Annonce
Sønderborg

Budget 2021: DF sætter ældrepleje og hjemsendelse af udlændinge øverst

Dansk Folkepartis gruppeformand, Stefan Lydal, er klar med partiets ønsker til budgetforhandlingerne. Arkivfoto: Claus Thorsted
DF's budgetønsker er blandt andet minimumsnormering på plejehjem, opsporing af ensomme ældre og mere repatriering, hvor udlændinge kan flytte til deres hjemland med statspenge i bagagen.
Annonce

Sønderborg: Frem til 21. september er der frist for de enkelte partier i Sønderborg Byråd at byde ind med ønsker til næste års kommunale budget. Forhandlingerne er så småt i gang, hvor borgmester Erik Lauritzen(S) tidligere har udtrykt håb om, at man kan nå et forlig hele vejen rundt i stil med sidste år.

Budgettet skal slutbehandles på byrådsmødet 30. september. Dansk Folkeparti har nu også skruet sammen, hvad man har af prioriteringer og sætter blandt andet ældreplejen i forreste række.

- Dansk Folkepartis budgetudspil er ikke en gavebod, men er udarbejdet med mådehold i en tid med covid-19. Men som det kom frem, da partiet havde sommergruppemøde i Sønderborg, så finder vi det vigtigt at få en minimumsnormering på plejehjemmene i stil med den, man har i daginstitutioner, siger byrådsmedlem Stefan Lydal.

Annonce

Mindre sygefravær

- Det skal også være med til sikre, at ansatte på plejehjem ikke står alene med op til 40 beboere på en nattevagt, som det nogle steder er tilfældet i dag, tilføjer Lydal.

Nogle af ressourcerne skal findes ved et øget fokus på det forholdsvis høje sygefravær hos SOSU'er i plejesektoren. Her er i gennemsnit 36 syge hver dag. Det har partiet estimeret til en årlig udgift på 24,5 mio. kroner i blandt andet vikarkroner, der er dyrere end faste lønninger. En mio. kroner skal være med til at undersøge arbejdsmiljøet på området.


Dansk Folkepartis budgetudspil er ikke en gavebod, men er udarbejdet med mådehold i en tid med covid-19. Men som det kom frem, da partiet havde sommergruppemøde i Sønderborg, så finder vi det vigtigt at få en minimumsnormering på plejehjemmene i stil med den, man har i daginstitutioner.

Stefan Lydal, DF


DF vil også sørge for, at godt 1,6 mio. kroner afsættes til at opspore og hjælpe ensomme ældre med for eksempel aktiviteter.

- Det er penge, som er afsat i finansloven, men aldrig er blevet udmøntet i Sønderborg Kommune, siger Stefan Lydal.

Annonce

Flere til hjemlandet

Dansk Folkeparti vil have et større fokus på den såkaldte repatriering, hvor flygtninge og familiesammenførte tilbydes at flytte tilbage til hjemlandet med penge på lommen.

I følge Udlændinge - og Integrationsministeriet kan hver person få op til 142.059 kroner i 2020, og derudover diverse tilskud til udrejse, tilskud til skolegang, sygeforsikring, medbragt medicin og hjælpemidler til det første år. Samtidig får kommunen en bonus på 25.000 kr. pr. flygtning, der forlader landet på denne ordning.

- Som reglerne er i dag, skal muligheden om repatriering blot nævnes ved samtaler med ledige på jobcentret. Men vi kunne godt ønske os, at man var langt mere opsøgende over for ledige udlændinge, som ikke har været på arbejdsmarkedet i mange år, siger Stefan Lydal.

I perioden 2014-2018 er der repatrieret 4-6 borgere årligt og i første halvår af 2019 var tallet 8.

Annonce

Langtidsparkering

Blandt anlægsønsker har DF udpeget langtidsparkering, fordi en stikprøve lavet af forvaltningen tilbage i august-september 2019 viser, at parkeringskapaciteten i midtbyen er mangelfuld i dagtimerne. Man afventer stadig resultatet af en analyse på området, der er blevet forsinket på grund af coronakrisen.

- Men vi mener, at forvaltningen allerede nu kan begynde at undersøge konkrete modeller helt eller delvist i samarbejde med private investorer - eventuelt på kommunalt ejet jord, siger Stefan Lydal og ønsker et foreløbigt beløb på 15 mio. kroner afsat i 2022 i en eventuel OPP-model.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce