Annonce
Esbjerg

Bryllupsturister flygter fra Fanø og Ribe: - Man har skabt et bureaukratisk monster

Her bliver et tysk par viet på det gamle rådhus i Ribe. Ifølge Lone Müller Sigaard fra Galeasen Wedding Island på Fanø er tyskerne glade for at tage til Danmark for at blive gift. Foto: Jesper Orry
91 procent. Så meget er antallet vielser på Fanø faldet med i årets første 10 uger i forhold til samme tidspunkt sidste år. Årsagen er den lov, der af Folketinget blev vedtaget i maj med et bredt flertal, som flyttede sagsbehandling af vielsesattester fra udenlandske par fra kommunerne til Statsforvaltningen. Lovens hensigt er blandt andet at forhindre ophold i EU gennem proformaægteskaber.

Fanø/Ribe: - Man har skabt et bureaukratisk monster, lyder det Lone Müller Sigaard, bryllupsarrangør og indehaver af Galeasen Wedding Island på Fanø . På sigt frygter hun, at Statsforvaltningens overtagelse af sagsbehandlingen vil dræbe bryllupsturismen på Fanø - og dermed ødelægge hendes forretningsgrundlag – fordi sagsbehandlingen er blevet lang og kompliceret.

Sidste år fra 1. januar til og med uge 10 modtog Fanø Kommune 67 ansøgninger om vielser fra udenlandske par – i år for samme periode er der kun kommet seks ansøgninger fra udlandet. Det er et fald på 91 procent. Den gamle by i Ribe er også et populært vielsessted for udenlandske par, og her er der indtil 15. marts i år også et betragteligt fald at spore. Sidste år blev 210 udenlandske par viet i Ribe i perioden 1. januar til 15. marts. Indtil 13. marts i år har der kun været 15 vielser – et fald på 93 procent.

Annonce

Bryllupsturisme

  • Gebyret for at søge om vielsesattester for udenlandske par er fordoblet fra 870 kroner til 1.681 kroner. Penge, der nu kun tilfalder staten
  • Ifølge Statsforvaltningens tal har man ud af 762 ansøgninger fundet tre tilfælde, hvor der var tale om et proformaægteskab
  • Statsforvaltningen, der ligger i Aabenraa, har oprettet Den Centrale Prøvemyndighed i Odense til at tage sig af ansøgningerne om vielse i Danmark
  • Nedenstående tal er udtryk for antallet af ansøgninger – og ikke hvor mange vielser, der er blevet afholdt i de enkelte kommuner
    Tal fra Statsforvaltningen om antal ansøgninger om vielse per 1. januar 2019 til og med 8. marts 2019
  • Esbjerg/Ribe: 93 ansøgninger - 49 attester udstedt - 1 afslag eller ansøgning trukket tilbage - I alt er 50 ansøgninger behandlet, mens 43 ligger og venter
  • Fanø: 43 ansøgninger - 22 attester udstedt - 0 afslag - 22 ansøgninger er behandlet - 21 sager afventer færdigbehandling
  • På landsplan: 1.922 ansøgninger - 738 attester udstedt - 24 er afslået eller trukket tilbage - 762 er behandlet - 1.160 sager afventer færdigbehandling

Kilde: Statsforvaltningen

Evaluering af loven er på vej

I maj sidste år aftalte samtlige partier i Folketinget – med undtagelse af Dansk Folkeparti - at stramme loven om proformaægteskaber, for at forhindre at der bliver indgået ægteskaber med det sigte, at ikke-EU-borgere kan få lovligt ophold i EU, hvis de gifter sig med en EU-borger. Det er Statsforvaltningen der fra 1. januar 2019 har overtaget sagsbehandlingen af ansøgninger om vielser fra udenlandske par. Før lå det ude hos den kommune, hvor vielsen skulle foregå.

SF’s Kirsten Normann Andersen, der var med i forliget, fortæller, at Danmark i europæisk regi blev anset for at have for lempelige regler for proformaægteskaber.

- Uden at jeg kan tallene for, hvor stort et problem, det var før loven, var det vigtigt for SF at sørge for, at Danmark ikke er et sted for proformaægteskaber med henblik på at opnå ophold i EU. Samtidig ville vi ikke have, at loven ikke gik udover bryllupsturismen, som er vigtig for Syddanmark.

I aftalen er det mellem forligspartierne aftalt, at loven ikke må gå udover bryllupsturismen, selv om tallene i dag viser et noget andet billede. Faldet i ansøgninger og den langsomme sagsbehandling har fået socialminister Mai Mercado (K) til at fremrykke en evaluering af loven.

- I SF foreslog vi i forhandlingerne, at de kommuner, der er vant til at håndtere vielser fra udenlandske par, at de kunne fortsætte med det, og ikke skulle ind under Statsforvaltningens sagsbehandling. Det håber vi kan blive et resultat af den evaluering, der kommer af loven, siger Kirsten Normann Andersen.

Selv om loven strammer adgangen for udenlandske borgere til Danmark, stod Dansk Folkeparti udenfor aftalen, men de valgte dog at stemme for aftalen i Folketinget, selv om de synes, den er for slap.

- Vi ville gerne have haft med, at de udenlandske par skulle indkaldes til en personlig samtale. Men generelt var det mit indtryk, at de andre partier gik for meget op i at sørge for at holde hånden under bryllupsturismen, siger Martin Henriksen (DF), der også synes, at det er for tidligt at evaluere loven.

Bryllupsarrangør på Fanø: Det bliver en syltekrukke

Ifølge indehaveren af Galeasen Wedding Island på Fanø, Lone Müller Sigaard, er problemet med Statsforvaltningens sagsbehandling, at ansøgningsprocessen bliver til en flaskehals – og i værste fald ender med at blive en syltekrukke.

- Kravene og de spørgsmål, de skal svare på skræmmer folk væk. I nogle tilfælde er der en ventetid på 20-30 arbejdsdage. De bliver bekymrede, når de ikke har fået svar indenfor fem dage. Før kunne jeg nærmest indenfor et døgn få en vielsesattest behandlet i Fanø Kommune. Med den nye ordning er fristen stadig fem dage, men der er ingen garantifrist, hvis Statsforvaltningen skal indhente yderligere oplysninger hos parret, fortæller Lone Müller Sigaard.

Statsforvaltningen oplyser til JydskeVestkysten, at sagsbehandlingstiden i januar var på 6,3 arbejdsdage og 14 arbejdsdage i februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce