Annonce
Tønder

Budget 2020: Forligskreds afviser alle ændringsforslag

Skolebyggeriet i Skærbæk, der skal stå klar næste sommer, er den største udgiftspost på Tønder Kommunes rekordstore anlægsbudget på knap 119 mio. kr. Mere end hver tredje kroner, i alt 43,9 mio. kr., er i 2020 øremærket til det igangværende projekt. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Forslag om at lempe besparelser på ældreområdet og ændret tildeling på skoleområdet, der var fremsat af Enhedslisten, SF og Borgerlisten, opnår ikke flertal i byrådssalen torsdag aften. Men forslagene kan måske vinde gehør, når Danmarks finanslov er på plads og Tønder Kommune står med et par ekstra millioner på hånden.

TØNDER: Der er ingen grund til at kigge i en glaskugle eller frekventere en klog kone: Udfaldet af torsdag aftens anden budgetbehandling for Tønder Kommune i byrådssalen i Tønder er givet på forhånd: Der kommer ingen ændringer.

- Vi afviser de fremsendte ændringsforslag, og når finansloven er på plads, mødes vi i forligskredsen for at disponere over de tre millioner kroner, som vi har fået tilført fra puljen for særligt vanskeligt stillede kommuner.

Sådan lyder meldingen fra borgmester Henrik Frandsen (V) efter et møde i økonomiudvalget og forud for torsdagens andet og afgørende budgetmøde i byrådssalen i Tønder. Her er den brede forligskreds enig om at holde fast i det bugetforslag, der er resultatet af et to dages budgetseminar og førstebehandlingen i byrådssalen tidligere på måneden.

Uændret skat

Budgetforliget i Tønder Kommune, der bliver godkendt torsdag aften, baserer sig på uændret person- og ejendomsskatteprocenter.

Tønder Kommunes personskat for 2020 er sat til 25,3 procent. Landsgennemsnittet i 2019 er 24,926 procent.

Kirkeskatteprocenten i Tønder i 2020 bliver uændret 1,16 procent. Landsgennemsnittet i 2019 er 0,68 procent. Forklaringen på den relativt høje kirkeskat er, at der er mange sogne og kirker inden for kommunegrænsen.

Afvist

Forligskredsen består af 28 af kommunalbestyrelsens 31 medlemmer.

Kun de tre en mands-partier, Enhedslisten, SF og Borgerlisten står uden for. Det var også disse tre partier, der gjorde brug af muligheden for at fremsende ændringsforslag i kølvandet på førstebehandlingen. I fællesskab lagde trioen Bjarne Henneberg (SF), Thomas Ørting Jørgensen (Borgerlisten) og Holger Petersen (Enhedslisten) op til at bruge netto 1,5 millioner kroner på en ændret normeringsfordeling i folkeskolen.

SF og Enhedslisten var endvidere gået sammen om et forslag, der skulle lempe på besparelser på plejecentre og lærernes efteruddannelse, samt aflyse en foreslået forhøjelse af forældrebetalingen i skolefritidsordningen.

- Vi har valgt netop de forslag, fordi det er nogle af de emner, der særligt optager vore vælgere, har Bjarne Henneberg tidligere sagt.

Men ingen af de fremsendte forslag har altså gjort så megen indtryk i forligskredsen, at den tidligere indgået budgetaftale blev åbnet og omskrevet.

Det kan dog ifølge Henrik Frandsen ikke udelukkes, at ændringsforslagene kan komme på tale på et senere tidspunkt. Hvis Tønder Kommune efter finanslovens godkendelse i Folketinget fortsat står med tre millioner kroner, kan udspillene fra Enhedslisten, Borgerlisten og SF komme i spil.

- Men det er forligskredsen, der i givet fald skal disponere beløbet, understreger borgmesteren.

Annonce
Tønder For abonnenter

Så skete det: Murstensmur ved kro væltet ind mod kirkegård

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Tønder

Stort ønske går i opfyldelse: Tønder-politiker scorer vigtig taburet i regionsrådet

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce