunne tåle mange års ophold i saltvand. Da de blev sat samlet til salg i Gul & Gratis, besluttede de to borgmestre at slå til for de midler, der er sat af til forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Bøjden og Fynshav.

Og det er slet ikke nogen dårlig idé, vurderer en vejekspert:

Annonce

Stor bæreevne

- Det enkelte bur ser måske lille og spinkelt ud, men tag ikke fejl. Ved at stable burene i bueform og binde dem sammen med ståltråd eller plasticstrips udgør de en helt utrolig stabil gitterkonstruktion med stor bæreevne. Et princip vi kender fra tv-master, jernbanebroer og Eiffeltårne, siger ledende ingeniør Gitte R. Spähr fra Vejdirektoratet.


Det enkelte bur ser måske lille og spinkelt ud, men tag ikke fejl.

Gitte R. Spähr, vejekspert


Hun vurderer, at fem millioner minkbure er rigeligt til en 11 km lang lavbro, som vil kunne bære en tosporet motortrafikvej.

- Der er tilmed den fordel, at minkbure jo ikke er massive, men tillader store vandmængder at trænge igennem, så lokale strømforhold vil ikke blive påvirket, tilføjer Gitte R. Spähr.

Annonce

Skuffelse i Odense

Nyheden om, at de mange tomme minkbure skal bruges til en Als-Fyn-forbindelse vækker skuffelse i Odense hos foreningen Odinstaarnets Venner:

- Siden staten begyndte at aflive mink, har vi arbejdet intenst med tegningerne til et nyt 177 meter højt Odinstårn af minkbure. Det oprindelige tårn, som blev sprængt i 1944, blev jo bygget af overskudsmateriale fra byggeriet af den gamle Lillebæltsbro, siger Helle Højstrup fra Odinstaarnets Venner og sukker:

- Det er næsten ikke til at bære, hvis vi nu igen skal vente 75 år på overskudsmateriale fra et statsligt projekt.

Broken News

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte livsformer, steder eller begivenheder kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Billund

Mellem 25 og 35 hektar berørt af hedebrand: - Vi har været begunstiget af vejret

Annonce