Annonce
Regionalt

Bruger mindre el, vand og varme: Syddanmarks største arbejdsplads er blevet mere klimavenlig

Region Syddanmark har over 26.000 kvadratmeter solceller fordelt på regionens somatiske og psykiatriske sygehuse samt p-huse. Det er med til at gøre regionen mere grøn. Foto: Frederik Steen Nordhagen/Scanpix
De syddanske sygehuse med sine omkring 24.000 medarbejdere bruger fortsat mindre vand, varme og el, og det er på trods af, at de gennemfører flere operationer og behandlinger end før. Det viser Region Syddanmarks seneste energi- og miljøredegørelse.
Annonce

Klima:  Varme-, vand- og elforbruget falder fortsat på de syddanske sygehuse, viser Region Syddanmarks årlige energi- og miljøredegørelse over regionens ressourceforbrug.

Regionen reducerede fra 2011-2019 sit varmeforbrug med knap 20 procent, vandforbruget med 12 procent og strømforbruget med cirka otte procent. Det samtidig med, at sygehusenhedernes produktivitet i de senere år er steget, i takt med at sygehusene behandler flere patienter i døgnet som følge af det udvidede behandlingstidsrum.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) tilskriver resultaterne regionens fokus på klima, der i maj udmøntede sig i en klimastrategi vedtaget af et enigt regionsråd.

- Vi vil skubbe den grønne omstilling i gang i Syddanmark, for klimaforandringerne kalder på handling nu. Derfor har vi i vores klimastrategi forpligtet os til at finde klimaløsninger i tætte partnerskaber med kommuner, organisationer og erhvervsliv. Samtidig vil vi gå forrest og nedbringe miljøbelastningen af vores eget ressourceforbrug endnu mere. Det gør vi ved at tænke energibesparelser ind, når vi bygger nyt, og ved at gennemføre lokale energiprojekter på de enkelte sygehuse. Jeg er stolt over, at de flotte tal i energi- og miljøredegørelsen viser, at det lykkes, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Annonce

Ventilation og belysning

Tallene skyldes ifølge pressemeddelelsen blandt andet, at regionen har investeret i nye energioptimerede sygehuse, hvor eksempelvis LED-belysning, ventilation og fossilfrie energikilder er tænkt ind i selve byggeriet.

Regionen har i dag over 26.000 kvadratmeter solceller fordelt på regionens somatiske og psykiatriske sygehuse samt p-huse, hvilket dækker knap fire procent af regionens samlede strømforbrug.

I 2018-2019 fik Region Syddanmark ligeledes et digitalt energi-registreringssystem, som nogle steder følger energiforbruget helt ned på afdelingsniveau. Det betyder ifølge pressemeddelelsen, at man kan opdage uhensigtsmæssigt forbrug. Eksempelvis et højt varmeforbrug midt om natten, hvor det ikke er forventet, eller brud på et varmerør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce